Τα μεγάλα λόγια της Κυβέρνησης, τα τρία βήματα… πώλησης του φυσικού αερίου και το ξεπούλημαΣτο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να οδηγηθούν τις επόμενες ημέρες οι συμφωνίες της Κυβέρνησης με τις εταιρείες TOTAL και ENI, με τις οποίες γινόταν διαπραγμάτευση για το τεμάχιο 7.

Συζήτηση που είναι λάθος σύμφωνα με το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ και πρώην Υπουργό Εμπορίου, Νεοκλή Συλικιώτη.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι απαιτείται η συμφωνία για το «Αφροδίτη» που είναι διεθνής πρακτική κάτι που εδώ και έξι χρόνια δεν έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση. Επίσης έκανε λόγο για ξεπούλημα του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Ο κ. Συλικιώτης κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για μεγάλα λόγια σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός.

Επίσης είπε, ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας δημιουργούν προσδοκίες αλλά στην πράξη ακούγονται μεγάλες διακηρύξεις χωρίς να προχωρούν τα πράγματα.

Από την πλευρά του ο ειδικός σε ζητήματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας, σημειώσε ότι χρειάζονται τρία βήματα πριν κλείσει η συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου.

Μιλώντας στον Άστρα 92,8 ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει επιβεβαιωτική γεώτρηση, να γίνουν οι σχεδιασμοί των υποδομών για το κόστος παραγωγής και να βρεθούν οι επενδυτές.

Όπως είπε, όταν γίνουν αυτά τα βήματα, θα ξέρουν ποια είναι η τιμή του φυσικού αερίου που θα πωληθεί στην Αίγυπτο κάτι που θα γίνει μετά από τρία χρόνια.

Στόχος, είπε, είναι να κλείσει η συνεργασία TOTAL και ΕΝΙ και να προχωρήσουν με νέες γεωτρήσεις. Σημείωσε ακόμη ότι είναι μακρύς ο δρόμος προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να γίνεται λόγος για τεράστια κέρδη από τη στιγμή που δεν έχει κλείσει η συμφωνία πώλησης του φυσικού αερίου. Επίσης, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προχωρεί με βάση τους σχεδιασμούς αλλά είναι αντιδραστική όπως είπε και ενεργεί με το τι γίνεται γύρω μας.

Ο Χαράλαμπος Έλληνας εξέφρασε δε την άποψη ότι ο μηχανισμός που θα σταματήσει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είναι η λύση του κυπριακού.