Τα ιδιωτικά συμφέροντα υπερτερούν της προστασίας του περιβάλλοντος

Αντιμέτωπη με τρεις διαδικασίες παράβασης η Κυπριακή Δημοκρατία, για προβλήματα εφαρμογής ή κενά ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση

Επιστολές από την Κομισιόν για τη διαχείριση των περιοχών «Natura 2000» δεν λαμβάνονται υπόψιν από την κυβέρνηση!

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει τις προτάσεις του και το όραμά του για τη Χερσόνησο του Ακάμα.

Η φυσική κληρονοµιά της Χερσονήσου μπορεί να προστατευτεί «µε έναν ευρύτερο συνολικό σχεδιασµό» με έργα ανάδειξης της περιοχής και όχι τον κατατεμαχισμό της

Αξιολόγηση των επιπτώσεων από τρία διαφορετικά σχέδια που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή προς εξέταση

Η εξέταση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Τοπικό Σχέδιο κοινοτήτων Ακάµα ακόµη δεν έχει ξεκινήσει, ενώ η Μελέτη για το Τοπικό Σχέδιο ∆ήµου Πέγειας δεν έχει ακόµη υποβληθεί.

 

Του
Κωστή Πιτσιλλούδη

Ξεπέρασε τις 9.500 υπογραφές η διαδικτυακή εκστρατεία µε τίτλο «Κοινή ∆ιακήρυξη για την Προστασία της Χερσονήσου Ακάµα», η οποία καλεί να κηρυχθεί ολόκληρη η Χερσόνησος Ακάµα σε Εθνικό Πάρκο. Στη διακήρυξη τονίζεται ότι οι σχεδιασµοί που προωθούνται από το Υπουργείο Γεωργίας για το Εθνικό ∆ασικό Πάρκο Ακάµα (Ε∆Π), καθώς και από το Υπουργείο Εσωτερικών για τα Τοπικά Σχέδια Ακάµα και Πέγειας, δεν συνάδουν µε το στόχο της ολοκληρωµένης, αποτελεσµατικής και µακροπρόθεσµης προστασίας της Χερσονήσου Ακάµα και της αειφόρου ανάπτυξης, ευηµερίας και ανάδειξης των τοπικών κοινοτήτων.

Η ∆ιακήρυξη έχει ήδη υιοθετηθεί από δύο κοινοβουλευτικά κόµµατα µέχρι στιγµής, το ΑΚΕΛ και την Ε∆ΕΚ, ενώ αναµένεται ότι θα ακολουθήσει τουλάχιστον ακόµη ένα.

«Η κοινή διακήρυξη για τον Ακάµα, όπως κατατέθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, βρίσκει σύµφωνο το ΑΚΕΛ, για αυτό και από την πρώτη στιγµή που στάλθηκε κοντά µας δηλώσαµε τη στήριξή µας σε αυτήν την προσπάθεια», ανέφερε στη «Χαραυγή» η επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου.

Επεσήµανε ότι εδώ και χρόνια το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει τις προτάσεις του και το όραµά του για τη Χερσόνησο του Ακάµα ενώπιον της Πολιτείας και της κοινωνίας, τονίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση απέδειξε και σε ό,τι αφορά τον Ακάµα ότι τα ιδιωτικά συµφέροντα υπερτερούν της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ερωτηθείσα µε ποιους τρόπους µπορεί να προστατευθεί η φυσική κληρονοµιά της Χερσονήσου, απάντησε «µε έναν ευρύτερο συνολικό σχεδιασµό» και εξήγησε πως ο σχεδιασµός θα πρέπει να συµπεριλαµβάνει τις κοινότητες της περιοχής µε έργα ανάδειξης της πολιτιστικής και φυσικής ιδιαιτερότητας και οµορφιάς των κοινοτήτων αυτής της ξεχωριστής περιοχής και όχι τον κατατεµαχισµό της, όπως προωθείται αυτή τη στιγµή από την κυβέρνηση Αναστασιάδη-∆ΗΣΥ.

Πρόσθεσε πως απαίτηση του ΑΚΕΛ είναι να εκδοθούν τα διατάγµατα για τα διαχειριστικά σχέδια, τα οποία υπάρχουν για τον Ακάµα, έτσι ώστε να αποκτήσουν νοµική υπόσταση και να αρθούν οι παρανοµίες που υπάρχουν και χρονολογούνται. Κάλεσε δε, όλα τα κόµµατα και τις οργανώσεις να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια του περιβαλλοντικού κινήµατος του τόπου.

Από την πλευρά του, ο επιστηµονικός λειτουργός της ΟΠΟΚ, Κλείτος Παπαστυλιανού, σε δηλώσεις του στη «Χ» τόνισε ότι η Κοινή ∆ιακήρυξη θέτει µία σειρά ζητηµάτων, τα οποία αναµένουµε να δούµε εάν και σε ποιο βαθµό θα ληφθούν υπόψιν από τις αρµόδιες Αρχές, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των επιπτώσεων από τρία διαφορετικά σχέδια που εκκρεµούν προς εξέταση.

Αναφερόµενος στα σχέδια που εκκρεµούν, ο Κ. Παπαστυλιανού εξήγησε ότι είναι αυτό του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Ε∆Π, του Τοπικού Σχεδίου κοινοτήτων Ακάµα και του Τοπικού Σχεδίου ∆ήµου Πέγειας. Αναμένεται, όπως είπε, η έκδοση της απόφασης περιβαλλοντικής Αρχής για το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Ε∆Π, προσθέτοντας ότι η διαδικασία εξέτασης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Τοπικό Σχέδιο κοινοτήτων Ακάµα ακόµη δεν έχει ξεκινήσει, ενώ η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Τοπικό Σχέδιο ∆ήµου Πέγειας δεν έχει ακόµη υποβληθεί.

Υπογράµµισε δε, ότι η αποσπασµατική και κατακερµατισµένη εξέταση των τριών µελετών καταδεικνύει ότι δεν αξιολογούνται ορθά, επαρκώς και εγκαίρως οι αθροιστικές, σωρευτικές και έµµεσες επιπτώσεις των τριών σχεδίων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται να µη λαµβάνει υπόψη τη σωρεία επιστολών που στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση των περιοχών «Natura 2000», αλλά και των οικοτόπων. Η τελευταία απεστάλη την 9η Ιουνίου και καλεί την Κύπρο να λάβει µέτρα για την προστασία και τη διαχείριση των δικτύων «Natura 2000» και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάµει της οδηγίας για τους οικοτόπους (οδηγία 92/43/ΕΟΚ).

Μεταξύ άλλων, η Κοµισιόν απέστειλε στην Κύπρο προειδοποιητική επιστολή τον Νοέµβριο του 2019, καθώς, κατά τρόπο γενικευµένο και συστηµατικό, δεν εξασφαλίζει ότι οι Αρχές τής υποβάλλουν τα σχέδια ή τα έργα σε κατάλληλη εκτίµηση των επιπτώσεών τους στους τόπους του δικτύου Natura 2000. Τον Οκτώβριο του 2020, η Κοµισιόν απέστειλε αιτιολογηµένη γνώµη προς την Κύπρο, καθώς το δίκτυο Natura 2000 δεν καλύπτει επαρκώς τους διαφόρους τύπους οικοτόπων και τα είδη που χρήζουν προστασίας. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους για άλλη µία φορά η Κοµισιόν διαβίβασε στην Κύπρο αιτιολογηµένη γνώµη, καθώς κενά που παρατηρούνται στο εθνικό µας δίκαιο δίνουν τη δυνατότητα να εγκρίνονται έργα χωρίς να διενεργείται εκτίµηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

«Η Κυπριακή ∆ηµοκρατία βρίσκεται αντιµέτωπη µε τρεις διαδικασίες παράβασης, οι οποίες αφορούν συστηµικά, δηλαδή σοβαρά, διαχρονικά, επαναλαµβανόµενα και γενικευµένα προβλήµατα εφαρµογής ή κενά των δύο ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση, που αφορούν τους οικοτόπους και τα πουλιά», ανέφερε ο K. Παπαστυλιανού.

Επεσήµανε ότι η πρώτη διαδικασία παράβασης που βρίσκεται σε επίπεδο αιτιολογηµένης γνώµης αφορά τον ανεπαρκή καθορισµό του δικτύου «Natura 2000», τόσο τον τόπο Κοινοτικής Σηµασίας για τους οικοτόπους και τη χλωρίδα και την πανίδα όσο και των Ζωνών Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά.

Η δεύτερη διαδικασία αφορά την ανεπαρκή υποβολή αρκετών έργων και σχεδίων, σε δέουσα εκτίµηση επιπτώσεων, δηλαδή Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση για τις επιπτώσεις σε περιοχές «Natura 2000».

Όσον αφορά την τρίτη διαδικασία παράβασης, η οποία είναι και η πιο πρόσφατη και διαβιβάστηκε στο πλαίσιο προειδοποιητικής επιστολής, υπογράµµισε ότι συνδέεται µε την ανεπαρκή προστασία και διαχείριση των περιοχών «Natura 2000», λόγω της µη έκδοσης των αναγκαίων διαταγµάτων κήρυξης των Τόπων Κοινοτικής Σηµασίας σε Ειδικές Ζώνες διατήρησης, καθορισµού των µέτρων προτεραιότητας και των στόχων διατήρησης των περιοχών αυτών, καθώς και τον καθορισµό των µέτρων προστασίας και διαχείρισης των Ειδικών Ζωνών ∆ιατήρησης, αλλά και των Ζωνών Ειδικής Προστασίας.

Σχολιάζοντας τις επιστολές της Κοµισιόν, η Χ. Νικολάου υπογράµµισε ότι, δυστυχώς, δεν είναι κάτι που µας ξαφνιάζει. Η ΕΕ µάς καταγγέλλει, συµπλήρωσε, και η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ την αγνοεί, όπως αγνοεί και όλα τα σηµαντικά περιβαλλοντικά ζητήµατα.

Τόνισε δε πως η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις σχετικά µε τα δίκτυα προστασίας της φύσης, αλλά κυρίως να προβεί σε έργα και πράξεις για την ουσιαστική τους προστασία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy