Τα καλάθια της υπαίθρου γέμισαν με τα πολλά «θα» για τους ανθρώπους που παλεύουν για να κρατηθούν στον τόπο τους

  • Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και δεσµεύεις της κυβέρνησης οδηγούν την ύπαιθρο της Λεµεσού από το κακό στο χειρότερο
  • «Χρόνο µε το χρόνο η ύπαιθρός µας εγκαταλείπεται και φθίνει συνεχώς, ενώ τα πλείστα χωριά είναι πλήρως ξεχασµένα»
  • Στα συσσωρευµένα προβλήµατα προστέθηκε και το κλείσιµο  των τραπεζικών υποκαταστηµάτων, µια κίνηση που δυσκολεύει ακόµα περισσότερο τον κόσµο της υπαίθρου και ιδιαίτερα τους ηλικιωµένους.
  • Πώς θα επιβιώσει ο παραγωγός όταν δεν τυγχάνει καµιάς στήριξης και πώς θα αντέξει ο κτηνοτρόφος όταν ο ανταγωνισµός τον εξοντώνει καθηµερινά…
  • Ανάγκη από έργα υποδοµής -σχολεία, δρόµους, περιφερειακά γηροκοµεία, βιοτεχνίες- στήριξη της γεωργοκτηνοτροφίας και κίνητρα για εγκατάσταση νέων στα χωριά

 

Του Χρήστου Χαραλάµπους


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΧωρίς κανένα ευνοϊκό πλαίσιο ή υποστηρικτικές πολιτικές, που να δηµιουργούν τις προϋποθέσεις ουσιαστικής βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων που παλεύουν µε νύχια και µε δόντια για να κρατηθούν στον τόπο τους, έχει αφεθεί η ύπαιθρος. Όσο κι αν οι κυβερνώντες  προσπαθούν να πείσουν ότι έχουν στις προτεραιότητές τους την ύπαιθρο και τον κόσµο της, όσο κι αν εξαγγέλλουν έργα και δράσεις αναζωογόνησης της υπαίθρου, η πραγµατικότητα είναι άκρως αντίθετη.

Οι κατά καιρούς βαρύγδουπες αναφορές και επισηµάνσεις των αρµόδιων κυβερνητικών φορέων, συµπεριλαµβανοµένου και του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη που δεν έµεινε υπόσχεση και «θα» που δεν µοίρασε στις τοπικές Αρχές και τους κατοίκους της υπαίθρου, αποδεικνύονται στη διάρκεια της οκταετίας κάτι παραπάνω από ακάλυπτη επιταγή.

Οι άνθρωποι στην ύπαιθρο βρίσκονται συνεχώς αντιµέτωποι µε διαχρονικά προβλήµατά, τα οποία βλέπουν να επιδεινώνονται -κι αυτό λόγω της κοροϊδίας η οποία εκφράζεται µέσα από τις δεσµεύσεις των κυβερνώντων που δεν τηρούνται- µέσα από την ακύρωση ή την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της εφαρµογής σχεδιασµών και προγραµµάτων.

∆έκτες της αγωνίας, της απόγνωσης και της απογοήτευσης αυτού του κόσµου, για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται,  γίνονται συνεχώς οι βουλευτές και στελέχη του ΑΚΕΛ Λεµεσού στη διάρκεια των διαχρονικά καθιερωµένων επισκέψεών τους στα χωριά ή και µε άλλες ευκαιρίες σε συναντήσεις τους µε εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, µε οργανωµένα σύνολα και κατοίκους των κοινοτήτων. Και βέβαια, για τα διάφορα προβλήµατα που ταλανίζουν την ύπαιθρο προωθούνται λύσεις εντός και εκτός Βουλής και γίνονται τα ανάλογα διαβήµατα προς τα αρµόδια υπουργεία και άλλους κυβερνητικούς φορείς και υπηρεσίες.

Πολύ σύντοµα θα υπάρξουν χωριά πλήρως εγκαταλελειµµένα

«Χρόνο µε το χρόνο η ύπαιθρός µας µαραίνει, εγκαταλείπεται και φθίνει συνεχώς, ενώ τα πλείστα χωριά είναι πλήρως ξεχασµένα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Επαρχιακός Γραµµατέας Λεµεσού του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, επισηµαίνοντας το γεγονός ότι «είναι ζήτηµα αν στα µισά χωριά διαµένουν 30 µε 50 κάτοικοι». Εκφράζει δε την εκτίµηση ότι πολύ σύντοµα θα υπάρξουν χωριά πλήρως εγκαταλελειµµένα, αναφέροντας σαν παραδείγµατα κοινότητες όπως η Βίκλα και η Τρόζαινα που οδηγήθηκαν στην ερήµωση.

Εκφράζοντας την αγωνία του από τη διαπίστωση ότι οι κάτοικοι της υπαίθρου, αν και δίνουν καθηµερινά σκληρό αγώνα, ωστόσο η επιβίωσή τους γίνεται µετ’ εµποδίων λόγω των τεράστιων προβληµάτων και  ελλείψεων, ο Επ. Γρ. του ΑΚΕΛ τονίζει ότι το κράτος είναι ανύπαρκτο και πολύ µακριά από τους κάτοικους της υπαίθρου. «Μια ακατάσχετη υποσχεσιολογία, φλυαρίες και διακηρύξεις του αέρα και πολλά “θα” στα καλάθια µας! Καµία στοργή και κανένα ενδιαφέρον. Στα χωριά µας συναντά κανείς κόσµο πικραµένο, θυµωµένο, αγανακτισµένο», όπως χαρακτηριστικά επισηµαίνει.

Με «παυσίπονα» δεν µπορούν να λυθούν τα προβλήµατα

Το ΑΚΕΛ βρίσκεται συνεχώς δίπλα στον κόσµο της υπαίθρου – όχι µόνο όταν υπάρχουν εκλογές. Κι αυτό το αναγνωρίζουν ακόµα και κοινοτικοί αξιωµατούχοι και κάτοικοι που δεν ανήκουν  στην Αριστερά, αλλά παραδέχονται µε κάθε ευκαιρία ότι η µόνη συµπαράσταση που έχουν προέρχεται από το ΑΚΕΛ. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ύπαιθρο της Λεµεσού, όπου κόσµος βιώνει µια άνευ προηγουµένου έλλειψη αλληλεγγύης και στήριξης από την κυβέρνηση. Σε όλα τα συσσωρευµένα προβλήµατα προστέθηκε και το κλείσιµο των τραπεζικών υποκαταστηµάτων, µια κίνηση που απαξιώνει ακόµα περισσότερο τον κόσµο της υπαίθρου και ιδιαίτερα τους ηλικιωµένους.

«Η ύπαιθρος πεθαίνει… Κάνετε κάτι χτες… Τόσο τραγικά είναι τα πράγµατα…» τονίζει ο Γιώργος Γεωργίου, υποδεικνύοντας ότι πλέον δεν συµφέρουν ούτε οι καλλιέργειες, ούτε η κτηνοτροφία και κινδυνεύει η ύπαιθρος και κατ’ επέκταση η Κύπρος να µη διαθέτει καν στοιχειώδη αγροτική οικονοµία, γιατί «πώς θα επιβιώσει ο παραγωγός όταν δεν τυγχάνει καµιάς στήριξης και πώς θα αντέξει ο κτηνοτρόφος όταν ο ανταγωνισµός τον εξοντώνει καθηµερινά».

Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι χρειάζονται επειγόντως ολοκληρωµένες ολιστικές πολιτικές που κατά το δυνατόν θα αναποδογυρίζουν το υφιστάµενο χρεοκοπηµένο µοντέλο. «Τα ψίχουλα που δίνονται δεν είναι λύσεις… ∆εν είναι µε παυσίπονα που θα λυθούν τα προβλήµατα, αλλά χρειάζεται σωστή διάγνωση και ολοκληρωµένη θεραπεία», αναφέρει ο Επ. Γρ. Λεµεσού του κόµµατος, διευκρινίζοντας ότι µε αυτές τις επισηµάνσεις δεν επιχειρείται να µειωθεί η δουλειά που γίνεται από τον Επίτροπο Ορεινών Περιοχών, ούτε να αµφισβητηθεί το φιλότιµο κανενός. «∆ει δη χρηµάτων και άνευ αυτών ουδέν γενέσθαι», δηλαδή «χωρίς δαπάνες και επενδύσεις δεν οικοδοµείται µέλλον και προοπτική», όπως χαρακτηριστικά υποδεικνύει.

Για νέα πνοή στην ύπαιθρο και τους κατοίκους της

Παραθέτοντας κάποια από τα σοβαρότερα αιτήµατα της επαρχίας Λεµεσού, αλλά και θέσεις που θα δώσουν µια νέα πνοή στην ύπαιθρο και στους κατοίκους της, ο Γιώργος Γεωργίου αναφέρει ενδεικτικά:

– Επίσπευση των έργων κατασκευής του υπόλοιπου τµήµατος του δρόµου Λεµεσού – Σαϊττά. Μάλιστα πολλοί κοινοτάρχες ζητούν έναρξη έργων από την ορεινή προς τη Λεµεσό. Τα έργα δυστυχώς καθυστερούν. Το υφιστάµενο συµβόλαιο δεν επιλύει από µόνο του το πρόβληµα.

– Κατασκευή, βελτίωση δρόµων σε ένα µεγάλο φάσµα κοινοτήτων όπου υπάρχει σοβαρό πρόβληµα επικινδυνότητας και οδικής ασφάλειας.

– Αξιολόγηση και, εφόσον χρειάζεται, επέκταση Περιφερειακών Ιατρικών Κέντρων. Στην Αυδήµου ακόµα περιµένουν τον γιατρό µετά από ένα χρόνο.

– Παραχώρηση οικοπέδων σε νέα ζευγάρια για απόκτηση κατοικίας. Το στεγαστικό πρόγραµµα της κυβέρνησης παρουσιάζει σοβαρότατες ελλείψεις και στο τέλος γίνεται δώρον άδωρον.

– Στήριξη και βοήθεια αγροτών και κτηνοτρόφων, µε κίνητρα όπως επιχορήγηση νερού, λιπασµάτων, καυσίµων, τροφών για τα ζώα. Η κατάργηση της Επιτροπής Σιτηρών έφερε τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση. Ακόµα λίγο δεν θα έχουν ζωοτροφές για τα ζώα τους και θα γίνονται αντικείµενο εκµετάλλευσης από τους εµπόρους.

– ∆ηµιουργία περιφερειακών Σχολείων και Γηροκοµείων.

– Προώθηση προγράµµατος Νεανικής Επιχειρηµατικότητας ειδικά για νέους της υπαίθρου.

– Νέα κίνητρα για προώθηση του Αγροτουρισµού.

-Εγγραφή αγροτικών δρόµων, ένα αίτηµα που διαιωνίζεται και απασχολεί όλες τις κοινότητες.

– Στήριξη του µεταποιητικού τοµέα στην καινοτοµική προσέγγιση της γεωργίας και στην ανάπτυξη του τουριστικού ορεινού προϊόντος.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.