Τα γερμανικά υποβρύχια σε Τουρκία θα αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στη Α. Μεσόγειο, είπε ο Ν. Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Δ) και η γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Analena Baerbock (Α) παίρνουν μέρος σε συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της συνάντησής τους στο Υπουργείο, στην Αθήνα, Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022. Με την ξενάγησή της στους υπόγειους χώρους κράτησης της Κομαντατούρ κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στην οδό Κοραή, ξεκίνησε χθες Πέμπτη 28 Ιουλίου η διήμερη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ στην Ελλάδα, της πρώτης μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Εν συνεχεία μετέβη στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα, όπου κατέθεσε ένα μπουκέτο από λευκούς κρίνους. Κατόπιν επισκέφτηκε τη δομή φιλοξενίας του Σχιστού, όπου την υποδέχθηκε και την ξενάγησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Σήμερα η υπουργός, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και σε προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας. Το απόγευμα της Παρασκευής θα αναχωρήσε

Τη θέση της Ελλάδας ότι η εξαγωγή γερμανικών υποβρυχίων 214 στην Τουρκία κινδυνεύει να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο κ. Δένδιας έθεσε το ζήτημα της εξαγωγής γερμανικού πολεμικού υλικού στην Τουρκία και ειδικότερα των υποβρυχίων 214, επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση. «Τα υποβρύχια κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Και κινδυνεύουν να την αλλάξουν υπέρ μιας χώρας που αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκδώσει απειλή πολέμου (casus belli) εναντίον της Ελλάδας και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της χώρας μας, αλλά και άλλων κρατών», είπε.

Μιας χώρας, σημείωσε, «η οποία κατέχει παράνομα έδαφος κράτους-μέλους της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μιας χώρας που κονιορτοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και του Τύπου».

Όπως ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, και η Ελλάδα διαθέτει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί τους γείτονές της, ούτε παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. «Η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη», υπογράμμισε.

Ακόμα, ο κ. Δένδιας έθεσε προς τη Γερμανίδα ομόλογό του και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Ευχαρίστησε την κ. Μπέρμποκ για την επίσκεψή της στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων και τα κρατητήρια της Κομαντατούρ, σημειώνοντας ότι η ελληνική Πολιτεία εκτιμά ιδιαίτερα την ανάληψη της ιστορικής ευθύνης για αυτή τη σκοτεινή περίοδο. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, αίτημα της ελληνικής Πολιτείας αποτελεί «αυτή η ανάληψη να είναι εις ολόκληρον». «Για την ελληνική κυβέρνηση αλλά και την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοικτό», ανέφερε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για ένα «θέμα αρχής».

Ευρύτερα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη Γερμανίδα ομόλογό του συζητήθηκε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, που περιλαμβάνει πολλούς τομείς συνεργασίας από την οικονομία μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συζητήθηκαν, επίσης, οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και το ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων, στο οποίο, όπως είπε ο κ. Δένδιας, καταγράφηκε σύγκλιση απόψεων.

Doc.20220729.3632702.26012827 Scaled
Ο υπουργός εξωτερικών νίκος δένδιας (δ) και η γερμανίδα υπουργό εξωτερικών analena baerbock (α) παίρνουν μέρος σε συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της συνάντησής τους στο υπουργείο, στην αθήνα, παρασκευή 29 ιουλίου 2022. Με την ξενάγησή της στους υπόγειους χώρους κράτησης της κομαντατούρ κατά τη διάρκεια της κατοχής, στην οδό κοραή, ξεκίνησε χθες πέμπτη 28 ιουλίου η διήμερη επίσκεψη της υπουργού εξωτερικών της γερμανίας αναλένα μπέρμποκ στην ελλάδα, της πρώτης μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Εν συνεχεία μετέβη στο μνημείο του ολοκαυτώματος στην αθήνα, όπου κατέθεσε ένα μπουκέτο από λευκούς κρίνους. Κατόπιν επισκέφτηκε τη δομή φιλοξενίας του σχιστού, όπου την υποδέχθηκε και την ξενάγησε ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, νότης μηταράκης. Σήμερα η υπουργός, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό κυριάκο μητσοτάκη, συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών νίκο δένδια. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στην ανατολική μεσόγειο, στη ρωσική εισβολή στην ουκρανία, στην κατάσταση στα δυτικά βαλκάνια και σε προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας. Το απόγευμα της παρασκευής θα αναχωρήσε

Αναφορικά με το ζήτημα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι κοινή πυξίδα Ελλάδας και Γερμανίας είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

«Η Ελλάδα τηρεί μια θέση αρχής. Δεν είναι μια ad hoc θέση, αλλά πηγάζει από τις αρχές της», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι το «παράδειγμα του αναθεωρητισμού δεν μπορεί να πετύχει, διότι αν κάτι τέτοιο συμβεί η Ελλάδα μπορεί να είναι το επόμενο θύμα μιας αντίληψης αναθεωρητισμού».

Από την πλευρά της, η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας εξέφρασε την ικανοποίησή της που κατέστη εφικτή η επίσκεψή της στην Ελλάδα, μετά τη νόσησή της από κορωνοϊό. Έκανε λόγο για μια σημαντική επίσκεψη σε μια χώρα με την οποία η Γερμανία συνδέεται με στενούς δεσμούς φιλίας – «μια φιλία από την οποία δεν λείπουν τα τραύματα και οι ουλές», όπως είπε.

Κάνοντας αναδρομή στην περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η κ. Μπέρμποκ σημείωσε ότι η Γερμανία δεν τα έπραξε όλα σωστά. «Πολλές φορές νομίζαμε ότι γνωρίζουμε καλύτερα τις απαντήσεις των προβλημάτων σας. Και νομίζω ότι ακούγαμε λιγότερο την άλλη πλευρά», επισήμανε.

Μιλώντας για την τεράστια ενοχή της Γερμανίας για τα εγκλήματα του ναζισμού, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει μια διαρκής αναγνώρισή τους, ενώ σημείωσε ότι κατανοεί ότι για την Ελλάδα το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων δεν είναι λήξαν. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία έχει διαφορετική άποψη επί των νομικών αυτών θεμάτων, ανέφερε η κ. Μπέρμποκ, ο διάλογος θα πρέπει να είναι ανοικτός και ειλικρινής. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέπτυξε μια σειρά προτάσεων που καταθέτει η Γερμανία για τη στήριξη των θυμάτων του ναζισμού που είναι ακόμη εν ζωή και της εβραϊκής κοινότητας.

Τέλος, η κ. Μπέρμποκ υπογράμμισε ότι η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», επισήμανε η ίδια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.