Τα γεγονότα νίκησαν την παραπληροφόρηση στην κρίσιμη ψηφοφορία για την αποκατάσταση της φύσης

Με 336 ψήφους έναντι 300 ψήφων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έσωσε το νόµο για την αποκατάσταση της φύσης. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ψήφισε στις 12 του Ιούλη για την έναρξη διαπραγµατεύσεων επί του κειµένου του νόµου µε τα άλλα θεσµικά όργανα της ΕΕ, αφού µια δεξιά και ακροδεξιά συµµαχία απέτυχε να το σκοτώσει εν τη γενέσει του.

Ο νόµος για την αποκατάσταση της φύσης (EU Nature Restoration Law) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2022, ακολουθώντας τους στόχους που τέθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συµφωνίας και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα.

Η παρουσίασή του έγινε δεκτή µε ικανοποίηση από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες καλωσόρισαν τους νοµικά δεσµευτικούς στόχους και το εκτεταµένο πεδίο εφαρµογής, αλλά και µε πολλές αντιδράσεις από αγρότες, ψαράδες και ξυλοκόπους, οι οποίοι τον είδαν ως άµεση απειλή για τον παραδοσιακό τρόπο εργασίας τους.

Αµέσως µετά ξεκίνησε µια εκστρατεία απόρριψής του µε επικεφαλής το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα (ΕΛΚ).

Σχολιάζοντας την ψηφοφορία, ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Μικ Γουάλας (Ανεξάρτητοι για την Αλλαγή, Ιρλανδία) είπε: «Είµαι ικανοποιηµένος µε το αποτέλεσµα της τελικής ψηφοφορίας µε την έννοια ότι ο κανονισµός ζει για να παλέψει άλλη µια µέρα. Υπό αυτή την έννοια, είναι µια καλή µέρα για τους πολίτες της ΕΕ, για τη φύση και για τους αγρότες. Αυτό δεν αναιρεί, βέβαια, το γεγονός ότι το κείµενο που ψηφίστηκε σήµερα από το Κοινοβούλιο δεν είναι παρά ένα κέλυφος της πρότασης που υποβλήθηκε από την Επιτροπή.

Πλησιάζουµε στην έκτη µαζική εξαφάνιση, σύµφωνα µε τους επιστήµονες. Η επιστήµη είναι απολύτως σαφής, οι µεγαλύτερες απειλές για την επισιτιστική µας ασφάλεια και για το µέλλον της γεωργίας είναι οι κρίσεις του κλίµατος και της βιοποικιλότητας και ο κανονισµός για την αποκατάσταση της φύσης είναι ζωτικής σηµασίας για την αντιµετώπιση και των δύο. Ελπίζω ότι θα µπορέσουµε να διορθώσουµε ορισµένα από τα προβλήµατα στο κείµενο κατά τις διαπραγµατεύσεις µε το Συµβούλιο, αλλά θα είναι ένα δύσκολο έργο».

Η ευρωβουλευτής Silvia Modig (Αριστερή Συµµαχία, Φινλανδία) δήλωσε ανακουφισµένη και ικανοποιηµένη: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξε ότι δεν µπορεί να εκβιαστεί, ότι ο δεξιός λαϊκισµός, η παραπληροφόρηση και η χειραγώγηση από τον αρχηγό του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέµπερ δεν έχουν πέραση. Η πλειοψηφία των βουλευτών αποφάσισε να ενεργήσει υπέρ των γεγονότων, της λογικής και προς όφελος της φύσης και των ανθρώπων. Η µοναδικότητα αυτού του νόµου είναι ότι ωφελεί όλους: αγρότες, ψαράδες, όλους τους πολίτες. Οι δίδυµες κρίσεις της κλιµατικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας απαιτούν επειγόντως µια ολοκληρωµένη απάντηση που συνδυάζει την κλιµατική προσαρµογή, την αποκατάσταση της φύσης και την αυξανόµενη κοινωνική ανισότητα. Αυτό το νοµοσχέδιο έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει ριζικά την ανθεκτικότητα στο κλίµα διασφαλίζοντας ένα βιώσιµο µέλλον για τις επόµενες γενιές. Αλλά ας είµαστε ειλικρινείς: υπάρχει ακόµη πολλή δουλειά να γίνει. Η εντολή διασώθηκε σήµερα, αλλά πρέπει να βελτιωθεί σηµαντικά. Θα υποστηρίξουµε τη διαπραγµάτευση ενός νόµου για την αποκατάσταση της φύσης που θα κάνει το περιβάλλον µας πιο ανθεκτικό στην ξηρασία, τις πληµµύρες και τη ζέστη. Ενός νόµου που θα κάνει τις πόλεις µας πιο βιώσιµες και θα στηρίζει τους αγρότες».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy