Τα πάνω – κάτω στη μεταρρύθμιση της Τ.Α. με δημοψηφίσματα και συνενώσεις

Κατατέθηκαν πέραν των 60 τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια αύριο Πέμπτη

 

Με 60 και πλέον τροπολογίες προσέρχονται τα κοινοβουλευτικά κόμματα ενώπιον της Ολομέλειας της 3ης Μαρτίου, ημέρας κατά την οποία οδηγούνται προς ψήφιση τα τρία νομοθετήματα για τη μεταρρύθμιση της Τα οπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα σημαντικότερζητήματα είναι οι συνενώσεις με τον τελικό αριθμό των δήμων, καθώς και τα δημοψηφίσματα.

Σε ό,τι αφορά τα δημοψηφίσματα, η Ολομέλεια έχει ενώπιόν της τρεις προτάσεις: Ο ΔΗΣΥ και η ΔΗΠΑ ζητούν κατάργηση των προνοιών για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Το ΔΗΚΟ, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, κατέθεσε γραπτή τροπολογία για διενέργεια παγκύπριου δημοψηφίσματος, ώστε οι εκλογείς να ερωτηθούν για το σύνολο των συνενώσεων. Τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων κατέρχονται με κοινή τροπολογία, με την οποία προτείνουν όπως τα δημοψηφίσματα που θα διενεργηθούν να είναι τοπικά, ώστε οι εκλογείς να ερωτηθούν για την αλλαγή που αφορά την οικεία τοπική τους Αρχή.

Το νέο στοιχείο είναι η πρόταση του ΔΗΚΟ, η οποία στην ουσία έρχεται να συναντήσει την πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, ενώ το ίδιο την είχε απορρίψει από τον Απρίλιο του 2021, οπότε αναμένεται ότι θα υπερψηφιστεί η διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος.

Εκτός από τα δημοψηφίσματα, σημαντικές είναι και οι τροπολογίες των κομμάτων, που δείχνουν ότι ο αριθμός των δήμων δεν θα είναι 20, αλλά θα μειωθεί.

Οι σημαντικότερες τροπολογίες είναι οι εξής:

Στη Λευκωσία ο ΔΗΣΥ ζητά την ένταξη του Στροβόλου στο δήμο που θα δημιουργηθεί από Λευκωσία, Έγκωμη, Άγιο Δομέτιο και Αγλαντζιά. Η ΔΗΠΑ ζητά όπως ο Στρόβολος ενωθεί με τη Λακατάμια, το Τσέρι και την Ανθούπολη. Το ΑΚΕΛ ζητά όπως η Αγλαντζιά ενωθεί με τα Λατσιά και το Γέρι αντί με τη Λευκωσία, ώστε να δημιουργηθεί Δήμος Αθαλάσσας.

Στη Λεμεσό ο ΔΗΣΥ ζητά όπως ο Ύψωνας και ο Ασώματος ενωθούν με τη Λεμεσό. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ζητούν όπως το Αρμενοχώρι ενταχθεί στο Δήμο Ανατολικής Λεμεσού. Η ΔΗΠΑ θέλει όπως ο Δήμος Λεμεσού, Πάνω και Κάτω Πολεμίδια, Μέσα Γειτονιά και Ύψωνας να σχηματίσουν ένα δήμο.

Στην Πάφο ο ΔΗΣΥ ζητά όπως ο Δήμος Πάφου ενωθεί με τη Γεροσκήπου, την Αχέλεια, τα Κονιά και την Τίμη. Η ΔΗΠΑ συμφωνεί, αλλά θέλει να εντάξει και την Αγία Μαρινούδα. Επίσης, ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ ζητούν τη δημιουργία ενός νέου δήμου, ο οποίος θα αποτελείται από τις Πέγεια, Έμπα, Κισσόνεργα, Λέμπα και Χλώρακα. Ακόμα, ζητούν να γίνει άλλος δήμος μεταξύ Πόλης Χρυσοχούς, Αργάκας, Γουδίου, Κυνούσας, Μακούντας, Πελαθούσας και Χρυσοχούς.

Στην Αμμόχωστο το ΑΚΕΛ ζητά όπως ο Δήμος Δερύνειας ενωθεί με την Αχερίτου και το Φρέναρος αντί με το Παραλίμνι. Η ΔΗΠΑ θέλει ένα δήμο που θα δημιουργηθεί από όλους τους υφιστάμενους και το ΕΛΑΜ ένα δήμο που να αποτελείται από όλους τους δήμους και όλες τις κοινότητες.

Στη Λάρνακα το ΑΚΕΛ ζητά να ενωθεί ο Δήμος Λάρνακας με την Αραδίππου, τα Λιβάδια και την Ορόκλινη. Η ΔΗΠΑ συμφωνεί, αλλά θέλει να ενταχθεί και η Δρομολαξιά με το Μενεού. ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ ζητούν να αφαιρεθεί ο Άγιος Θεόδωρος από τα Λεύκαρα. Επιπρόσθετα, ο ΔΗΣΥ ζητά να αφαιρεθεί και η Κοφίνου, η Λάγια και η Σκαρίνου.

 

Μετρούν τα κουκιά τους

Εκτός από τις συνενώσεις και τα δημοψηφίσματα, ιδιαίτερη έκταση παίρνουν και οι τροπολογίες που αφορούν στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών και τον καταμερισμό των εδρών.

Το ΔΗΚΟ προτείνει όπως αυξηθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι κατά 4, σε κάθε περίπτωση.

Η ΔΗΠΑ ζητά όπως ο αντιδήμαρχος να μην εκλέγεται από τον κόσμο, αλλά από τους δημοτικούς συμβούλους του διαμερίσματος, ή να μην υπολογίζεται ο αντιδήμαρχος στον συνολικό αριθμό των συμβούλων για το κάθε διαμέρισμα.

Η ΕΔΕΚ δεν θέλει να υπάρχει όριο θητειών των δημοτικών συμβούλων και των δημάρχων. Η επιτροπή αποφάσισε ότι θα υπάρχει όριο τρεις θητείες.

Η ΔΗΠΑ και οι Οικολόγοι θέλουν στη δεύτερη κατανομή εδρών ο δήμος να θεωρείται ως μια εκλογική περιφέρεια. Επίσης οι Οικολόγοι ζητούν όπως η εκλογή των αντιδημάρχων γίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο αντί από το εκλογικό σώμα και η ψηφοφορία για τους δημοτικούς συμβούλους να γίνεται ευρύτερα σε επίπεδο δήμου αντί σε επίπεδο δημοτικού διαμερίσματος.

Επό την πλευρά του το ΔΗΚΟ θέλει στη δεύτερη κατανομή να μετριέται ως εκλογική περιφέρεια το Δημοτικό Διαμέρισμα. Δηλαδή να υπολογίζεται ως ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια το κάθε διαμέρισμα.

ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ δεν θέλουν οι αρμοδιότητες των Σχολικών Εφορειών να περάσουν ποτέ στους δήμους. Σήμερα καθορίζεται ότι το μέλλον των Σχολικών Εφορειών θα συζητηθεί στα χρόνια που θα μεσολαβήσουν μέχρι την υλοποίηση της μεταρρύθμισης και θα εφαρμοστεί 5 χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς, πρόεδρος θα είναι ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου (π.χ. Λευκωσίας, Λεμεσού). Ωστόσο το ΔΗΚΟ θέλει να εκλέγεται από τον κόσμο. Επίσης, στο Δ. Συμβούλιο να συμμετέχουν και τεχνοκράτες.

 

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy