Με αφορμή/ Ορίζοντας/ Φωτογραφία: Ingrid April, The Reunion (Moving Arts Centre, 2021)

Τα παιδιά χρειάζονται την προσοχή μας, ΤΩΡΑ!

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί απο διεθνείς οργανισμούς υγείας, κρατικές υπηρεσίες και πανεπιστήμια διαφόρων χωρών, οι επιστήμονες συγκλίνουν σε πολλά σημεία αφού έχουν παρατηρήσει, μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, μέτρια έως σοβαρά επίπεδα στρες, σύγχυσης και θυμού, σε παιδιά και έφηβους.

Η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει υψηλή νοσηρότητα και ποσοστά θνησιμότητας στον παγκόσμιο πληθυσμό, καθώς και επικίνδυνους παράγοντες που παρεμποδίζουν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.  Η αύξηση του γονικού στρες, η αναστολή των δραστηριοτήτων, τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, οι διατροφικοί κίνδυνοι, η έκθεση των παιδιών σε τοξικό στρες  και η έλλειψη σωματικών δραστηριοτήτων είναι μερικοί από τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει τα παιδιά και τους έφηβους ακόμα και σε μετατραυματικά σύνδρομα (PTSD Post Traumatic Stress Disorter)

Ο χορός και οι τέχνες γενικότερα παίζουν διαχρονικά, καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη της ψυχικής, νοητικής και πνευματικής ισορροπίας των παιδιών

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, και τον Παγκόσμιο  Οργανισμό Υγείας, η δημιουργία δραστηριοτήτων που να προωθούν την υγεία, την υγιή ανάπτυξη και την πρόληψη τοξικών καταστάσεων που οδηγούν στο άγχος με τα πιο πάνω συνεπακόλουθα, πρέπει να γίνει άμεσα η προτεραιότητα μας για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων μας.

Ο χορός και οι τέχνες γενικότερα παίζουν διαχρονικά, καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη της ψυχικής, νοητικής και πνευματικής ισορροπίας των παιδιών μας και είναι πλέον καθήκον της πολιτείας να στρέψει την προσοχή της, σε αυτά που κάνουν τα παιδιά μας, πιο χαρούμενα και υγιή.

Τα σχολεία δεν είναι ο μοναδικός χώρος εκμάθησης και κοινωνικοποίησης. Τα παιδιά χρειάζονται να ασχοληθούν με τα χόμπι και τις αγαπημένες τους απογευματινές δραστηριότητες τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, γιατί απλούστατα μέσα από την εκγύμναση του σώματος και της ψυχής, ενδυναμώνεται και το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Η δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων κίνησης και χορού για τη νέα γενιά αλλά και για όλες τις ηλικίες, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

Έχουν εξαντληθεί να κάθονται ολοήμερα μπροστά από μια οθόνη και εμείς απλά να παρατηρούμε καθημερινά, τα συμπτώματα κατάθλιψης και αδυναμίας στα οποία αναφέρονται οι επιστήμονες, να επιδεινώνονται.

Η ψυχική υγεία της νέας γενιάς, πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημα όλων μας. Θα μπορούσε το κράτος να επενδύσει στην ευημερία και ψυχική υγεία των πολιτών του, οργανώνοντας και επιχορηγώντας προγράμματα, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του χώρου. Σε συνεννόηση με το Υπ. Υγείας θα μπορούσαμε να οργανώσουμε μαθήματα χορού σε εξωτερικούς χώρους για παιδιά και έφηβους, για γονείς ή παππούδες με τα  παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Ο χορός είναι τέχνη, δεν γυμνάζει απλά το σώμα. Πρόκειται για μια ολιστική διαδικασία που αξιοποιεί το μυαλό, το σώμα και την ψυχή. Η δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων κίνησης και χορού για τη  νέα γενιά αλλά και για όλες τις ηλικίες, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

Ο χορός είναι χαρά, είναι έκφραση, είναι ζωή! Μην στερείτε αυτή τη χαρά κυρίως από τα παιδιά!

Νατάσα Γεωργίου, Χοροπαιδαγωγός, ερευνήτρια Δημιουργικής Κίνησης

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.