Τα όνειρα βουλιάζουν στην άμμο της Αμμοχώστου

Του
Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ασχολείται με τον επικείμενο ανασχηματισμό και ο Πρόεδρος μαγειρεύει το ανακάτωμα της κυβερνητικής τράπουλας, η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου κινδυνεύει να χαθεί διά παντός.

Ενόσω οι εργασίες στην περίκλειστη πόλη συνεχίζονται από τις κατοχικές δυνάμεις με αμείωτους ρυθμούς, ο Ερντογάν έρχεται στην Κύπρο για τους «εορτασμούς» της 20ής Ιουλίου, όπου θα εγκαινιάσει, μεταξύ άλλων τη στρατιωτική αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο.

Τα διαχρονικά επεκτατικά μηνύματα του Ερντογάν δεν συγκίνησαν την κυβέρνησή μας, εν αντιθέσει, ούτε καν σκέφτηκε πώς θα αντιμετωπίσουν και με ποιες πολιτικές την πρόκληση Ερντογάν και κατ’ επέκταση τη διάσωση της Αμμοχώστου. Φαίνεται ότι εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση είχε άλλες προτεραιότητες, που αποδίδουν άμεσο χρήμα και δεν εκτίμησε σωστά τις εξαγγελίες Ερντογάν και το εξοργιστικό είναι ότι ακόμη εμμένουν στη στάση αυτή.

Τα σαΐνια της πολιτικής δύο χρόνια πριν (19/06/2019), μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, μας έλεγαν ότι «ρίχνουν πυροτεχνήματα οι Τούρκοι στα Βαρώσια» και πως είναι «κίνηση εντυπωσιασμού η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Η θλιβερή απάθεια και αδυναμία των πολιτικών της κυβέρνησης για τα Βαρώσια επισφραγίστηκε και με τις δηλώσεις του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου, που τόνιζε ότι «παρακολουθούμε ψύχραιμα τις εξελίξεις και ανάλογα θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες». Δύο χρόνια μετά, οι «δέουσες ενέργειες» δεν ελήφθησαν και έμειναν μόνο στην «ψύχραιμη παρατήρηση», με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 789 και 550 να μένουν ανεκμετάλλευτα.

Ένα τμήμα της περίκλειστης έχει ήδη ανοίξει από τον Νοέμβριο του 2020 και τώρα οι εξελίξεις τρέχουν, οι εργασίες για περαιτέρω άνοιγμα και εποικισμό συνεχίζονται, αλλά δεν ακούσαμε καμιά σοβαρή δήλωση, δεν είδαμε καμιά υπεύθυνη κινητικότητα από τη δική μας πλευρά για να σώσουμε ό,τι σώζεται.

Το τηλεκοντρόλ που κρατάει ο Πρόεδρος από καιρό, δεν εστιάζει στο Κυπριακό. Εστιάζει στο να απορρίπτει ό,τι έχει σχέση με το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Κύπρου: τα «χρυσά» διαβατήρια, προσπαθώντας απεγνωσμένα να φανεί ο αμόλυντος και άμωμος ηγέτης. Υπόσχεται -ακόμα- ανερυθρίαστα ότι θα πολεμήσει τη διαφθορά, ότι θα κυνηγήσει το άδικο, θέτοντας και σχηματίζοντας ερευνητικές επιτροπές, οι οποίες η μία πίσω από την άλλη καταδεικνύουν σαφέστατα μέσα από τα πορίσματά τους ότι έγιναν εκατοντάδες παρατυπίες και παρανομίες στις οποίες μετείχαν κυβερνώντα πρόσωπα και γνωστά «γαλάζια» δικηγορικά και λογιστικά γραφεία.

Ενώ η Αμμόχωστος χάνεται και μαζί τα όνειρα των Βαρωσιωτών και όλων των Κυπρίων γενικότερα για επιστροφή, βουλιάζουν στη χρυσή άμμο της Αμμοχώστου, κάποιοι πλούτισαν και πλουτίζουν από τις χοντρές μίζες των «χρυσών» διαβατηρίων, συνεχίζοντας να παρατηρούν ψύχραιμα και αμέτοχα την κυβέρνηση του Ερντογάν να εκπληρώνει το σχέδιό της.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.