O εκτελεστής του πενταπλού φόνου Δημήτρης Μαμαλικόπουλος είναι το πρόσωπο που έχει συλληφθεί ως ύποπτος για την οργάνωση της απόπειρας φόνου στην Αγία Νάπα μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές! 

Ο 37χρονος, ο οποίος από τις 7 Φεβρουαρίου 2014 εκτίει ποινή φυλάκισης πέντε φορές ισόβια για την πενταπλή δολοφονία της 23ης Ιουνίου 2012 στην Αγία Νάπα, συνελήφθη το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στις Κεντρικές Φυλακές και χθες οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο εξέδωσε διάταγμα 8ήμερης προσωποκράτησης για υπόθεση απόπειρας φόνου.

Η Αστυνομία εξασφάλισε γραπτή μαρτυρία σύμφωνα με την οποία ο Μαμαλικόπουλος οργάνωσε και συντόνισε την απόπειρα φόνου της 16ης Φεβρουαρίου καθοδηγώντας τον δράστη μέσω κινητού τηλεφώνου και συγκεκριμένα μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου κάτι που σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκε και διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, φέρεται να έστειλε στον δράστη τους αριθμούς εγγραφής του αυτοκινήτου του στόχου, φωτογραφίες δικών του προσώπων αλλά και τα μέρη όπου συχνάζει.

Φέρεται επίσης να διευθέτησε την παράδοση δύο όπλων στον δράστη, ενός στρατιωτικού πυροβόλου και ενός πιστολιού μέσω τρίτου προσώπου που δεν έχει ακόμα εντοπιστεί. Όπως ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης, στη βάση της γραπτής μαρτυρίας, η Αστυνομία εντόπισε πιστόλι, οπλισμένο και έτοιμο για χρήση σε ανοικτό χώρο στην Αγία Νάπα στις 20 Φεβρουαρίου ενώ ως γνωστό έχει εντοπιστεί και το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα.

Παρακολουθούσε το στόχο για ένα μήνα πριν το έγκλημα

Πέραν τούτων, ο πρώτος συλληφθείς φέρεται να παραδέχθηκε ότι παρακολουθούσε τον στόχο για ένα μήνα πριν το έγκλημα, με καθοδήγηση από τον ισοβίτη μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές.

Ο ύποπτος, μέσω της δικηγόρου του, ανέφερε ότι το βράδυ της Πέμπτης ερευνήθηκε το κελί του στις Κεντρικές Φυλακές χωρίς να βρεθεί οτιδήποτε και είπε στο δικαστήριο ότι δεν γνώριζε γιατί τον συνέλαβαν.

Στη χθεσινή διαδικασία, υπήρξε και το οξύμωρο γεγονός ότι η συνήγορος υπεράσπισης έφερε ένσταση στην κράτηση του υπόπτου για 8 μέρες ενώ αυτός είναι ήδη ισοβίτης στις Κεντρικές Φυλακές. Η πρόεδρος του Δικαστηρίου διευκρίνισε ότι το αίτημα αφορά για κράτηση του 37χρονου εκτός Κεντρικών Φυλακών ώστε να μπορέσει να γίνει η αστυνομική έρευνα και μέσα στις Κεντρικές Φυλακές και ενέκρινε την κράτηση για 8 μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 18 Φεβρουαρίου τελεί υπό 8ήμερη κράτηση 38χρονος από την Πάφο ο οποίος φέρεται ως το πρόσωπο που διέπραξε την απόπειρα ανοίγοντας πυρ κατά του καφεστιατορίου στην Αγία Νάπα.

Το πρόσωπο αυτό συνδέθηκε επιστημονικά με το πυροβόλο M58 που βρέθηκε πεταμένο δίπλα στη σκηνή ενώ η Αστυνομία κατέχει τις κινήσεις του μέσω κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης ξενοδοχείων στην Αγία Νάπα όπου διέμεινε τις δύο αμέσως προηγούμενες μέρες.

Κανένα κινητό τηλέφωνο, αλλά δεν αποκλείεται η επικοινωνία μέσω κινητού

Δεν ανευρέθηκε κινητό τηλέφωνο μετά από έρευνα που διενεργήθηκε χθες σε κελί κρατούμενου στη βάση δικαστικού εντάλμα­τος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η διευθύντρια των Κε­ντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους, κλη­θείσα να σχολιάσει τη σύλληψη 37χρονου κρατουμένου, ως υπόπτου, σε σχέση με την πρόσφατη απόπειρα φόνου στην Αγία Νάπα.

Εναντίον του 37χρονου εκδόθηκε χθες από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας διάταγμα οκταήμερης κράτησής του (διπλανή στήλη).Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κα Αριστοτέ­λους ανέφερε ότι «οι συνομιλίες μέσω στα­θερής τηλεφωνίας ελέγχονται με βάση τη σχετική νομοθεσία», προσθέτοντας ότι «ο ισχυρισμός ότι μπορεί να έγινε επικοινωνία με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, παρόλο ότι δεν τύχαμε ενημέρωσης γι΄ αυτό, δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιωθεί ούτε να απο­κλεισθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνη­ση του θέματος».

Ανέφερε, επίσης, ότι «χθες, με δικαστι­κό ένταλμα διενεργήθηκε έρευνα σε κελί κρατούμενου και δεν ανευρέθηκε κινητό τηλέφωνο». Είπε, επίσης, ότι «από πλευ­ράς Διεύθυνσης Φυλακών γίνονται τα­κτικοί και συνεχείς έλεγχοι σε όλους τους χώρους των Φυλακών και κελιών των κρατουμένων, και σε περίπτωση που εντο­πιστεί κινητό τηλέφωνο άμεσα λαμβά­νονται αυστηρά πειθαρχικά μέτρα». «Οι έλεγχοι όμως αυτοί δεν είναι αρκετοί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αποτε­λεσματικά δεδομένου ότι δεν έχουμε την τεχνολογική υποστήριξη για αντιμετώπιση του θέματος αυτού, παρόλο ότι μειώθηκε σημαντικά το φαινόμενο χρήσης κινητών τηλεφώνων με την ελεύθερη καθημερινή πρόσβαση στους τηλεφωνικούς θαλάμους μεταξύ των ωρών 08:00 – 18:00», πρόσθεσε.

«Γι’ αυτό ζητήσαμε και προωθήθηκε η εξασφάλιση συστήματος απενεργοποίη­σης κινητών τηλεφώνων. Ένα σύστημα το οποίο θα έπρεπε να εγκατασταθεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 και για το οποίο δό­θηκαν αρκετές παρατάσεις από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για την εγκατάστασή του.

Το σύστημα αν και έχει εγκατασταθεί, δεν έχει ενεργοποιηθεί καθό­τι δεν έχει παραληφθεί μέχρι σήμερα από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσι­ών», ανέφερε.

Τάσος Περδίος