Τα κέρδη της Shell αυξήθηκαν καθώς οι υψηλές τιμές του πετρελαίου αντιστάθμισαν το χτύπημα του πολέμου

Ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός Shell ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα καθαρά του κέρδη εκτινάχθηκαν κατά 26% το πρώτο τρίμηνο, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου αντιστάθμισε μια σημαντική επιβάρυνση που συνδέεται με την αποχώρησή του από τη Ρωσία.

Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν στα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια (6,7 δισεκατομμύρια ευρώ) σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε η Shell σε δήλωση.

Ενώ ο όμιλος χρεώθηκε 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την έξοδό του από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, είχε χαμηλότερα έξοδα αλλού.


Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 51% στα 84,2 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ανέφερε.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες λόγω ανησυχιών σχετικά με τις περιορισμένες προμήθειες μετά την εισβολή στην Ουκρανία από τη μεγάλη παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου Ρωσία.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πρώτα και κύρια μια ανθρώπινη τραγωδία, αλλά έχει προκαλέσει επίσης σημαντική αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και έχει δείξει ότι η ασφαλής, αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια απλά δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ben van Beurden.


«Οι επιπτώσεις αυτής της αβεβαιότητας και του υψηλότερου κόστους που συνεπάγεται γίνονται αισθητές παντού».

Ο εισηγμένος στο Λονδίνο όμιλος τον περασμένο μήνα επεσήμανε ότι θα δεχόταν πλήγμα μεταξύ 4 και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο ως αποτέλεσμα απομείωσης από περιουσιακά στοιχεία και πρόσθετων χρεώσεων που σχετίζονται με τις ρωσικές δραστηριότητές του.

Η Shell ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι θα πουλήσει τα μερίδιά της σε όλες τις κοινοπραξίες με τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom μετά την επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.


Στη συνέχεια, η εταιρεία αποφάσισε τον Μάρτιο να αποσυρθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο σύμφωνα με την πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης.

Η βρετανική ανταγωνίστρια της Shell, BP, κατέγραψε την Τρίτη τη μεγαλύτερη τριμηνιαία ζημία της, στα 20,4 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά από μια τεράστια χρέωση 25,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απόσυρσή της από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.