Τα “Κεντήματα” του Ευαγόρα Καραγιώργη

Με αφορμή… την κυκλοφορία του νέου δίσκου του Κεντήματα με κομμάτια ηλεκτρονικής μουσικής ο Ευαγόρας Καραγιώργης μιλάει στον Ορίζοντα:

«Κομμάτια ηλεκτρονικής μουσικής από τη Νέα Υόρκη του 1987-88.


Τα Κεντήματα είναι μια σειρά με κομμάτια ηλεκτρονικής μουσικής που γράφτηκαν στη Νέα Υόρκη το 1987-88. Βασίζονται εξ ολοκλήρου στην τεχνική της λούπας (loop music), την επανάληψη αλλεπάλληλων μουσικών θεμάτων, μοτίβων και ρυθμικών σχημάτων. Γράφτηκαν, ολοκληρώθηκαν και τελειοποιήθηκαν σε στούντιο με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Επιρροές

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, σε μάθημα ηλεκτρονικής μουσικής με τον καθηγητή Hubert Howe, ήρθα σε επαφή με τον ηλεκτρονικό ήχο και τη δουλειά του Pierre Schaeffer και της W. Carlos. Παράλληλα, από το ράδιο WNYC παρακολουθούσα το πρόγραμμα New Sounds του John Schaefer απ’ όπου γνώρισα και επηρεάστηκα από τους Philip Glass, Steve Reich, Tery Riley, Molton Subotnic, Brian Eno και άλλους οι οποίοι ασχολούνταν τότε με τη New Music και την ηλεκτρονική μουσική.


Η προτροπή φίλων που ασχολούνται με την ηλεκτρονική μουσική

Με την επιστροφή μου στην Κύπρο (1989) καταπιάστηκα με διάφορες μουσικές (θέατρο, τηλεόραση, κυπριακό τραγούδι). Δεν υπήρχε το κλίμα στο οποίο μπορούσε να ακουστεί μια τέτοια δουλειά. Ακόμα και σήμερα που έχω στείλει σε ραδιοφωνικούς παραγωγούς αυτή τη δουλειά δεν τολμούν να την παρουσιάσουν. Δεν είναι τραγούδι, είναι φασματική μουσική. Πριν 3-4 χρόνια ανέβασα ένα κομμάτι στο youtube και το άκουσε ο Σωφρόνης Σωφρονίου, ο Emiddio Vasquez και o Παναγιώτης Μηνά, οι οποίοι ασχολούνται με τη σημερινή ηλεκτρονική μουσική. Ενδιαφέρθηκαν να ακούσουν ό,τι άλλο είχα κάμει και έτσι, με την προτροπή τους, αποφάσισα να τα κυκλοφορήσω.

Αρκετά κοντά και αρκετά μακριά από τις άλλες δουλειές μου


Αρκετά κοντά γιατί οι δουλειές μου στις φόρμες (τραγούδι, κλασική μουσική, θέατρο, τηλεόραση, Κεντήματα) κρατούν τη μελωδία, το ρυθμό, την τονική ή διευρυμένη αρμονία ή κτίζονται, σε αρκετές περιπτώσεις, με βάση την επανάληψη. Αρκετά μακριά γιατί τα Κεντήματα δεν είναι τραγούδι, ή ΑΒ ή ΑΒΑ ή ΑΒΑΓΑ μορφή. Είναι μικρά φάσματα ηλεκτρονικού ήχου, με πυκνή επανάληψη θεμάτων, συνεχώς μεταβαλλόμενα, τα οποία δημιουργούνται από αλληλουχία οστινάτων που, όταν φεύγουν, τη θέση τους παίρνουν άλλα. Παράλληλα, έχουν διευρυμένη αρμονία και πολυποίκιλο ρυθμό.

Δώδεκα κομμάτια με θέματα από τα τότε ακούσματά μου

Τα τότε ακούσματά μου ήταν η βυζαντινή και κυπριακή μουσική, το έντεχνο ελληνικό και το ρεμπέτικο, οι μουσικές που έπαιζα με ελληνικές μπάντες του 1980, ό,τι άκουγα στην ελληνική κοινότητα Αστόριας, νεοϋρκέζικη μουσική σκηνή και κλασική μουσική την οποία άκουγα ή μελετούσα στο πανεπιστήμιο. Επομένως, στο δίσκο ‘’παρελαύνουν’’ 12 κομμάτια με θέματα από το ρεμπέτικο, τα κυπριακά μοιρολόγια, τη βυζαντινή μουσική, τη μουσική του Πόντου, την κλασική μουσική και θέματα από τις νέες μουσικές τάσεις της Νέας Υόρκης.


Αν θα ξεχώριζα κάποιο θα ήταν ίσως οι Ανεμόμυλοι.

Ο παλιός χρειάζεται τον νέο και ο νέος τον παλιό

Πιστεύω πως οι γενιές μπορούν να συνυπάρχουν. Ο παλιός χρειάζεται τον νέο και ο νέος τον παλιό. Ερχόμαστε από ένα μακρινό παρελθόν, διανύουμε ένα μικρότερο παρόν και φεύγουμε με μεγάλες ταχύτητες στο απροσδιόριστο μέλλον. Πάντα συνεργάζομαι με νέους ανθρώπους ώστε κι εγώ, με κάποιον τρόπο, να διατηρούμαι ‘’νέος’’. Υπάρχει ένας μαγνητισμός και μια αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο, ανάμεσα στην εμπειρία και στο νεοφερμένο, το παλαιωμένο και το πρόσφατο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χάρηκα ιδιαίτερα τη συνεργασία με τα νέα παιδιά και συγκινήθηκα με την τόση ευαισθησία που έδειξαν στα Κεντήματα, αλλά και την έντονη προσπάθεια που κατέβαλαν για την παρουσίασή τους».


Τα Κεντήματα μπορείτε να τα βρείτε στο Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου και στο Πρόζακ καφενείο – Λευκωσία ή το Beanhaus Coffee Roasters – Πάφο.

Για πληροφορίες στο τηλ. 99671798.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.