Τα κενά στη συμφωνία κυβέρνησης – Εκκλησίας και τα τρία σημεία από παλαιότερες αποφάσεις δικαστηρίων

Κενά στη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του Αρχιεπίσκοπου, η οποία προνοεί αύξηση της κρατικής επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικών από 6,5 εκατ. ευρώ σε 7,5 εκατ. ευρώ το χρόνο, εντοπίζει η υπηρεσία νομικών της Βουλής.

Εκτιμά μάλιστα ότι είναι περιορισμένες οι δυνατότητες τροποποίησης του σχετικού νομοσχεδίου από τα κόμματα, αφού σε περίπτωση που μεταβληθούν οι όροι της συμφωνία του 1971 θα απαιτηθεί η συναίνεση της Εκκλησίας. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρεται, οι τροποποιήσεις ενδέχεται να κριθούν αντισυνταγματικές.

Ο Τομέας Νομικών της Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών απέστειλε χθες σημείωμα στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, σε σχέση με τα ζητήματα νομικής φύσεως τα οποία προκύπτουν από το νομοσχέδιο το οποίο θεσμοθετεί τη συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και του Αρχιεπίσκοπου.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία προνοεί αύξηση της κρατικής επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικών από 6,5 εκατ. ευρώ σε 7,5 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 και επιπλέον 0,5% το χρόνο για τη συνέχεια.

Επισημαίνεται επίσης ότι από το 1971 μέχρι σήμερα το κράτος έδωσε ήδη 150 εκατ. ευρώ για τον πιο πάνω σκοπό και θα λάβει ως αντάλλαγμα ακίνητα αξίας 35 εκατ. ευρώ.

Στο σημείωμα παρατίθενται παλαιότερες αποφάσεις δικαστηρίων οι οποίες σχετίζονται σε κάποιο βαθμό με το προτεινόμενο νομοσχέδιο και επισημαίνονται τα εξής τρία σημαντικά σημεία:

• «Η Εκκλησία δεν έχει, ούτε ασκεί κρατική πολιτειακή εξουσία, ούτε υπόκειται στον κρατικό έλεγχο».

• «Ενδεχόμενη νομοθετική παρέμβαση επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου με τη μορφή τροπολογιών (από τα κόμματα) ενδέχεται να κριθεί ότι παραβιάζει το Άρθρο 110.1 του Συντάγματος, αφού η παρέμβαση και η τροποποίηση του νομοσχεδίου ουσιαστικά θα μεταβάλει τους όρους της συμφωνίας του 1971 με αποτέλεσμα να αίρεται η ελεύθερη συναίνεση της Εκκλησίας». Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ εξετάζει τρεις τροπολογίες, εκ των οποίων οι δύο τουλάχιστον δεν μεταβάλλουν τη συμφωνία του 1971. Οι τροπολογίες είναι οι εξής: Η συμφωνία να έχει ημερομηνία λήξης το 2029 και να τύχει επανεξέτασης στη βάση κοινωνικών δεδομένων και προτεραιοτήτων, η κρατική αρωγή να αφορά τους ιερείς της υπαίθρου όπως προνοεί και η συμφωνία του 1971 και η επιδότηση να καταβάλλεται απευθείας στους ιερείς όπως προνοεί η συμφωνία του 1971.

• «Γίνεται εισήγηση όπως συζητηθεί, σε περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφιστεί σε νόμο, τι θα γίνεται εάν κάποιο από τα μέρη παραβιάσει τη συμφωνία και άρα το νόμο».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy