Τα κενά ΓεΣΥ δεν μπορούν να αποτελούν λόγο ανατροπής του, λέει η ΟΣΑΚ

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) με ανακοίνωση της με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων λειτουργίας του ΓεΣΥ, αναφέρει ότι «τα κενά και οι αδυναμίες που παρατηρούνται στο σύστημα, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση, να αποτελούν πρόσχημα και λόγο ανατροπής και εκτροχιασμού του ΓεΣΥ από τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του» και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη «να εφαρμόσει όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά».

Ουδείς, τονίζει η ΟΣΑΚ, έχει το δικαίωμα να στοχοποιεί και να μηδενίζει το σύστημα, με σκοπό να προωθήσει αλλαγές, οι οποίες θα εξυπηρετούν τα μεγάλα, ιδιωτικά και προσωπικά συμφέροντα.

Η ΟΣΑΚ σημειώνει ότι το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει και ότι ως Ομοσπονδία έχοντας γνώμονα τη βελτίωσή του, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών, θα αγωνιστεί μαζί με όλους τους αρμόδιους θεσμούς και εμπλεκόμενους για να παραδοθεί στις επόμενες γενεές ένα ΓεΣΥ, το οποίο θα ανταποκρίνεται πλήρως, με επάρκεια και ποιότητα σε όλες τις υγειονομικές ανάγκες των Κυπρίων πολιτών.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι θέτει τον εαυτό της στη διάθεση όλων, ώστε να συνδράμει όπως και όπου μπορεί στη βελτίωση του συστήματος προς όφελος των ασθενών.

«Συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την επίσημη εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, το οποίο κόντρα στις προβλέψεις αυτών που δεν ήθελαν την υλοποίηση του, συνεχίζει να προσφέρει στους ασθενείς και σίγουρα δεν έχει καταρρεύσει», προστίθεται.

Στην ανακοίνωση της, η ΟΣΑΚ παραθέτει στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), μέχρι τον Μάιο του 2023, όπου 943.978 δικαιούχοι έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού. Επίσης 806,900 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί ΠΙ και 611,200 ΕΙ. Οι επισκέψεις σε ακτινολογικά/διαγνωστικά κέντρα ανήλθαν στις 299,900 και στους οδοντιάτρους στις 286,500. Σε εργαστηριακές εξετάσεις έχουν υποβληθεί 502,300 δικαιούχοι και 692,500 έχουν πάρει φάρμακα.

Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, επισημαίνει η Ομοσπονδία, βασικές προκλήσεις για τη λειτουργία του συστήματος είναι ο έλεγχος και εποπτεία της χρήσης του συστήματος, η επανεξέταση όλων των οριζόντιων περιορισμών που έχουν επιβληθεί, η ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων, ο ιατρικός έλεγχος (medical audit), αλλά και η αντιμετώπιση των λιστών αναμονής.

Το οργανωμένο κίνημα των ασθενών ευχαριστεί τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την αποφασιστικότητα και τη δέσμευσή του για υλοποίηση της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα που στήριξαν την εφαρμογή του. Επίσης, ευχαριστεί τον τέως Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, τον τέως Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου και τον τέως Πρόεδρο ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου, οι οποίοι εργάστηκαν, όπως αναφέρει για την εφαρμογή και υλοποίησή του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy