
Το θέμα της ΑΤΑ και τη στρατηγική απασχόλησης ξένων εργαζομένων προτάσσει το ΚΕΒΕ ως τα κυριότερα που πρέπει να συζητηθούν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της νέας κυβέρνησης, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο ΓΓ του Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής.
Επισήμανε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό σε κάποιους τομείς της οικονομίας θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί αυτό το κενό έτσι ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς.
Για την ΑΤΑ ο κος Τσιακκής επισήμανε ότι η εργοδοτική πλευρά θα συνεχίσει να λέει ότι δεν είναι ένας σωστός μηχανισμός, πρέπει να εγκαταλειφθεί και να βάλουμε σε εφαρμογή ένα πιο σωστό. Ωστόσο, πρόσθεσε, καθώς ακόμη δεν έχει συζητηθεί κάποια αλλαγή, εκείνο που συζητείται τώρα είναι η λειτουργία του θεσμού της ΑΤΑ στη βάση της συμφωνίας που υπάρχει.
Όσον αφορά την τηλεργασία υπέδειξε ότι αυτή τη στιγμή δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στη λειτουργία της οικονομίας. Εξήγησε ότι μετά τον κορωνοϊό οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν επανέλθει στις εργασίες τους και λιγότεροι εργάζονται από το σπίτι. Αναφορικά με θέματα που δημιουργεί η εργασία από το σπίτι ο κος Τσιακκής ανέφερε ότι όλα θα πρέπει να ρυθμιστούν μέσα από τη συζήτηση.
ΓΓ ΠΕΟ: Το σύστημα δεν μπορεί να τιμωρεί ανθρώπους
Η συμφωνία για την ΑΤΑ που έχει λήξει καταγράφει ότι η τιμαριθμική αναπροσαρμογή πρέπει να δίδεται στην ώρα της και το ζητούμενο από τον νέο υπουργό εργασίας είναι να αναλάβει πρωτοβουλία για να έχουμε καινούργια συμφωνία, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Τόνισε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έκαναν το βήμα και έδωσαν τη δυνατότητα να πάμε σε πλήρη καταβολή ης ΑΤΑ σταδιακά. Υπενθύμισε ότι με βάση την οδηγία της ΕΕ για τον κατώτατο μισθό τα κράτη έχουν την υποχρέωση να πάρουν μέτρα για να αυξηθεί η εμβέλεια κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η ΑΤΑ, υπογράμμισε, είναι μέρος των συλλογικών συμβάσεων και οι σημερινές συνθήκες έχουν επιβεβαιώσει τη χρησιμότητα.
Ερωτηθείσα εάν είναι σωστή η προσέγγιση της παραχώρησης της ΑΤΑ κλιμακωτά η κα Χαραλάμπους εξήγησε ότι η ΑΤΑ έχει σκοπό να αναπληρώνει εκείνο που χάνει στον μισθό του ο εργαζόμενος με την αύξηση των τιμών λόγω του πληθωρισμού. Από αυτή την αρχή πρέπει να ξεκινήσουμε, υπογράμμισε και εάν υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να συζητηθούν πρέπει κάποιοι να το καταθέσουν, ωστόσο, αυτή τη στιγμή εκείνο που διακυβεύεται είναι η κατάργηση της ΑΤΑ όπως το ζητά η εργοδοτική πλευρά.
Όσον αφορά το πέναλτι στο 12% για όσους παίρνουν σύνταξη στο 63ο έτος ηλικίας και έχουν προσφέρει στις κοινωνικές ασφαλίσεις πέραν των 35 και 40 χρόνων, η κα Χαραλάμπους τόνισε ότι αναμένεται συγκεκριμένη τοποθέτηση από την παρούσα κυβέρνηση. Το σύστημα, τόνισε, δεν μπορεί να τιμωρεί ανθρώπους οι οποίοι συνέβαλαν εδώ και δεκαετίες στις κοινωνικές ασφαλίσεις και μάλιστα ίσως κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Τόνισε ότι το θέμα, πρέπει να περιλαμβάνεται στη συζήτηση για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, όπως και το θέμα των χαμηλοσυνταξιούχων, το θέμα της μελέτης της βιωσιμότητας του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων και την πολιτική απόδοσης του όταν δανείζεται το κράτος που αυτή τη στιγμή δανείζεται με επιτόκιο 0%. Θα πρέπει πρόσθεσε, να υπάρξει και διεύρυνση των ταμείων προνοίας.
ΓΓ ΣΕΚ: Δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε παρέκκλιση στα θέματα που πήραμε διαβεβαιώσεις
Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τόσο ψηλά επίπεδα και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτό δεν συμβαίνει συχνά και ακριβώς γι αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα έχει συναινέσει σε σταδιακή επαναφορά της ΑΤΑ στην ολότητα της για να δοθεί ο χρόνος και στους εργοδότες να μπορέσουν να ανταποκριθούν, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο γγ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας.
Έφερε επίσης το παράδειγμα των κρατών που έχουν καταργήσει την ΑΤΑ όπως η Ιταλία και η Γερμανία, σημειώνοντας ότι σε αυτές τις χώρες παρατηρείται μη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων, συνεχείς κινητοποιήσεις των εργαζομένων που κοστίζουν στις οικονομίες των χωρών αυτών αλλά και προσπάθεια από τις κυβερνήσεις για ενίσχυση των μισθών. Η εργασία δεν είναι ελεημοσύνη, τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Μάτσας.
Για την κλιμακωτή ΑΤΑ ο κος Μάτσας είπε ότι δεν πρέπει να παίρνονται ακραία παραδείγματα, προσθέτοντας ότι το συντριπτικό ποσοστό των εργαζομένων δεν παίρνει ψηλούς μισθούς. Θα δημιουργηθούν στρεβλώσεις, εξήγησε, ιδιαίτερα εκεί που υπάρχουν κλίμακες. Πρέπει, τόνισε να ανατραπεί η πορεία που διαγράφεται και στοχεύει στην πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ.
Για το πέναλτι στο 12% για όσους παίρνουν σύνταξη στο 63ο έτος ηλικίας, επισήμανε ότι δεν είναι εφικτό να ζητούμε κατάργηση το 12% για όλους αλλά μπορούν να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά των εργαζομένων και εάν υπάρχουν διακρίσεις που μπορούν να γίνουν. Ταυτόχρονα, είπε, πρέπει να γίνει και συνολική προσέγγιση και μέσω μελέτης να βρεθεί η ανάλογη ηλικία για την πλήρη παροχή της σύνταξης. Κανένας δεν μπορεί να λαμβάνει σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ένα τεράστιο θέμα είναι οι συντάξεις των αυτοεργοδοτουμένων.
Τόνισε επίσης ότι αποσπασματικές προσεγγίσεις για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση δεν μπορούν να δώσουν λύσεις.
Θα πρέπει επισήμανε να υπάρχει σωστή επενδυτική πολιτική για τη βιωσιμότητα του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων που να μην μειώνει την ανταποδοτικότητα στους δικαιούχους σε περιόδους κρίσης.
Η ΣΕΚ είπε ο κος Μάτσας ερωτηθείς δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε παρέκκλιση στα θέματα που πήρε διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη.
