Από τα λόγια να προχωρήσουν στις πράξεις – Ανυπόφορη πλέον η κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί τα δημόσια νοσηλευτήρια

Ανυπόφορη πλέον η κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί τα δημόσια νοσηλευτήρια

 

Τον καταλογισμό ευθυνών και την εφαρμογή στην πράξη στοχευμένων ενεργειών, που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων ζητά η ΠΑΣΥΚΙ.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Υγείας, Πόπης Κανάρη, που αφορούν τόσο το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όσο και το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι θα έπρεπε να αισθάνεται ιδιαίτερα δικαιωμένη, αφού για όλα όσα είχε προειδοποιήσει και κατ’ επανάληψη ενημερώσει δυστυχώς τυγχάνουν επιβεβαίωσης, με τον πιο επίσημο τρόπο.

«Για ό,τι συμβαίνει υπάρχουν ευθύνες και όχι απλές δικαιολογίες», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Όπως συμπληρώνει, «στην εξίσωση των ευθυνών θέση έχει η ίδια η Πολιτεία, η οποία επέμενε στο συγκεκριμένο μοντέλο μεταρρύθμισης για τα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά και στην απουσία εποπτικού ελέγχου, καθώς και ασφαλιστικών δικλίδων και καταλογισμού ευθυνών».

Προσθέτει ακόμα ότι «ευθύνη έχει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος έχει αποτύχει να διαχειριστεί τα δημόσια νοσηλευτήρια, αδυνατεί να αναδείξει και να διεκδικήσει, επιμένει να μην αντιλαμβάνεται το ρόλο και χαρακτήρα των τελευταίων, με αποτέλεσμα την υποβάθμισή τους, η οποία παρασύρει μαζί της το επαγγελματικό όνομα των ιατρών και υπόλοιπων λειτουργών υγείας».

Στην περίπτωση δε, αναφέρει, «που ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας διαφωνεί με τις τοποθετήσεις της Υπουργού Υγείας μπορεί κατ’ αναλογία ως έπραξε πολύ πρόσφατα με ιατρό, να εκφράσει την αντίθεσή του».

Εξάλλου, συμπληρώνει ότι «αμέτοχος δεν μπορεί να θεωρείται ούτε και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, του οποίου πράξεις και αποφάσεις έχουν επηρεάσει και συνεχίζουν δυστυχώς να επηρεάζουν ιδιαίτερα την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και κατ’ επέκταση των δημοσίων νοσηλευτηρίων».

Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΚΙ, θα νιώσουν δικαιωμένοι εφόσον γίνει πραγματικότητα η πρόσφατη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι εκτός από διαγνώσεις χρειαζόμαστε θεραπείες.

Εξάλλου, μιλώντας για το ίδιο θέμα χθες στον «Άστρα» ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, επεσήμανε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι υποστελεχωμένα. Χαρακτηριστικά είπε ότι στο νοσοκομείο Λευκωσίας υπάρχουν αδρανοποιημένες σχεδόν 40 κλίνες και στη Λεμεσό άλλες 20. Επεσήμανε ότι οι διαχειριστές κλινών καθημερινά δίνουν μάχες για να αποφορτώνουν τα ΤΑΕΠ. Ωστόσο, τόνισε, εάν κάποιος ξαφνιάστηκε από τις δηλώσεις της Υπουργού Υγείας, τότε τα τελευταία χρόνια δεν ζούσε στην Κύπρο.

Από την πλευρά τους και οι οργανωμένοι ασθενείς διά του προέδρου τους, Μάριου Κουλούμα, επεσήμαναν ότι δεν είναι μόνο θέμα κλινών και υποστελέχωσης, αλλά και καλύτερης οργάνωσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy