Τα μηνύματα από το έπος του 1940 κυριάρχησαν στους εορτασμούς για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται τον χαιρετισμό της μαθητικής παρέλασης για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Τα μηνύματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 αναδείχθηκαν στην πανηγυρική δοξολογία για την επέτειο στη Λευκωσία, η οποία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, χοροστατούντος του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την πανηγυρική δοξολογία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι «η σημερινή μέρα είναι μια από τις ιστορικότερες που έγραψε ο ελληνικός λαός ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό. Το ΄Όχι’ της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα πρέπει να καθοδηγεί κάθε λαό του οποίου τα δικαιώματα καταπατούνται».

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Κυπριανός Λούης, ο οποίος είπε ότι “82 χρόνια μετά την έναρξη του ελληνοϊταλικού αγώνα και το έπος της ελληνικής αντίστασης στα βουνά της Αλβανίας, αντλούμε πολύτιμα διδάγματα από τη στάση του ελληνικού λαού”.

Ακόμη, υπέδειξε ότι “σε μια περίοδο όπου ο Ελληνισμός δέχεται συνεχείς προκλήσεις και απειλές κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, το ιστορικό ορόσημο του 1940 συνιστά για εμάς πρότυπο αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας”. Ειδικότερα εμείς στην ημικατεχόμενη Κύπρο, πρόσθεσε ο κ. Λούης, “οφείλουμε τιμή και σεβασμό απέναντι στο έπος του ’40 και πίστη σε εκείνες τις αξίες και τις στάσεις που θα μας ενδυναμώσουν στον αγώνα μας”. Πρώτιστα οφείλουμε να αντλούμε θάρρος και ευψυχία και να πιστεύουμε στη δύναμη των δικαίων μας, κατέληξε.


Στην δοξολογία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο Πρέσβης της Ελλάδας, Ιωάννης Παπαμελετίου, καθώς και αρχηγοί και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Από τους υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας παρέστησαν ο Αβέρωφ Νεοφύτου, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, καθώς και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χαράλαμπος Αριστοτέλους.

Μετά το πέρας της πανηγυρικής δοξολογίας, ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας έξω από την Πρεσβεία της Ελλάδας, στη Λεωφόρο Βύρωνος. Στη διάρκεια της παρέλασης ακούστηκαν συνθήματα κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας από μερίδα συμμετεχόντων. Πλήθος κόσμου χειροκρότησε τους μαθητές και τις μαθήτριες που παρέλασαν, ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση, για άλλη μια χρονιά, προκάλεσαν οι μαθητές που κρατούσαν ταμπέλες με τα ονόματα των σχολείων στην κατεχόμενη Κύπρο.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.