Τα παιδιά οφείλουν να γνωρίζουν…

Του Παναγιώτη Βασιλείου

 

Ήρθαν για ακόμη μια χρονιά οι μαύρες ημέρες του Ιούλη, οι μέρες που ΕΟΚΑ Β και Χούντα έβαλαν στο στόχαστρο τη Δημοκρατία και έδωσαν τη σκυτάλη στον κατακτητή για να ολοκληρωθεί ένα τεράστιο έγκλημα εναντίον του κυπριακού λαού.

Πέρασαν 48 ολόκληρα χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 15ης Ιουλίου, την ημέρα εκείνη που οι φασίστες άνοιξαν τις κερκόπορτες στον Τούρκο εισβολέα και έκτοτε η πατρίδα όλων των Κυπρίων είναι μοιρασμένη, χωρισμένη στα δύο με οδοφράγματα και σύνορα.

Σχεδόν 50 χρόνια και ο εφιάλτης της οριστικής διχοτόμησης είναι όλο και πιο κοντά. Δημιουργούνται νέα τετελεσμένα στο Κυπριακό, καθώς η δική μας πλευρά από τη μία μένει απαθής και δείχνει να επαναπαύεται με την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ενώ από την άλλη ο εγκάθετος της Τουρκίας στο ψευδοκράτος όπου βρεθεί και όπου σταθεί μιλά για δύο κράτη. Οι προκλήσεις από τους Ερντογάν και Τατάρ είναι συνεχείς. Κάποιοι όμως από την ε/κ πλευρά μιλούσαν για «πυροτεχνήματα», κάποιοι καθησύχαζαν τους πολίτες και έλεγαν πως είναι «προεκλογικά κόλπα» για τις λεγόμενες «προεδρικές» στο ψευδοκράτος… Τώρα τι βλέπουμε; Την Αμμόχωστο να ανοίγει, να κάνουν εγκαίνια και να ρίχνουν κυριολεκτικά πυροτεχνήματα.

48 χρόνια μετά και ακόμα οι πληγές δεν έκλεισαν, ακόμα ανοίγουν τάφοι, ακόμα γίνονται εκταφές οστών.

Πέρασε σχεδόν μισός αιώνας, με τους οργανωτές και τους εμπνευστές του πραξικοπήματος να μένουν ατιμώρητοι και άκουσον-άκουσον να βγαίνουν και από πάνω και να ζητάνε και τα ρέστα.

Ντροπή και αίσχος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το κόμμα του να επιχειρούν να παραχαράξουν την Ιστορία. Ντροπή και αίσχος για τον ηγέτη αυτής της χώρας να μιλάει διχαστικά, ντροπή και αίσχος προκαλεί η πράξη της κυβέρνησης Αναστασιάδη, της κυβερνώσας παράταξης και του ακροδεξιού τους παραρτήματος να δίνουν το «παρών» τους στα μνημόσυνα των καταδρομέων που επιτέθηκαν στο Προεδρικό.

Ντράπηκε και η ντροπή μαζί τους. Οι ίδιοι όμως δεν ντρέπονται, γιατί, ας μην ξεχνάμε, οι πολιτικοί τους πρόγονοι ήταν οι υπαίτιοι για την τούρκικη εισβολή που ακολούθησε.

Δεν παραξενεύομαι, όχι. Ξέρω πολύ καλά την ιστορία ετούτου του δύσμοιρου πλην μαγευτικού τόπου και καλό θα ήταν να μαθαίνουν και οι νέοι μας. Καλό θα ήταν παππούδες, γιαγιάδες, γονείς και όσοι έζησαν καταστάσεις να μιλάνε στα παιδιά, να λένε τις δυσκολίες εκείνου του καιρού, να τους μιλούν για το τι εστί ΕΟΚΑ Β, να τους λένε την ιστορική αλήθεια και να μαθαίνουν επιτέλους ότι σήμερα ο τόπος πληρώνει την ατιμωρησία του εγκλήματος του 1974.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy