Τα μάζεψε ο Προδρόμου για το βιβλίο των Αγγλικών, αλλά…

Του Μιχάλη Μιχαήλ

 

Τα μάζεψε ο Υπουργός Παιδείας για το βιβλίο των Αγγλικών της Β’ Λυκείου και την εντολή αφαίρεσης της σελίδας που αναφερόταν στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Βέβαια, θα μου πείτε ότι μπροστά στο κάψιμο βιβλίων και βιβλιοθηκών του παρελθόντος, αυτό που διατάχθηκε να γίνει δεν είναι και τόσο μεγάλο κακό! Κι όμως είναι. Διότι πρόκειται και πάλι περί λογοκρισίας, όσο κι αν προσπάθησε ο Υπουργός, μιλώντας το Σάββατο στο κρατικό ραδιόφωνο, να πει ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όταν διατάζεις να αφαιρεθεί σελίδα από βιβλίο επειδή αναφέρεται σε κάτι που δεν συμφωνεί με τις απόψεις σου, τι είναι; Δεν είναι λογοκρισία; Μάθαμε, πάντως, από τον κ. Προδρόμου ότι το θέμα έκλεισε και ότι το βιβλίο αποσύρθηκε! Και; Όλα εντάξει; Αυτό δεν επιβεβαιώνει τη λογοκρισία; Σωστά είπε ότι στο μάθημα των Αγγλικών δεν είναι ο κατάλληλος τόπος και χρόνος για να γίνουν συζητήσεις ιστορικού περιεχομένου, να αντιμετωπισθούν πράγματα με διάθεση κριτικής σκέψης κ.λπ. και ότι αυτό μπορεί να γίνει στο μάθημα της Ιστορίας. Τότε γιατί δόθηκε η εντολή αφαίρεσης της σελίδας; Στο συγκεκριμένο βιβλίο γράφει ότι ο Μουσταφά Κεμάλ «για την Τουρκία θεωρείται ο μεγαλύτερος ήρωάς της». Και στην Κύπρο δεν θεωρείται ήρωας ο αιμοσταγής Γρίβας; Δεν αναγράφονται με περηφάνια τα εγκλήματα του Βασίλειου Βουλγαροκτόνου; Μόνο και μόνο από το επίθετο που του προσδίδεται αντιλαμβάνεται κάποιος… Και έχουμε ακόμη την απορία γιατί δεν γίνεται θόρυβος (που και πάλι δεν πρέπει να γίνει) όταν στο βιβλίο της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου γράφει για τον Ατατούρκ ότι «είχε διακριθεί στην απόκρουση της συμμαχικής απόβασης στην Καλλίπολη το 1915». Γράφει ακόμη ότι το 1919 άρχισε την οργάνωση της αντίστασης εναντίον της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μικρά Ασία και ότι «θεωρείται ο δημιουργός της σύγχρονης Τουρκίας». Να σχίσουμε κι αυτή τη σελίδα; Να αποσύρουμε το βιβλίο;

Δυστυχώς ο Πρ. Προδρόμου ακολούθησε την πεπατημένη. Δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Κι εκεί που είχαμε το πάνω χέρι να κατηγορούμε το ψευδοκράτος ότι απαγορεύει βιβλία που στέλνονται στα παιδιά των εγκλωβισμένων στην Καρπασία, που ζητούν να αφαιρεθούν σελίδες για να αποδεκτούν, ήρθε η απόφαση με την οποία δόθηκε η ευκαιρία στον Ερσίν Τατάρ κι άλλους εθνικιστικούς κύκλους στα κατεχόμενα να κατηγορούν την ε/κυπριακή πλευρά για λογοκρισίες. Αν είναι δυνατόν! Στην προσπάθεια να το παίξουν πατριώτες για πολλοστή φορά δίνουν όπλα στην Τουρκία και στο ψευδοκράτος. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως οι ψευτοπατριωτισμοί και οι κινήσεις εντυπωσιασμού όχι μόνο αυξάνουν τον εθνικισμό και το σοβινισμό, αλλά φέρνουν σε δύσκολη θέση τη χώρα, πετυχαίνοντας τα αντίθετα αποτελέσματα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy