Τα λουκέτα εξαιτίας του κόστους ενέργειας και οι στοχευµένες προτάσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη

  • Η κίνηση στο µαγαζί είναι σε γενικές γραµµές ικανοποιητική, αλλά δεν µπορώ να ανταποκριθώ στο λογαριασµό του ηλεκτρικού ρεύµατος, ο οποίος σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα πέρσι είναι σχεδόν διπλάσιος
  • Νιώθουµε µόνοι, σαν να έχουµε έναν εχθρό από τον οποίο δεν µας προστατεύει κανείς
  • Κάθε κρίση ανοίγει την ψαλίδα της ανισότητας. Ευνοεί τους µεγάλους και αφανίζει τους µικρούς. Είναι για αυτό που το κράτος έχει τεράστιο ρόλο να διαδραµατίσει, ώστε να περιορίσει την ανισότητα και να οχυρώσει τους ευάλωτους και τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις
  • Ενώ υπάρχει η ευαισθητοποίηση της Βουλής, αλλά και νοµοσχέδια που εκκρεµούν για τη µείωση του κόστους ενέργειας, η κυβέρνηση δεν παρουσιάζεται διατεθειµένη να συµφωνήσει µε αυτά τα µέτρα. Ο λόγος είναι τα συµφέροντα των ολιγοπωλίων, τα οποία η κυβέρνηση δεν θέλει σε καµία περίπτωση να αγγίξει

 

Είναι γνωστό τοις πάσι πως τα τελευταία χρόνια πολλές µικρές επιχειρήσεις έχουν κλείσει εξαιτίας της συνεχιζόµενης κρίσης, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια η πανδηµία του κορονοϊού έδωσε το «τελικό χτύπηµα» σε πολλές από αυτές.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι τιµές σε πολλά προϊόντα κατέγραψαν δραµατική αύξηση, ωστόσο το κυριότερο πρόβληµα που αντιµετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά είναι οι εξωφρενικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύµα. Αν αναλογιστούµε και την εσκεµµένη κωλυσιεργία της κυπριακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη λήψη µέτρων µε σκοπό την αναχαίτιση της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύµατος, αντιλαµβανόµαστε ότι το µέλλον είναι ακόµη πιο ζοφερό, κυρίως για τις µικρές επιχειρήσεις.

Πολλοί επιχειρηµατίες έχουν φτάσει στο σηµείο να σκέφτονται σοβαρά το κλείσιµο της επιχείρησής τους, εξαιτίας του ασήκωτου βάρους των λειτουργικών εξόδων.

Σκέψεις για κλείσιµο… αν και η κίνηση είναι αυξηµένη

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» η Σ.Σ., ιδιοκτήτρια καταστήµατος µε είδη τέχνης στην παλιά Λευκωσία, «αν και τον τελευταίο χρόνο η κίνηση στο µαγαζί είναι σε γενικές γραµµές ικανοποιητική, δεν µπορώ να ανταποκριθώ στο λογαριασµό του ηλεκτρικού ρεύµατος, ο οποίος σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα πέρσι είναι σχεδόν διπλάσιος».

Για το ενοίκιο, η Σ. είπε πως αυξήθηκε δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια, υπογραµµίζοντας πως κάτι πρέπει να γίνει από τους αρµόδιους. «Νιώθουµε µόνοι, σαν να έχουµε έναν εχθρό από τον οποίο δεν µας προστατεύει κανείς», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας µία έµµεση πλην σαφή αναφορά στην αδιαφορία του κράτους σε ό,τι αφορά τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις. Και ποιος µπορεί να πει το αντίθετο ή να διαψεύσει τα λόγια της;

«Με την κίνηση που έχει το µαγαζί µου, σε µίαν κανονική περίοδο θα έβγαζα ένα ικανοποιητικό κέρδος για να µπορώ να ζήσω αξιοπρεπώς. Αλλά, από τη στιγµή που δίνω έξτρα 300-400 ευρώ µηνιαίως στο ρεύµα σε σχέση µε πέρσι, καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει περιθώριο κέρδους. Και δεν αναφέρω καν τις αυξήσεις σε όλα τα άλλα που χρειάζοµαι για τη δουλειά µου», εξήγησε η ιδιοκτήτρια του καταστήµατος.

Α. Μαυρογιάννης: Μείωση ΦΠΑ στο ρεύµα και κατάργηση της αλόγιστης φορολόγησης στα καύσιµα

Τα προβλήµατα στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να επιλυθούν άµεσα, ωστόσο από πλευράς της κυβέρνησης δεν φαίνεται να υπάρχει η παραµικρή διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση. Με ποιον τρόπο µπορεί να δοθεί ανάσα στους νέους και νέες επιχειρηµατίες, στα πλαίσια του ορθολογισµού και µε γνώµονα το συµφέρον των πολλών και όχι των λίγων;

Μιλώντας στη «Χαραυγή», ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της ∆ηµοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ήταν ξεκάθαρος ως προς το τι πρέπει να γίνει, µε συγκεκριµένες και λογικές προτάσεις.

«Στόχος της δικής µας διακυβέρνησης είναι η προστασία της επιχειρηµατικότητας και ιδιαίτερα του νεανικού επιχειρείν. Κάτι που η σηµερινή κυβέρνηση αρνείται να παρέχει. Θα επιδιώξουµε µείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύµα, την κατάργηση της αλόγιστης φορολόγησης στα καύσιµα και προγράµµατα επιδότησης για ταχεία εγκατάσταση φωτοβολταϊκών», τόνισε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, πηγαίνοντας ένα βήµα παραπέρα: Eπιπλέον στόχος είναι η επέκταση του net-metering για τις επιχειρήσεις και προώθηση των κοινοτικών φωτοβολταϊκών πάρκων που θα ευνοήσουν οικιακούς και εµπορικούς χρήστες.

Βασική µας προτεραιότητα είναι η στήριξη των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, των βιοτεχνιών και του πρωτογενούς τοµέα, καθώς θεωρούµε ότι έχουν τεράστιο ρόλο να διαδραµατίσουν αφενός στην οικονοµία του τόπου, αλλά και στην ευηµερία του κοινωνικού συνόλου.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία τόνισε τις διαστάσεις του προβλήµατος, αναφέροντας πως ο πληθωρισµός σήµερα βρίσκεται σε ιστορικά επίπεδα και διαβρώνει ολοένα και περισσότερο τα εισοδήµατα των πολιτών.

«Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο σε σχέση µε το 2021 έχει καταγράψει µία αύξηση της τάξης του 62%, επιβαρύνει δυσανάλογα τα χαµηλά και µεσαία εισοδηµατικά στρώµατα. Αναγνωρίζουµε ότι το ίδιο δύσκολα βιώνουν τις συνθήκες ακρίβειας και οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις, καθώς το κόστος λειτουργίας τους έχει διογκωθεί. Πέραν των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύµα, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν συρρικνώσει τα περιθώρια κέρδους και σε πολλές περιπτώσεις το έχουν αφανίσει. ∆υστυχώς, σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η αύξηση των επιτοκίων, που ανεβάζουν δραµατικά το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων, επιβαρύνοντας την ήδη περιορισµένη τους ρευστότητα», υπέδειξε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Όσο για την αδικία, η οποία ολοένα και αυξάνεται ως τα απόνερα της σχέσης µεταξύ της ελίτ και της παρούσας κυβέρνησης, ο κ. Μαυρογιάννης είπε τα αυτονόητα, δίνοντας ταυτόχρονα και το στίγµα στην περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία: Κάθε κρίση ανοίγει την ψαλίδα της ανισότητας. Ευνοεί τους µεγάλους και αφανίζει τους µικρούς. Είναι για αυτό που το κράτος έχει τεράστιο ρόλο να διαδραµατίσει, ώστε να περιορίσει την ανισότητα και να οχυρώσει τους ευάλωτους και τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις.

Γ.Γ. ΠΟΒΕΚ: «Αφανίζονται» οι µικροµεσαίοι

Κινούµενος στο ίδιο µήκος κύµατος, ο Γ.Γ. της Παγκύπριας Οργάνωσης Βιοτεχνών Επαγγελµατιών Καταστηµαταρχών (ΠΟΒΕΚ), Στέφανος Κουρσάρης, ανέφερε ότι πέρα από τα γεγονότα που έχουν επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις (πανδηµία, ακρίβεια σε όλα τα προϊόντα, διπλασιασµός κόστους ενέργειας) -κυρίως αυτές που άνοιξαν την τελευταία πενταετία- οι καταναλωτές έχουν δεχθεί ένα καίριο πλήγµα από τον πληθωρισµό. «Οι µισθοί δεν έχουν αυξηθεί, και ως εκ τούτου η καταναλωτική δύναµη έχει πέσει στο ναδίρ, κάτι που έχει επηρεάσει την πλειοψηφία του κόσµου».

Όπως υπογράµµισε ο κ. Κουρσάρης, δεν διαφαίνεται και δεν υπάρχει ένα ολοκληρωµένο σχέδιο για το πώς στηρίζονται αυτές οι επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει, δυστυχώς, η βεβαιότητα ότι ο πληθωρισµός θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης, ο Γ.Γ. της ΠΟΒΕΚ τόνισε καταληκτικά ότι «ενώ υπάρχει η ευαισθητοποίηση της Βουλής, αλλά και νοµοσχέδια που εκκρεµούν για τη µείωση του κόστους ενέργειας, η κυβέρνηση δεν παρουσιάζεται διατεθειµένη να συµφωνήσει µε αυτά τα µέτρα. Ο λόγος είναι τα συµφέροντα των ολιγοπωλίων, τα οποία η κυβέρνηση δεν θέλει σε καµία περίπτωση να αγγίξει».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.