Τα παιδιά αναρωτιούνται πού πήγε ο συνοδός τους – O υπουργός συστήνει «υπομονή»!

Καταγγελίες για ανεπάρκεια του Υπουργείου, ενώ ο υπουργός συστήνει «υπομονή»!

 

Μπορεί να άνοιξαν χθες τα σχολεία, ωστόσο δεν έχουν επιλυθεί τα χρόνια προβλήματα. Το Υπουργείο Παιδείας έχει μειώσει τον αριθμό συνοδών παιδιών με αναπηρίες. Η πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης «Αγκαλιά Ελπίδας», Γιούλα Πιτσιάλη, καταγράφει την αναστάτωση που προκλήθηκε, αναφέροντας πως γονείς είναι απελπισμένοι και σε απόγνωση. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «παιδιά αναρωτιούνται γιατί σήμερα δεν είναι μέσα στις τάξεις με τους συμμαθητές τους» και «αναρωτιούνται πού πήγε ο συνοδός τους». Σημειώνει επίσης ότι «δυστυχώς στο κράτος που ζούμε το δικαίωμα της συμμετοχής και της εκπαίδευσης ΔΕΝ είναι αυτονόητο για τα παιδιά με αναπηρία, δυστυχώς πρέπει να διεκδικούμε, να επιμένουμε και να ελπίζουμε». Επιπρόσθετα, η κα Πιτσιάλη προχώρησε σε εκτενή καταγραφή της ανεπάρκειας του Υπουργείου Παιδείας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στα εξής:

Αποκλεισμός παιδιών από τη γενική τάξη Α’ Δημοτικού, ετσιθελικά χωρίς τη συναίνεση παιδιών και οικογένειας. Μείωση συνοδών παιδιών από πέρσι χωρίς προειδοποίηση και χωρίς επαναξιολόγηση. Μοίρασμα συνοδών σε παιδιά πλήρως εξαρτώμενα, επικαλούμενοι ότι δεν ισχύει πλέον ο ατομικός συνοδός. Αύξηση αριθμού παιδιών σε τάξη που φοιτούν παιδιά με αναπηρία από 16 παιδιά σε 25. Η διεύθυνση του σχολείου εισηγείται στους γονείς αλλαγή σχολείου.

Μείωση συνοδών σε «ειδικές μονάδες» θα επιφέρει μειωμένες ώρες ένταξης των παιδιών στην τάξη και περιορισμό στη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες, παιχνίδι, διάλειμμα, εκπαίδευση. Άφησαν παιδί «ειδικού σχολείου» χωρίς μεταφορικό. Διά νόμου τα παιδιά που φοιτούν σε ειδικά σχολεία εξυπηρετούνται από λεωφορείο ή το ΥΠΠΑΝ αναλαμβάνει τη μεταφορά τους. Χωρίς συνοδό/νοσοκόμο αναγκάστηκε να πάει σχολείο παιδί με ιατρικά προβλήματα.

Υπομονή συστήνει ο υπουργός

Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, συνέστησε στους γονείς «να κάνουν όλοι λίγη υπομονή» και πρόσθεσε ότι «αυτές τις μέρες όλοι, και εγώ προσωπικά, συνέχεια παίρνουμε μηνύματα από γονείς, οι οποίοι είναι κατανοητό ότι αγωνιούν για το τι θα γίνει με τα παιδιά τους, ιδίως αυτοί που τα παιδιά τους πάνε για πρώτη φορά στο σχολείο. Έχουμε ήδη έναν αριθμό σχολικών βοηθών/συνοδών στα σχολεία, ο οποίος αυξάνεται συνεχώς. Επιπλέον, αυτές τις μέρες, με την παρουσία των παιδιών στα σχολεία, τυχόν πρόσθετες ανάγκες καταγράφονται και τις επόμενες μέρες θα φροντίσουμε να ικανοποιηθούν».

Επίσης, σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Πρ. Προδρόμου ανέφερε ότι «η στελέχωση των σχολείων είναι πλήρης τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε βιβλία και υλικοτεχνική υποδομή».

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.