Τα κάλαντα του Αβέρωφ

Της
Νίκης Κουλέρμου

 

Τα κάλαντα του Αβέρωφ

Μην είναι ο Αϊ-Βασίλης που ήλθε πρόωρα, μην είναι τα ξωτικά του, μην είναι οι καλικάντζαροι που άρχισαν νωρίς να ροκανίζουν το δένδρο της ζωής του πλανήτη;

Τα κάλαντα του Αβέρωφ ήταν, παιδιά, και ήλθαν τόσο νωρίς που δεν μας ξάφνιασαν! Τρέχει να προλάβει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Τον Χριστοδουλίδη κυρίως και κατά πρώτον. Γιατί τους υπόλοιπους ίσως να νομίζει ότι τους έχει με βεβαιότητα στο πλευρό του… Ή στο χέρι του.

Ένα είναι το σίγουρο: Απρόσκλητος ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μπήκε προχθές σε όλα τα σπίτια και είπε τα… κάλαντα! Με φόντο την πλατεία Ελευθερίας, που έκανε δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί, απευθύνθηκε στους αφελείς ή όσους ζουν εκτός Κύπρου…

Σ’ αυτούς που δεν γνωρίζουν τον βίο και την πολιτεία του πολιτικού ανδρός, είπε ότι «εδώ και 30 χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή, με υπομονή και μετριοπάθεια, φέρνω αποτελέσματα με θετικό πρόσημο στη χώρα μας».

Θα του υπενθυμίσουμε απλά ότι ο ίδιος πηγαινοερχόταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και «δεσμευόταν» ενώπιον των Κυπρίων πολιτών -μαζί με τον κ. Αναστασιάδη- ότι δεν θα επιβάλουν κούρεμα… Και τελικά το κούρεμα των καταθέσεων το επέβαλαν! Με τα γνωστά οικτρά αποτελέσματα.

Θα του θυμίσουμε πως ο ίδιος περηφανευόταν ως «ιδιωτικοποιησάκιας»! Από τον καιρό που ήταν υπουργός του Κληρίδη έβαζε στο στόχαστρο την ΑΗΚ, ισχυριζόμενος πως το ακριβό ρεύμα ήταν απότοκο του κρατικού μονοπωλίου. Τώρα η κυβέρνηση ζητά από την ΑΗΚ να δώσει από τα αποθέματά της για ανακούφιση των καταναλωτών από την ακρίβεια και κλείνει τ’ αυτιά στην πρόταση των πολιτικών δυνάμεων για ανακουφιστικά μέτρα με μείωση του ΦΠΑ.

Επί υπουργίας του ελευθεροποιήθηκαν οι αιθέρες με ολοσέλιδο ευχαριστήριο προς την εξοχότητά του από την «Ήλιος». Και μετά έσβησε ο ήλιος… Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ήπιε καφέ με τους καλύτερους τραπεζίτες και μαζί τους έστρωσε το χαλί στην Τρόικα και στα μνημόνια. Ήταν πράγματι στην κεντρική πολιτική σκηνή και «έξυπνα έπιανε τα πουλάκια και γελούσε»… Κι ακόμα γελά στην πλάτη των πολλών, των φτωχών και πονεμένων. Τότε ήταν που έλεγε για τα γιατρούθκια και τα νοσοκομούκια… Ύστερα ήταν οι ήρωες της πρώτης γραμμής κατά της πανδημίας… Μέχρι να ζητήσουν τα δικαιώματά τους και τότε θα τους ξαναπεί το «αν δεν τους αρέσει, να βρουν αλλού δουλειά…»

Μπορεί να κάνουν τους γεωργούς ανεβαίνοντας στα τρακτέρ, ξεριζώνοντας κολοκάσι ή μαζεύοντας ελιές… Όπως έκανε ο ίδιος… Να μαζεύουν καρπούζια από τα μποστάνια. Να κάνουν τους ψαράδες βγάζοντας το ψάρι στη στεριά… Όπως έκανε ο ίδιος… Ευρισκόμενος πάντα στην «κεντρική πολιτική σκηνή» και έχοντας αντίπαλό του τον… λαϊκισμό!

Το ξεπούλημα του Συνεργατισμού δεσπόζει της δράσης του ΔΗΣΥ και του προέδρου και αντιπροέδρου του. Μια κατάκτηση του κυπριακού λαού ξεπουλήθηκε και φορτώθηκαν βάρη δισεκατομμυρίων στον φτωχόκοσμο. Στο ξεπούλημα της κυπριακής ιθαγένειας είχε ρόλο κομπάρσου.

Αυτά και άλλα τόσα είναι τα «ωραία» του Αβέρωφ στα 30 χρόνια πολιτικής του παρουσίας. Και διεκδικεί άλλα πέντε για να σώσει τον τόπο… Όπως μας έσωσαν… οι κοπιές του, Αναστασιάδης και Κληρίδης.

Αφού σας είπε αυτά τα ωραία κάλαντα, άρχοντές μου, ευχηθείτε του ό,τι νομίζετε. Ή μαυρίστε τον!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy