Η ανιδιοτέλεια και η αθωότητα που χαρακτηρίζει την ηλικία τους, τους έδωσε τη δυνατότητα να επιστρατεύσουν τον πλούσιο συναισθηματικό τους κόσμο και μέσα από τη δημιουργία να αποδείξουν πόσο εύκολο είναι να λειτουργήσει η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικότητες.

Οι μικροί μαθητές του Ε’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού-Αγίου Ιωάννη συνέπραξαν με το Ειδικό Σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα της Λάρνακας και με την ενθάρρυνση και στήριξη των δασκάλων αλλά και των οργανωμένων γονέων πέτυχαν, μέσα από την καλλιτεχνική τους δημιουργία, μια καινοτόμο για τα κυπριακά δεδομένα δράση, την οποία ήδη έχουν παρουσιάσει σε αρκετά σχολεία, ενώ τώρα ετοιμάζονται να βγουν και εκτός Κύπρου. Στόχος αυτής της σύμπραξης είναι η παροχή ευκαιριών συνύπαρξης και συνεκπαίδευσης των μαθητών των δύο σχολείων που πηγάζει μέσα από τις βασικές αρχές της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και η οποία προωθεί και ευνοεί συνθήκες συνεκπαίδευσης και συνεργασίας ανάμεσα σε μαθητές με διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννη, Μάριος Αναστασίου.

Από την πλευρά του, ο δάσκαλος των παιδιών, Σωκράτης Πουλλής, επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα «μεγάλο, όμορφο και πάνω απ’ όλα ανθρώπινο project», μια «υπέροχη συνεργασία με το Ειδικό Σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα Λάρνακας με δάσκαλο τον Γιώργο Λεοντίου». Η συνεργασία αυτή, όπως μας εξηγεί, ξεκίνησε από πέρσι με την προηγούμενη τάξη του και έγινε ακόμα πιο στενή φέτος.

Με άδεια του διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης και με τη στήριξη χορηγών, όπως επισημαίνει ο κ. Πουλλής, δάσκαλοι και μαθητές πραγματοποίησαν ένα τριήμερο στις εξοχικές κατοικίες της ΠΟΕΔ στις Πλάτρες και εκεί, πέραν από δημιουργικές δραστηριότητες συνεργασίας και εμπιστοσύνης, κτίστηκε από κοινού το θεατρικό «Ο Σπανός τζαι οι 40 δράτζιοι» με πρόσθετες πινελιές για να παραπέμπει και σε μηνύματα κατά του μπούλινγκ! «Η δουλειά συνεχίστηκε μετά, τόσο ξεχωριστά από το κάθε σχολείο στην πόλη του όσο και σε κοινές συναντήσεις που ενώναμε τα κομμάτια του παζλ», αναφέρει ο κ. Πουλλής, επισημαίνοντας ότι «ο στόχος – όνειρο είναι η όμορφη αυτή συνεργασία – γροθιά στο στομάχι κάθε κοινωνικού ρατσισμού και τα μηνύματα που απορρέουν από αυτή να φτάσει μέχρι και τη Θεσσαλονίκη στο Φεστιβάλ Θεάτρου “Ακτις Ονείρων” που διοργανώνουν τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης, ώστε το σλόγκαν της συνεργασίας μας που είναι “ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ” να το βροντοφωνάξουν με την παρουσία τους τα παιδιά και εκτός Κύπρου».

Το σημαντικότερο, ίσως, σε όλη αυτή την πρωτοβουλία είναι το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που παιδιά ενός δημόσιου δημοτικού σχολείου συνεργάζονται επί σκηνής με παιδιά ΑμεΑ ενός Ειδικού Σχολείου, κάτι που έχει βρει συγκινητική ανταπόκριση όχι μόνο από τα παιδιά αλλά και από γονείς και άλλους πολίτες που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις των μαθητών των δυο συνεργαζόμενων σχολείων. «Ζήσαμε ανεπανάληπτες στιγμές συγκίνησης και έκρηξης όμορφων συναισθημάτων στις παραστάσεις βλέποντας τον κόσμο να χειροκροτεί όρθιος με δάκρυα στα μάτια και τους μαθητές δημοτικών να χειροκροτούν ρυθμικά σε κλίμα ενθουσιασμού τα άλλα παιδιά – ηθοποιούς μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πουλλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις παραστάσεις υπήρχε είσοδος με συμβολικό ποσόν των €5. Κι αυτό όχι σαν αμοιβή για τους μικρούς ηθοποιούς, γιατί τη δική τους αμοιβή την παίρνουν αποκλειστικά μέσα από την αποδοχή, τον θαυμασμό και το χειροκρότημα των θεατών, που εισπράττουν στον μέγιστο βαθμό, αλλά και μέσα από τα μηνύματα ανθρωπιάς που πηγάζουν μέσα από αυτό που κάνουν.

Όλα τα έσοδα που προκύπτουν από τις παραστάσεις των παιδιών των δυο σχολείων, θα διατεθούν μαζί με χορηγίες και την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Παιδείας για την πραγματοποίηση του ονείρου της συμμετοχής στο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ακτίς Ονείρων» της Θεσσαλονίκης. Κάτι που θα γίνει μέσα στις επόμενες λίγες μέρες