Ορίζοντας/ Ανοιχτός ορίζοντας

 Τα καλά κορίτσια δεν πρέπει  να βρίζουν σύμφωνα με τον ΚΟΑ

Ισχυρισμοί ότι ο ΚΟΑ αρνήθηκε χορηγία σε θεατρική παράσταση γιατί οι χαρακτήρες του έργο βρίζουν

Ο ΚΟΑ φαίνεται να αρνήθηκε να χορηγήσει θεατρική παράσταση με τη δικαιολογία ότι στο έργο υπάρχουν βωμολοχίες, σύμφωνα με την Μαγδαλένα Ζήρα σκηνοθέτιδα της παράστασης «Λύκοι» της Σάρα Ντελάπ, ένα σύγχρονο έργο που πραγματεύεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον αθλητισμό.

Στο έργο μας ανάφερε η Μαγδαλένα Ζήρα «υπάρχουν βρισιές, μιλάμε για έφηβες που παίζουν ποδόσφαιρο και τσακώνονται μεταξύ τους, έχω την εντύπωση όμως ότι πρόκειται για ένα θέμα όχι μόνο συντηρητισμού αλλά και σεξισμού, διότι είναι κορίτσια που βρίζουν. Σε καμιά περίπτωση αυτού του είδους το λεξιλόγιο δεν περιείχε υποτιμητικό, σεξιστικό για τις γυναίκες λόγο. Είναι γυναίκες που είναι δυναμικές, θυμώνουν, νευριάζουν, έχουν το δικαίωμα στο θυμό και στη βρισιά και βρίζουν μεταξύ τους, είναι κορίτσια 16 χρονών που τσακώνονται.

Μιλάνε επίσης ξεκάθαρα και χωρίς ταμπού για θέματα τα οποία προφανώς δεν είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε, όπως για τη γυναικεία σεξουαλικότητα ή για το ότι οι γυναίκες βλέπουν περίοδο αφού όταν βλέπουν περίοδο είναι ένα πρόβλημα όταν κάνουν αθλητισμό, και όλα αυτά φαίνεται ενόχλησαν».

Από την πλευρά του ο ΚΟΑ μέσω της Γενικής Διευθύντριας του δήλωσε στον Τύπο ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα χρηματοδότησης αφού μια θεατρική παράσταση δεν πληροί τα απαραίτητα κριτήρια που θέτει ο Οργανισμός. «Δεν τέθηκε θέμα αν θα χρηματοδοτηθεί ή όχι το περιεχόμενο της παράστασης, το θέμα που τέθηκε αν θα χρηματοδοτηθεί ή όχι ήταν κατά πόσο εμπίπτει σε κριτήρια του Οργανισμού και δεν εμπίπτει σε κάποιον σχεδιασμό.»

Όπως όμως αναφέρει  η σκηνοθέτιδα ενώ αρχικά «είχαμε μια πάρα πολύ θετική ανταπόκριση από τον ΚΟΑ που μας υποσχέθηκε μια χορηγία και να βάλει υπό την αιγίδα του την παράσταση, τελικά μας αφαιρέθηκε και η χορηγία και το “υπό την αιγίδα”. Ο λόγος που μας δόθηκε ήταν ότι οι χαρακτήρες βρίζουν. Αυτό ήταν πολύ σοκαριστικό και ίσως δείχνει μια καχυποψία και έχθρα απέναντι στην τέχνη και το θέατρο.»

Αντρέας Παύλου

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.