Παράθυρα/ Ορίζοντας

Τα Κεντήματα του Ευαγόρα Καραγιώργη

Ένα άλμπουμ που παραμένει, και θα συνεχίσει να παραμένει, διαχρονικά επίκαιρο.

Η δισκογραφική εταιρεία Moneda παρουσιάζει την εναρκτήρια δισκογραφική της έκδοση: τα ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ του Ευαγόρα Καραγιώργη. Πρόκειται ίσως για το πρώτο άλμπουμ ηλεκτρονικής μουσικής από Κύπριο συνθέτη.


Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου: «Η παρουσίαση του δίσκου, στον οποίο έμπρακτα η παράδοση και η τεχνολογία γίνονται ένα, αποτελεί τον καταλληλότερο επίλογο της σειράς εκδηλώσεων που πλαισίωσαν την έκθεση Δρεπάνι & Κώδικας, στις οποίες διερευνήθηκε ποικιλοτρόπως η σχέση μεταξύ παραδοσιακών τεχνικών και νέων τεχνολογιών.»

Ο Ευαγόρας Καραγιώργης σπούδασε σύνθεση στο Queen’s College της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, εργάστηκε και ως μουσικός στην Astoria. Είναι στη διάρκεια αυτής της περιόδου που συνέθεσε τα KENTHMATA, αρχικά το 1987, στο στούντιο που διατηρούσε στο σπίτι του, και στη συνέχεια τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη του 1988, στο Harmonic Ranch Studio. Το άλμπουμ δεν παρουσιάστηκε στο κοινό για περίπου 30 χρόνια, οπότε και εκδόθηκε από τον συνθέτη σε CD, το 2017.

Αναφέρει η ανακοίνωση της Moneda: «Tα ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ δεν έλαβαν την προσοχή που τους άξιζε. […] Στηρίζουμε την επανέκδοση του δίσκου KENTHMATA ως ένα αυτόνομο έργο που ταλαντεύεται μεταξύ της περιόδου παραγωγής του και της τωρινής του διάστασης, συνυφαίνοντας μαζί το παρελθόν, το παρόν, τον μύθο και την πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, πιστεύουμε πως αυτό το άλμπουμ παραμένει, και θα συνεχίσει να παραμένει, διαχρονικά επίκαιρο.

Ίσως η αρχή της κυπριακής ηλεκτρονικής μουσικής θα μπορούσε να είχε διαμορφωθεί μόνο με τον τρόπο που πραγματώθηκε στα KENTHMATA, δηλαδή κάπου στο εξωτερικό, σε ένα στούντιο που πρόσφερε την τεχνολογία κι έδινε τη δυνατότητα της μεμονωμένης σύνθεσης, οδηγώντας τον δημιουργό στις λογικές της μηχανικής επανάληψης και της εκ νέου ερμηνείας του ρυθμού των Κυπριακών λαϊκών τραγουδιών και των παραδοσιακών Ελληνικών χορών. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συνθέτης, η επαναλαμβανόμενη τεχνική και οι μελωδίες στα ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ του θύμιζαν συνεχώς τα εργόχειρα της μητέρας του.»

 Υφαντουργείο, Λευκωσία,

Πέμπτη 30 Ιουλίου στις 7μ.μ

  • Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την ακρόαση του βινυλίου, την οποία θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τον συνθέτη.
  • Στο πλαίσιο της έκθεσης και του προγράμματος εκδηλώσεων Δρεπάνι & Κώδικας.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.