
Για 32η χρονιά απονεµήθηκαν τα επιστηµονικά βραβεία Ig, τα λεγόµενα και «Νόµπελ του τρελού επιστήµονα».
Τα Ig επιβραβεύουν απρόσµενες και «τρελές» επιστηµονικές έρευνες της προηγούµενης χρονιάς ή, σύµφωνα µε τους διοργανωτές, το χιουµοριστικό περιοδικό «Annals of Improbable Research», «πράγµατα που µας κάνουν στην αρχή να γελάσουµε αλλά µετά να σκεφτούµε».
Ο θεσµός αναδεικνύει, µέσω του χιούµορ, τη σηµασία της -συχνά παραγνωρισµένης- επιστηµονικής έρευνας, αλλά και την όχι σπάνια ροπή της για περιττές µελέτες. Καθένας από τους φετινούς νικητές πήρε ή µοιράστηκε µε την υπόλοιπη ερευνητική οµάδα του, εκτός από το «τιµητικό» βραβείο του, ένα χαρτονόµισµα των 10 τρισεκατοµµυρίων δολαρίων Ζιµπάµπουε (όπου ο πληθωρισµός φέτος κινείται κοντά στο 200%).
Ανάµεσα στα βραβεία που δόθηκαν ήταν τα εξής:
* Εφαρµοσµένης καρδιολογίας: Στους ερευνητές που βρήκαν ότι όταν δύο άνθρωποι βγαίνουν το πρώτο ραντεβού τους και έλκονται αµοιβαία, οι παλµοί της καρδιάς τους συγχρονίζονται.
* Λογοτεχνίας: Στη µελέτη που ανέλυσε γιατί τα νοµικά έγγραφα είναι χωρίς λόγο τόσο δύσκολα στην κατανόησή τους (η ευθύνη αποδίδεται περισσότερο στους συγγραφείς τους παρά στην πολυπλοκότητα των εννοιών).
* Βιολογίας: Στην έρευνα που ασχολήθηκε µε το αν και πώς η δυσκοιλιότητα επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των σκορπιών και τις προοπτικές τους για εύρεση συντρόφου(!)
* Ιατρικής: Στους επιστήµονες που έδειξαν ότι όταν οι ασθενείς υποβάλλονται σε µερικές µορφές χηµειοθεραπείας, έχουν λιγότερες παρενέργειες όταν το παγωτό αντικαθιστά ένα από τα συνήθη συστατικά της διαδικασίας.
* Φυσικής: Για τη µελέτη σχετικά µε το πώς και γιατί τα παπάκια καταφέρνουν να κολυµπάνε σε σχηµατισµό (κυρίως επειδή εξοικονοµούν ενέργεια µε αυτό τον τρόπο, ιδίως το τελευταίο στη σειρά).
* Μηχανικής: Για την ανακάλυψη του πιο αποτελεσµατικού τρόπου χρήσης των δαχτύλων όταν γυρνάµε ένα πόµολο. Για παράδειγµα, σύµφωνα µε τους Ιάπωνες ερευνητές, όσο µεγαλύτερο είναι το πόµολο, τόσα περισσότερα δάχτυλα χρειάζονται: για πόµολα πλάτους ενός έως 2,5 εκατοστών αρκούν τρία δάχτυλα, για πόµολα 2,5 έως 4 εκατοστών τέσσερα δάχτυλα, ενώ για πόµολα άνω των 5 εκατοστών είναι αναγκαία και τα πέντε δάχτυλα.
* Ειρήνης: Για την ανάπτυξη ενός αλγόριθµου που βοηθά τους κουτσοµπόληδες να αποφασίσουν πότε θα πουν την αλήθεια και πότε όχι.
* Οικονοµικών: Για τη µαθηµατική εξήγηση τού γιατί η επιτυχία συχνά δεν συνοδεύει τους πιο ταλαντούχους αλλά τους πιο τυχερούς.
Το γέλιο κάνει καλό
Τα δέκα βραβεία Ig, που απονέµονται από το χιουµοριστικό επιστηµονικό περιοδικό «Annals of Improbable Research», δίνονται σε αντισυµβατικές µελέτες και ανακαλύψεις -συχνά άχρηστες, αλλά ακόµη συχνότερα δηµοσιευµένες σε σοβαρά επιστηµονικά περιοδικά- που κάνουν τους ανθρώπους να γελάσουν, αλλά και να σκεφθούν πιο σοβαρά πάνω σε κάποιο θέµα.
