«Τα κόμματα να αποφασίσουν εντός Σεπτεμβρίου για αναβολή των δημοτικών εκλογών», λέει ο ΥΠΕΣ

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί αδήριτη ανάγκη, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, καλώντας τα κόμματα όπως εντός Σεπτεμβρίου λάβουν τις αποφάσεις επί της πρότασης της Κυβέρνησης για αναβολή των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών και θέσπιση των νομοσχεδίων για υλοποίηση της μεταρρύθμισης ώστε αυτή να εφαρμοστεί μέχρι τον Μάιο του 2024, όπως προνοεί η δέσμευση της Κύπρου έναντι της ΕΕ.

«Είναι καλά γνωστόν ότι τα πάρα πολλά προβλήματα που έχουν οι τοπικές αρχές, η έλλειψη διοικητικής αυτονομίας, οικονομικής αυτονομίας το γεγονός ότι έχουμε σημαντικότατες αδυναμίες όσον αφορά τις αναπτυξιακές τους δραστηριότητες και πολλά άλλα, καθιστούν πραγματικά και κυριολεκτικά αδήριτη ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο στο οποίο είναι στηριγμένο και το υπόβαθρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ακροδεξιού ΕΛΑΜ, ο Νίκος Νουρής.

Λέγοντας ότι το θέμα αυτό διανύει τον ενδέκατο χρόνο συζήτησης, ο κ. Νουρής είπε πως είναι ένα θέμα που είναι «πάρα πολύ ώριμο και μεταξύ της κοινωνίας και μεταξύ της Εκτελεστικής και της Νομοθετικής Εξουσίας».

«Τα θέματα και οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά τη δική μου εκτίμηση είναι θέματα που μπορούν με καλή θέληση να επιλυθούν πάρα πολύ εύκολα και σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε.

Παράλληλα ο κ. Νουρής υπενθύμισε πως αναλήφθηκε δέσμευση έναντι της ΕΕ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για υλοποίηση της μεταρρύθμισης μέχρι τον Μάιο του 2024.

«Για να συμβεί κάτι ανάλογο προφανώς δεν μπορούν να υπάρξουν εκλογές τον ερχόμενο Δεκέμβριο με την μορφή που τις ξέραμε», είπε, λέγοντας ότι δεν μπορούν να εκλεγούν τοπικοί άρχοντες με θητεία μέχρι το 2026 και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξει επέκταση της θητείας των υφιστάμενων Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι το 2024, ώστε να εφαρμοστούν με ομαλότητα όλες οι μεταβατικές διατάξεις των νομοσχεδίων για να μεταβούμε τον Μάιο του 2024 σε νέα εκσυγχρονισμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νουρής είπε πως συνταγματικά δεν μπορεί να μειωθεί η θητεία εκλελεγμένων τοπικών παραγόντων, ενώ οι παρόντες τοπικοί άρχοντες είναι άνθρωποι που, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν, γνωρίζουν το αντικείμενο μεταρρύθμισης και δεν θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος.

Αναγνωρίζοντας ότι σε επίπεδο κοινοβουλευτικών κομμάτων θα γίνουν συζητήσεις για λήψη αποφάσεων στα αρμόδια τους όργανα, ο ΥΠΕΣ υποστηρίξε ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν τάχιστα.

«Και το τάχιστα δεν είναι αόριστο, θα πρέπει να ληφθούν εντός Σεπτεμβρίου για να μπορέσουμε ακριβώς να υλοποιήσουμε τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», υποστήριξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy