Τα κράτη μέλη ενέκριναν επίσημα κυρώσεις κατά Λευκορώσων αξιωματούχων για συμμετοχή στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Την επίσημη έγκριση κυρώσεων κατά Λευκορώσων αξιωματούχων και στρατιωτικών που εμπλέκονται στην Ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας ενέκριναν την Τετάρτη οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνάντηση της COREPER.

Πρόκειται για τα μέτρα που εγκρίθηκαν πρόσφατα από τους Υπουργούς Εξωτερικών και πλέον εφαρμόζονται επίσημα και δημοσιεύονται εντός των επόμενων ωρών στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, οπότε και θα τεθούν σε ισχύ.

Η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε τις αποφάσεις αυτές μέσω σειράς σύντομων αναρτήσεων στο Twitter.

Οι κυρώσεις που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν επίσης στοχευμένες κυρώσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας της Λευκορωσίας, και που αφορούν τις εξαγωγές ξυλείας, ατσαλιού και ποτάσας.

Το βράδυ της Τρίτης η COREPER ενέκρινε επίσημα και την αποκοπή συγκεκριμένων Ρωσικών τραπεζών από το σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT, σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, όπως ανέφερε η Γαλλική Προεδρία παραπέμποντας στη συμφωνία με τις χώρες των G7.

Επίσης ενέκριναν επίσημα την απαγόρευση για συμμετοχή σε πρότζεκτ τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, καθώς την απαγόρευση της μετάδοσης των δικτύων RT και Sputnik στην ΕΕ.

Πρόκειται για μέτρα για τα οποία χρειάστηκε επιπρόσθετη νομοτεχνική επεξεργασία λόγω της πολύπλοκης φύσης τους, σε αντίθεση με την προσθήκη Ρώσων πολιτών και νομικών οντοτήτων στη λίστα κυρώσεων η οποία προϋπάρχει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy