Τα λόμπι πάνω από τον άνθρωπο

Της Ελένης Μαύρου

∆ηµοτικό σχολείο Ροµπ, Ουβάλντε, Τέξας, 2022: νεκροί 19 µαθητές και δυο δάσκαλοι

Λύκειο Μάρτζορι Στόουνµαν Ντάγκλας, Πάρκλαντ, Φλόριντα 2018: 17 νεκροί, στην πλειονότητά τους έφηβοι και έφηβες

∆ηµοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, Νιούταουν, Κονέκτικατ, 2012: 26 νεκροί, ανάµεσά τους 20 παιδιά ηλικίας 6 ως 7 χρόνων

Λύκειο Κολουµπάιν, Κολοράντο 1999: νεκροί 12 µαθητές και ένας δάσκαλος…

Το µακελειό στο δηµοτικό σχολείο Ροµπ, στο Ουβάλντε, προστέθηκε σε ένα µακρύ κατάλογο που δεν µπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Τα πυροβόλα όπλα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου µεταξύ των νεαρών Αµερικανών, ξεπερνώντας ακόµη και τα τροχαία! Μόνο το 2020, 4.368 παιδιά και έφηβοι ηλικίας ως 19 ετών υπέκυψαν σε τραύµατα από σφαίρες… Ο αριθµός των Αµερικανών που σκοτώθηκαν από πυροβόλο όπλο, από το 1968 έως το 2017, είναι µεγαλύτερος από τον αριθµό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε κάθε πολεµική σύρραξη που συµµετείχαν οι ΗΠΑ από το 1775 και έπειτα!

Ακόµη και µετά το µακελειό στο Ουβάλντε, το πανίσχυρο λόµπι της Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA, National Rifle Association), αρνείται κάθε συζήτηση, όχι για απαγόρευση της οπλοκατοχής αλλά, έστω, για ενίσχυση των ελέγχων πριν κάποιος έχει το δικαίωµα να αποκτήσει όπλο. Στη Γερουσία παραµένουν µπλοκαρισµένες δύο σχετικές νοµοθεσίες που προώθησε διακοµµατική πλειοψηφία στη Βουλή, µόλις τον περασµένο Νοέµβριο.

Ο λόγος είναι απλός: είναι πολλά τα λεφτά!

Η NRA υπολογίζεται ότι µόνο το 2020 δαπάνησε 250 εκατοµµύρια δολάρια για την άσκηση επιρροής σε µέλη της Γερουσίας.

Η επίδραση των λόµπι στην οικονοµική και κοινωνική καθηµερινότητά των ανθρώπων δεν περιορίζεται βέβαια στις ΗΠΑ.

Το πιο ισχυρό λόµπι, για παράδειγµα, στην Ε.Ε. είναι τα τελευταία χρόνια οι ψηφιακοί κολοσσοί. 612 εταιρείες, όµιλοι και ενώσεις εκτιµάται ότι δαπανούν περισσότερα από 97 εκατ. ευρώ το χρόνο για λόµπινγκ στις πολιτικές της Ε.Ε. για την ψηφιακή οικονοµία, µε αποτέλεσµα οι ψηφιακοί κολοσσοί να καταφέρνουν, εν πολλοίς, να φοροαποφεύγουν συστηµατικά.

Η πανδηµία έστρεψε τα φώτα σε ένα άλλο πανίσχυρο λόµπι – των µεγάλων φαρµακοβιοµηχανιών. Άσκησαν πιέσεις όχι µόνο για τη διατήρηση του µονοπωλιακού καθεστώτος των πατεντών για τα εµβόλια, έστω και αν αυτό σήµαινε ότι θα χαθούν χιλιάδες ζωές, αλλά απαιτούσαν και την τιµωρία εκείνων των χωρών που προωθούσαν φτηνά εµβόλια παρακάµπτοντας τις πατέντες!

Το λόµπι ορυκτών καυσίµων έδωσε το «παρών» του πριν λίγους µήνες, µε πολυµελή αντιπροσωπεία, στη COP26, τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίµα στη Γλασκώβη ενώ οι έντεκα κύριοι χορηγοί του COP26 συνδέονται µε επιχειρήσεις πετρελαίου ή φυσικού αερίου! Και µετά διερωτώνται κάποιοι γιατί η ανθρωπότητα δεν συνειδητοποιεί την κλιµατική κρίση και γιατί οι κυβερνήσεις δεν παίρνουν δραστικά µέτρα…

Σε µικρότερη κλίµακα, βλέπουµε τα λόµπι σε δράση και στην Κύπρο. Το ρόλο που διαδραµατίζουν οι µεγαλοντιβέλοπερς στις πολιτικές ανάπτυξης, το ρόλο της εκκλησίας στην παιδεία και όχι µόνο, το ρόλο των τραπεζών στις οικονοµικές πολιτικές…

Το µεγαλύτερο όµως λόµπι είναι ο λαός. Και µπορεί, όταν το πάρει απόφαση, να θέσει τέρµα στην κυριαρχία τους που υπονοµεύει την ίδια την αξιοπιστία του πολιτικού συστήµατος.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.