Τα ΗΑΕ θέτουν υπό κράτηση Αμερικανό δικηγόρο του Τζαμάλ Κασόγκι για κατηγορίες που σχετίζονται με ξέπλυμα χρήματος

Οι αρχές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έθεσαν υπό κράτηση τον Ασίμ Γκαφούρ, Αμερικανό πολίτη και δικηγόρο ειδικευμένο στα πολιτικά δικαιώματα, ο οποίος στο παρελθόν ήταν συνήγορος του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοίνωσε η αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης δικαιωμάτων DAWN, στο συμβούλιο της οποίας συμμετέχει ως μέλος ο Γκαφούρ.

Κυβερνητικός αξιωματούχος από τα ΗΑΕ επιβεβαίωσε ότι ο Γκαφούρ συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ενδιάμεσο σταθμό σε ταξίδι του, τη 14η Ιουλίου, για κατηγορίες που σχετίζονται με ερήμην καταδίκη του για ξέπλυμα χρήματος.

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Κασόγκι δολοφονήθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες το 2018 στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη σε μια επιχείρηση που σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχε εγκρίνει ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο πρίγκιπας αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.


Η οργάνωση DAWN (Democracy for the Arab World Now/ Δημοκρατία για τον Αραβικό Κόσμο Τώρα) ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι ο Γκαφούρ μετέβαινε στην Κωνσταντινούπολη για να παρευρεθεί σε γάμο.

Ο αξιωματούχος των Εμιράτων είπε στο Reuters ότι τα ΗΑΕ ενέκριναν το αίτημα της αμερικανικής πρεσβείας για προξενική επίσκεψη και ότι καθώς η δίκη έγινε ερήμην, ο Γκαφούρ μπορεί να ζητήσει την επανεκδίκαση της υπόθεσης. «Έχει ληφθεί και εγκριθεί αίτημα, που οδηγεί στο εκ νέου άνοιγμα της υπόθεσης, και οι σχετικές νομικές διαδικασίες είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την οργάνωση DAWN, αξιωματούχοι του αμερικανικού προξενείου δήλωσαν ότι ο δικηγόρος κρατείται στο Αμπού Ντάμπι και πως ο Γκαφούρ δήλωσε ότι δεν είναι ενήμερος για κάποια νομική υπόθεση σε βάρος του. Η οργάνωση ανέφερε ότι η καταδίκη του έγινε «χωρίς τη συνήθη διαδικασία» και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.