Τα οφέλη από την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ δεν δικαιολογούν ζητωκραυγές

Τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος αναλύει ο Άριστος Αριστοτέλους

Του
Μιχάλη Μιχαήλ

Δεν δικαιολογούνται τα «ζήτω» και οι τυμπανοκρουσίες για την άρση του εμπάργκο στρατιωτικών όπλων της Κύπρου από τις ΗΠΑ, ανέφερε με δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, Άριστος Αριστοτέλους. Σημείωσε ότι δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα, ενώ, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή με την οποία επικοινώνησε η «Χαραυγή», τόνισε ότι η διαδικασία αντικατάστασης των ρωσικών οπλικών συστημάτων είναι και χρονοβόρα και κοστοβόρα.

Η κυβέρνηση έπρεπε να μελετήσει επαρκώς το θέμα

Ο κ. Αριστοτέλους, αξιολογώντας την άρση του εμπάργκο, είπε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που προσφέρει οφέλη στην Κύπρο αλλά επιφυλάσσει και προβλήματα. Πρόσθεσε ότι το θέμα δεν πρέπει να το βλέπουμε μεμονωμένα και ξεχωριστά από το στόχο της κυβέρνησης Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ για ένταξη στο άρμα των ΗΠΑ και κατά προέκταση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Από την πρώτη μέρα της ανάληψης της προεδρίας από τον Ν. Αναστασιάδη το 2013, ο ίδιος ο Πρόεδρος είχε μιλήσει για την πρόθεση ένταξης στο ΝΑΤΟ ή στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Όμως, σημείωσε, φαίνεται ότι αυτή η πολιτική είχε ματαιωθεί εκ των πραγμάτων, διότι ήταν ούτως ή άλλως ανέφικτο να γίνει, αλλά αντιμετώπισε την ευγενική άρνηση των Αμερικανών και των ΝΑΤΟϊκών, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας. Γι’ αυτό και σταμάτησαν τότε να μιλούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ και προωθούσαν άλλες μεθόδους και σχέσεις με τις ΗΠΑ ή με τις ΝΑΤΟϊκές χώρες, αλλά πίσω από το μυαλό της σημερινής κυβέρνησης ήταν πράγματι η στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είτε για λόγους απωθημένου που είχαν στο παρελθόν, ότι δηλ. έπρεπε να είχαμε ταχθεί με τη Δύση, είτε λόγω ιδεοληψιών. Εξέφρασε μάλιστα αμφιβολία κατά πόσον οι θέσεις της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ είναι προϊόν σοβαρής ανάλυσης και μελέτης.

Θετικά μηνύματα με ερωτηματικό

Ερωτηθείς ποια είναι τα θετικά από την άρση του εμπάργκο, ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι τα θετικά μηνύματα είναι κατά κύριο λόγο πολιτικά και όχι στρατιωτικά. Εξήγησε ότι αίροντας το εμπάργκο δεν σημαίνει ότι οι Αμερικάνοι θα κατακλύσουν την Κύπρο με αμερικανικό οπλισμό, και μάλιστα βαρύ, για να αντικαταστήσει τον ρωσικό οπλισμό, ο οποίος αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της άμυνας της Κύπρου και ειδικότερα της Ε.Φ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει για πολλούς λόγους, όπως είπε, «οπότε ναι μεν υπάρχουν τα μηνύματα αλλαγής της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Κύπρο, αλλά από την άλλη δεν πιστεύω ότι μπορεί να είναι τόσο μεγάλη η αλλαγή συμπεριφοράς που να γίνονται τέτοιες ρυθμίσεις ούτως ώστε να ενισχύουν την Ε.Φ. απέναντι στην Τουρκία με τέτοιου είδους οπλισμό που νομίζουμε». Επεσήμανε ότι παρά τις φιλορωσικές κινήσεις της Τουρκίας, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξακολουθούν να θεωρούν την Τουρκία ως σημαντικό σύμμαχο για ευνόητους λόγους και ότι δεν πρέπει να περιμένει κάποιος ότι θα ακολουθήσουν σκληρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Σίγουρα, πρόσθεσε, όσο η Τουρκία πλησιάζει περισσότερο τη Ρωσία ή όσο ακολουθεί μια αντιαμερικανική πολιτική, οι ΗΠΑ δεν ακολουθούν την ίδια κατευναστική στάση απέναντί της όπως προηγουμένως, χωρίς να είναι φυσικά σε θέση να την εξαναγκάσουν. Αυτό όμως οδηγεί τους Αμερικάνους σε μια κάπως πιο θετική συμπεριφορά στην Κύπρο και απέναντι στην Ελλάδα.

Δεν θα ενισχυθεί η Κύπρος για αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής

Ερωτηθείς για την αντικατάσταση των ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων από την Κύπρο, ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι με τα αμερικάνικα όπλα η χώρα μας δεν μπορεί να ενισχυθεί για να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή, γι’ αυτό και είναι αχρείαστες οι ζητωκραυγές. Σε σχέση με το ρωσικό οπλισμό, εξήγησε ότι η απόφαση για αντικατάστασή του δεν ξεκίνησε λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε., αλλά πολύ πιο πριν, με το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε με τις ΗΠΑ η κυβέρνηση και όχι μόνο. Πέραν τούτου, είπε, φαίνονται σαφώς από τις ίδιες νομοθεσίες που έχουν περάσει για τον EastMed, ότι συνδέεται άμεσα αυτή η αμερικανική στάση απέναντι στην Κύπρο με την απόσυρση ή την εγκατάλειψη του ρωσικού οπλισμού, ο οποίος αποτελεί τον βαρύ οπλισμό της Ε.Φ., τον κύριο όγκο της στρατιωτικής άμυνας της Κύπρου, οπότε αφαιρώντας αυτό το στοιχείο δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην άμυνα της Κύπρου. Επιπλέον, για οικονομικούς λόγους, πρόσθεσε, υπήρξαν προβλήματα κατά καιρούς σε σχέση με τη συντήρηση των ρωσικών όπλων καθώς και προμήθειας ανταλλακτικών. «Ήδη, θυμάστε, η κυβέρνησή μας προσπαθεί να τροφοδοτήσει τη Σερβία με τα πολεμικά επιθετικά ελικόπτερα MI35, τα οποία είναι ένα ισχυρό μέσο που έχει η Ε.Φ. και το ίδιο θα έχει στο μυαλό για να κάνει με τα υπόλοιπα οπλικά ρωσικά μέσα, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις αμερικανικές απαιτήσεις για ψυχή τε και σώματι ένταξη στο δυτικό σύστημα», σημείωσε ο κ. Αριστοτέλους. Όμως, πρόσθεσε, «αυτό είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για την άμυνα, αφού για να γίνει η αντικατάσταση χρειάζεται μια προγραμματισμένη 10χρονη πορεία με μεγάλο οικονομικό κόστος. Θα υπάρχει επίσης αυξημένη ανάγκη συντήρησης, αυξημένες ανάγκες ανταλλακτικών, τα οποία δεν θα μπορούν να προωθηθούν, οπότε η άμυνα θα φθίνει ολοένα και περισσότερο.

Μεγάλη η απόσταση μεταξύ  άρσης του εμπάργκο και της προμήθειας όπλων

Εξάλλου, στρατιωτική πηγή, που είναι σε θέση να γνωρίζει τα τεκταινόμενα, ανέφερε στη «Χαραυγή», υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ότι η άρση του εμπάργκο είναι μια θετική εξέλιξη.

Ωστόσο από την άρση του εμπάργκο μέχρι την προμήθεια οπλικών συστημάτων υπάρχει μια μεγάλη απόσταση λόγω διαδικασιών αλλά και κόστους, αφού τα αμερικανικά όπλα είναι πανάκριβα. Δεν θα ενταχθούμε, είπε, σε πρόγραμμα βοήθειας από τις ΗΠΑ και ούτε θα μας δώσουν στρατιωτική βοήθεια όπως αυτήν που παίρνουν μέλη του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Επεσήμανε επίσης ότι σταδιακά η Κύπρος θα ξεφορτώνεται το ρωσικό οπλισμό, μια ενέργεια η οποία έχει ξεκινήσει με την πώληση των ρωσικών ελικοπτέρων στη Σερβία. Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα, τα οποία θα πωληθούν σε άλλες χώρες, επεσήμανε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι σε κάποιο στάδιο οι Αμερικανοί θα μας ζητήσουν να δώσουμε αυτά τα όπλα στην Ουκρανία, όπως έκανε και η Ελλάδα. Εδώ κι αν θα έχουμε πρόβλημα, σημείωσε, κυρίως με τα Τ80 και τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού προκειμένου να μας δώσουν αμερικανικό οπλισμό.

Την ίδια ώρα όμως, πρόσθεσε, ξεκινά ένας στρατιωτικός ανταγωνισμός με την Τουρκία, η οποία εξήγγειλε ήδη αριθμητική ενίσχυση του κατοχικού στρατού.

 

Η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι από το 1964 η Ε.Φ. και η Κύπρος στήριξαν την άμυνα στο ρωσικό οπλισμό, αφού καμία χώρα δεν πωλούσε όπλα στην Κύπρο, πλην της Ρωσίας και της Γαλλίας, πληρώνοντας πανάκριβα τις αγορές από τη δεύτερη.

Σημείωσε επίσης ότι μετά την ένταξη στην Ε.Ε. ξεκίνησαν οι πιέσεις για διακοπή των σχέσεών μας με τη Ρωσία και σε πολιτικό επίπεδο και να στραφούμε προς τη Δύση. Κρατήσαμε για αρκετό καιρό, είπε, αλλά τώρα με την εισβολή στην Ουκρανία υιοθετήσαμε τις κυρώσεις και αποδεχθήκαμε τον μη ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων στα λιμάνια μας. Αυτά ήταν προϋποθέσεις για την άρση του εμπάργκο.

 

 

Να μελετήσουν καλύτερα τα της Άμυνας Αβέρωφ  και Χριστοδουλίδης

Στην τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση των τριών κύριων υποψηφίων για την προεδρία, οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκαν στα θέματα Άμυνας αγνοώντας βασικά δεδομένα, σημείωσε ο Άριστος Αριστοτέλους.

Όπως ανέφερε, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ως μέρος της πολιτικής του είναι να ζητήσουμε από την Ελλάδα να προσπαθήσει για την αναβίωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, σε μια προσπάθεια αποτροπής της τουρκικής απειλής.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, διερωτήθηκε ο κ. Αριστοτέλους, «δεν ξέρει ποια ήταν η κατάσταση μέχρι σήμερα και ότι το θέμα της Άμυνας είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου; Δεν υπήρχε σχέση, δεν υπήρχε συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση και θα την κάνει τώρα;» διερωτήθηκε, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτά θα έπρεπε να τα γνωρίζει ως ΥΠΕΞ που διετέλεσε.

Σημείωσε επίσης ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιούν και οι δύο για τα θέματα Άμυνας πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα. Ο κ. Νεοφύτου μας είπε ότι η Κ.Δ. χρησιμοποιεί το 50% από τις αμυντικές δαπάνες για σκοπούς εξοπλισμού. «Κι όμως τη μερίδα του λέοντος στην άμυνα την απορροφούν οι μισθοί του προσωπικού, ένα πολύ μικρό ποσό διατίθεται για τους εξοπλισμούς και ένα άλλο μέρος διατίθεται για συντήρηση. «Οπότε, εάν είμαστε σοβαροί πολιτικοί, πρέπει να αγγίζουμε τα θέματα με σοβαρότητα και μελετημένα κι όχι να βγάζουμε αριθμούς από το μυαλό μας», κατέληξε ο κ. Αριστοτέλους.

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy