Τα λύματα «ποτίζουν» τους δρόμους στο Ζακάκι

 

 

Αγανάκτηση και διαμαρτυρίες από τους κατοίκους που βιώνουν ένα καθημερινό μαρτύριο

 

Ξυπνούν και κοιμούνται με τη δυσοσμία και για να βγουν από τα σπίτια τους και να κινηθούν στην περιοχή τους είναι υποχρεωμένοι να πατήσουν μέσα σε λύματα που λιμνάζουν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Μια πραγματικά ανυπόφορη κατάσταση, την οποία βιώνει καθημερινά εδώ και πολύ καιρό αρκετός κόσμος που κατοικεί στην περιοχή Ζακακίου.

Όταν κάποιοι κάτοικοι επικοινώνησαν μαζί μας για να αναφέρουν το πρόβλημά τους και να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, θεωρήσαμε υπερβολικές τις περιγραφές και τα λεγόμενά τους. Μια επίσκεψη όμως στην επίμαχη περιοχή ήταν αρκετή για να καταγράψουμε την πραγματικότητα και να διαπιστώσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν απόλυτο δίκαιο.

Υγρά λύματα να ρέουν από τα ισόγεια πολυκατοικιών και να λιμνάζουν στους δρόμους καθιστώντας τους σε κάποιες περιπτώσεις αδιάβατους και με τη δυσοσμία να απλώνεται σε μεγάλη ακτίνα. Τίποτε λιγότερο από διάσπαρτες εστίες μόλυνσης, που εκτός όλων των άλλων προβλημάτων που δημιουργούν, καθίστανται ελκυστικές σε κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα. Μια κατάσταση η οποία είναι βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες με την αύξηση των θερμοκρασιών, θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη.

«Δεν μπορούμε ούτε τα παιδιά μας να βγάλουμε έξω … να τα πάμε να παίξουν στο πάρκο…» μας λένε οι άνθρωποι που μιλήσαμε μαζί τους, επισημαίνοντας και το μεγάλο χρόνιο πρόβλημα των κουνουπιών που ταλανίζει όχι μόνο το Ζακάκι, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

«Μας λένε από το Υγειονομείο και τον Δήμο Λεμεσού ότι γίνεται συστηματική καταπολέμηση των κουνουπιών, όμως με τα λύματα να γεμίζουν τους δρόμους πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα», αναρωτιούνται οι κάτοικοι, εκφράζοντας έντονα και το παράπονό τους που «ενώ πληρώνουμε εδώ και είκοσι χρόνια αποχετευτικά τέλη, αποχετευτικό δεν έχουμε…»

Κι αυτή η απαράδεκτη εικόνα, σε μια περιοχή της Λεμεσού στην οποία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ή προγραμματίζονται να γίνουν τεράστιες επιχειρηματικές, εμπορικές, οικιστικές και άλλες αναπτύξεις για τις οποίες κυβέρνηση και Τοπικές Αρχές, δεν χάνουν ευκαιρία να αναδεικνύουν και να δηλώνουν υπερηφάνεια, φαίνεται ότι θα συνεχίσει να υπάρχει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.

Κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα που δημιουργείται με τη ροή των λυμάτων στους δρόμους του Ζακακίου, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛΑ, Γιάννης Τσουλλόφτας, εκφράζει τη λύπη για την κατάσταση που παρατηρείται, υποδεικνύοντας ότι ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Τέλος του 2023 η σύνδεση με το ΣΑΛΑ

Εξηγώντας τι φταίει και παρουσιάζεται αυτή η εικόνα στην περιοχή Ζακακίου, η οποία δικαιολογημένα προκαλεί τις διαμαρτυρίες των επηρεαζόμενων κατοίκων, ο διευθυντής του ΣΑΛΑ αναφέρει ότι το Ζακάκι είναι η τελευταία ευρύτερη αστική περιοχή της Λεμεσού που θα συνδεθεί με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα. Πρόκειται, όπως επισημαίνει, για μια περιοχή με πολύ χαμηλή απορροφητικότητα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ ψηλός ο υδροφορέας λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα.

«Αν σκάψει κάποιος στο ένα, ενάμισι μέτρο θα βρει νερό, οπότε είναι πολύ δύσκολη η απορρόφηση των λυμάτων από το έδαφος», όπως εξηγεί ο κ. Τσουλλόφτας, σημειώνοντας ότι για να μπορέσει η περιοχή Ζακακίου να συνδεθεί με το ΣΑΛΑ «θα πρέπει να γίνουν προηγουμένως το δίκτυο λυμάτων με την εγκατάσταση μεγάλων οχετών, το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων και παραγωγής επεξεργασμένου νερού και το νέο αντλιοστάσιο».

Τα δύο πρώτα έργα έχουν ήδη κατασκευαστεί, ενώ σε ό,τι αφορά το αντλιοστάσιο το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης δυτικής περιοχής της Λεμεσού, «παρουσιάζει καθυστερήσεις στις κατασκευαστικές διαδικασίες λόγω του ψηλού υδροφορέα οπότε απαιτείται να γίνουν εκσκαφές 10-15 μέτρων, ενώ δύσκολη είναι και η κατασκευή των αγωγών που θα συνδέουν την περιοχή με το αντλιοστάσιο».

Αναφέροντας ότι το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023 οπότε θα αρχίσει και η σύνδεση της περιοχής με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα, ο διευθυντής του ΣΑΛΑ υποδεικνύει ότι μέχρι τότε «ο ιδιοκτήτης κάθε υποστατικού είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται και θα πρέπει να φροντίζει ώστε να μην υπάρχει υπερχείλιση των αποχετευτικών λάκκων, οπότε και θα εκλείψουν τα δυσάρεστα φαινόμενα που παρατηρούνται».

 

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy