Ορίζοντας/ Θέα

Τα ολλανδικά τοπία και άλλες ιστορίες

Η νέα έκθεση του Αντρέα Καραγιάν στη γκαλερί Αποκάλυψη

 

Τα νέα έργα του Αντρέα Καραγιάν παρουσιάζει η γκαλερί Αποκάλυψη. Είναι μια σειρά από τοπία και η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Νίκης Μαραγκού. Όπως ανάφερε σε ανάρτηση σου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο ζωγράφος: « Με τη Νίκη συχνά, τα πρωινά, βγαίναμε στους αγρούς και ζωγραφίζαμε από τη φύση, συνήθως ακουαρέλες και κάποτε λάδια, τις Πρωινές Προσευχές μας όπως τις λέγαμε . Μέρος από αυτή τη δουλειά εκθέσαμε στην γκαλερί Γκλόρια τον Δεκέμβριο του 1987. Οι εξορμήσεις μας συνεχίστηκαν έως και λίγο πριν τον άτυχο χαμό της. Προς τιμήν της εκθέτω τέσσερα μικρά λάδια που ζωγράφισα με την παρέα της.»

Ο Τίτος Χριστοδούλου σε κείμενο του στη εφημερίδα Σημερινή για την έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων:  «Αντανακλάσεων αντανακλάσεις. Αν θα ξεκινούσε κάποιος με ένα αφοριστικό συνόψισμα, ένα λεκτικό απόσταγμα, την παρουσίαση του εικαστικού έργου και της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας του Ανδρέα Κάραγιαν, ο όρος ‘αντανάκλαση’ θα ανέκυπτε ως λέξη κλειδί στην ανάγνωση του πλούσιου καμβά του.

Κυριαρχεί, άλλωστε, στην θεματογραφία των τοπιογραφικών παραστάσεων στα ‘ολλανδικά τοπία’ του ζωγράφου το υγρό στοιχείο, τα ολλανδικά κανάλια που κατέγραφε ταξιδεύοντας τα Ολλανδικά πεδινά τοπία ο αισθητικά ευαίσθητος και φιλοσοφικά ενήμερος ψυχισμός του διαβάζοντάς τα στην λειτουργία τους σαν δέκτες αντανακλάσεων του ορατού κόσμου.»

Γκαλερί Αποκάλυψη

Μέχρι 7 Δεκεμβρίου

ΘΕΑ