Τα ίδια τα παιδιά καλούν στη Γραμμή Στήριξης 116 111

Δυσκολίες στην οικογένεια, βία και σχολικός εκφοβισμός όσα τους απασχολούν

Οι δυσκολίες στην οικογένεια, οι δυσκολίες στις σχέσεις, ο σχολικός εκφοβισμός και η ενδοοικογενειακή βία είναι κάποια από τα ζητήματα που απασχολούν παιδιά και εφήβους. Τα στοιχεία έτσι όπως καταγράφηκαν κατά το 2017 αφορούν κλήσεις που έγιναν στη «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111».

Η πλειονότητα των παιδιών που επικοινώνησαν με τη Γραμμή ήταν Κύπριοι γένους θηλυκού, ενώ στην πλειονότητα βοήθεια ζητήθηκε από τα ίδια τα παιδιά. Να σημειώσουμε πως η «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» είναι ευρωπαϊκή, συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή στήριξης αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους και στην Κύπρο λειτουργεί υπό την κοινοπραξία του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια και τον Οργανισμό «Hope For Children» CRC Policy Centre (HFC). Στη Γραμμή αυτή μπορούν να απευθύνονται παιδιά μέχρι και 18 ετών. Είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για οποιοδήποτε θέμα τούς απασχολεί ανώνυμα.

Η λειτουργία της βασίζεται στις αρχές της εχεμύθειας και της εμπιστευτικότητας. Οι μέρες και ώρες λειτουργίας της Γραμμής είναι από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 12:00 το μεσημέρι ως τις 20:00 το βράδυ και κάθε Σάββατο από τις 9:30 το πρωί ως τις 14:00 το μεσημέρι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, κατά το 2017 καταγράφηκαν 41 συνολικά περιστατικά.

Τα 11 περιστατικά αφορούσαν αγόρια, τα 25 κορίτσια και σε 5 περιπτώσεις δεν διευκρινίστηκε το φύλο του παιδιού. 30 από τα περιστατικά ήταν νέα περιστατικά, ενώ πέντε είχαν επικοινωνήσει με τη Γραμμή και στο παρελθόν. Για 6 περιστατικά δεν διευκρινίστηκε κατά πόσον είχαν αποταθεί και στο παρελθόν για βοήθεια. Σε 20 περιπτώσεις η κλήση έγινε από τα ίδια τα παιδιά, σε 6 περιπτώσεις από τη μητέρα και σε 2 από τον πατέρα.

Σε 3 περιπτώσεις η κλήση έγινε από φιλικό πρόσωπο και σε άλλες τρεις από συγγενικό πρόσωπο. Σε μια περίπτωση η κλήση στη Γραμμή έγινε από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Επτά από τα παιδιά ήταν των ηλικιών 7- 12 ετών και 10 ήταν 13-19 ετών. Σε 24 περιπτώσεις δεν καταχωρήθηκε η ηλικία του παιδιού. Σε ό,τι αφορά την εθνικότητα των παιδιών τα 32 ήταν Κύπριοι, 2 αλλοδαποί και σε 7 περιπτώσεις δεν διευκρινίστηκε. Αναφορικά με τα ζητήματα που συζητήθηκαν, τα 8 περιστατικά αφορούσαν δυσκολίες της οικογένειας, τα 6 δυσκολίες στις σχέσεις, 4 περιστατικά αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία, 4 σχολικό εκφοβισμό, 3 περιστατικά αφορούσαν διάφορες ανησυχίες και μια περίπτωση θέματα ψυχικής υγείας. Σε 15 περιπτώσεις δεν καταγράφηκε συγκεκριμένο θέμα. Το 2016, η Γραμμή ασχολήθηκε με 57 περιστατικά.

Οι 22 περιπτώσεις αφορούσαν αγόρια, οι 17 κορίτσια και σε 18 περιπτώσεις δεν καταχωρήθηκε το φύλο του παιδιού αφού η κλήση έγινε από τους γονείς. Συγκεκριμένα στη Γραμμή κάλεσαν σε 16 περιπτώσεις τα ίδια τα παιδιά, σε 8 περιπτώσεις η μητέρα, σε 2 περιπτώσεις ο πατέρας, σε δέκα κάποιο συγγενικό πρόσωπο και σε 18 περιπτώσεις δεν καταχωρήθηκε η σχέση του ατόμου που κάλεσε στη Γραμμή με το παιδί το οποίο αφορούσε το περιστατικό.

Οι ηλικίες των παιδιών τα οποία αφορούσαν τα περιστατικά που απασχόλησαν τους λειτουργούς ήταν από 7 μέχρι 12 ετών σε τρεις περιπτώσεις και από 13 μέχρι 19 ετών σε 17 περιπτώσεις. Σε 37 περιπτώσεις δεν καταχωρήθηκε η ηλικία του παιδιού. Αξίζει να αναφερθεί ότι 35 από τα παιδιά ήταν Κύπριοι, ενώ για τις υπόλοιπες 22 περιπτώσεις δεν καταχωρήθηκε η εθνικότητα του παιδιού.

Τα 28 από τα 57 περιστατικά ήταν καινούρια, ενώ 12 από τα περιστατικά είχαν αποταθεί για βοήθεια και στο παρελθόν.

Για 17 περιπτώσεις δεν αναφέρθηκε κατά πόσον επρόκειτο για την πρώτη κλήση στη Γραμμή. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που συζητήθηκαν αξίζει να αναφερθεί ότι σε 33 περιπτώσεις δεν υπήρχε συγκεκριμένο αντικείμενο συζήτησης, σε 8 περιπτώσεις τα περιστατικά αφορούσαν σχολικό εκφοβισμό, σε 4 περιπτώσεις δυσκολίες με την οικογένεια και σε άλλες 4 ενδοοικογενειακή βία, μια περίπτωση αφορούσε δυσκολία στις σχέσεις, δύο περιπτώσεις αφορούσαν σεξουαλικό προσανατολισμό, τρεις περιπτώσεις εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και 2 περιπτώσεις αφορούσαν θέματα ψυχικής υγείας και διάφορες ανησυχίες των παιδιών ή των συγγενών για τα παιδιά.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy