Τα περισσότερα Κ-Μ ενέκριναν την επίσκεψη στη Μόσχα, είπε ο Μπορέλ στο ΕΚ

Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν την επίσκεψη Μπορέλ στη Μόσχα, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί 19 επισκέψεις Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών ή αρχηγών κρατών, υπενθύμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ στα μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην ολομέλεια.

Κατά τη δευτερολογία του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος μιλώντας στα ισπανικά, θέλησε να απαντήσει εκτός κειμένου στους ευρωβουλευτές.

Συγκεκριμένα, κατά τη δευτερολογία του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι, “άκουσα πολύ διαφορετικές παρατηρήσεις μεταξύ τους και καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Τις καταγράφω, θα τις λάβω υπόψη μου για συζητήσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”, είπε.

“Μερικές φορές, ακούγοντας κάποιους από εσάς, είχα την αίσθηση ότι εκείνος που απέλασε τους Ευρωπαίους διπλωμάτες ήμουν εγώ! Να συμφωνήσουμε ότι ο κ. Λαβρόφ τους απέλασε. Ως αντίδραση στις δημόσιες δηλώσεις μου για τον Ναβάλνι; Μπορεί. Αλλά εκείνος το έκανε”, επεσήμανε στην ολομέλεια.

Όπως τόνισε, “μερικά από όσα άκουσα και που διαβάζω στον Τύπο δεν απεικονίζουν την αλήθεια. Γιατί είναι σαφές ότι ήμουν μπροστά στον κ. Λαβρόφ όταν καταδίκασα τη δίκη Ναβάλνι και την απόπειρα δολοφονίας του, καθώς και την καταστολή της κοινωνίας πολιτών. Δύο φορές το δήλωσα, στην αρχή και το τέλος. Πώς μου λέτε ότι δεν υπερασπίστηκα το θέμα Ναβάλνι και τις δημόσιες διαδηλώσεις;”, είπε.

“Για κάποιους από εσάς το πρόβλημα είναι ότι η επίσκεψη έγινε. Ξέρετε πόσες συναντήσεις Υπουργών από κράτη μέλη έγιναν στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια; 19 επισκέψεις! Οπότε τελικά έπρεπε να πάμε ή να μην πάμε; Ή να πάμε όλοι εκτός από τον Ύπατο Εκπρόσωπο. Γιατί με έχετε τότε; Επομένως ποιο είναι το πρόβλημα; Ίσως ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις γι αυτό. Πήγαμε για να ξεκαθαρίσουμε με σαφή τρόπο και διά ζώσης την απόψή μας. Φυσικά το να μην πάμε πολύ πιο εύκολο και λιγότερους κινδύνους. Πίστευα ότι έπρεπε να γίνει”, ξεκαθάρισε.

“Κάποιοι είπαν ότι έπρεπε να πάμε μετά, όταν θα έχει καταδικαστεί ο Ναβάλνι. Αξιολόγησα διαφορετικά, με υποστήριξαν τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών. Μια μικρή πλειοψηφία αντιτάχθηκε. Άποψή μου είναι ότι για να υπερασπιστούμε ανθρώπινα δικαιώματα που είναι στο DNA μας πρέπει να κάνουμε τέτοια βήματα σε σημαντικές στιγμές, να το πούμε σε αυτούς που δεν έχουν αυτές τις αρχές”, επεσήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

“Αυτό που έκανα αποδυνάμωσε αντιπολίτευση στη Ρωσία; Δεν το καταλαβαίνω αυτό, αλλά να το συζητήσουμε. Και εδώ μπαίνει θέμα ερμηνείας. Δεν καταλαβαίνω πώς είναι συζήτηση μια κοινή συνέντευξη Τύπου. Πάω εκεί και περνάω μήνυμα, λέω τη θέση μου, ότι η ΕΕ διαφωνεί βαθιά και καταδικάζει την απόπειρα δολοφονίας Ναβάλνι και την καταστολή των διαδηλώσεων. Ακριβώς γι αυτό πήγα, για να τα πω”, σημείωσε.

“Παρόλα αυτά, ίσως να υπήρχαν περιθώρια συνεργασίας, λέτε κάποιοι. Εγώ δεν πήγα να εκφράσω απόψεις εναντίον κρατών μελών. Είμαι συντονιστής για τη συμφωνία με το Ιραν και προσπαθώ να τη διατηρήσω ζωντανή. Η Ρωσία θεωρεί ότι η ΕΕ είναι διαιρεμένη για να κάνει σθεναρή πολιτική απέναντί της. Και επίσης θεωρεί και μας το λέει και μπροστά μας, ότι πάντα θα καταδικάζουμε αυτά που κάνουν και ότι θα αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τη Ρωσία γιατί είμαστε με τις ΗΠΑ. Εμείς όντως είμαστε σύμμαχοι με τους Αμερικανούς, αλλά όχι 100% ευθυγραμμισμένοι με τους Αμερικανούς. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουμε διαφορές και το λέμε. Όταν πιστεύουμε ότι είναι σωστό να το πούμε”, τόνισε.

“Και για τη ρωσική εξουσία δεν ήταν εύκολο να δεχτεί κάποιον και να τους πει αυτές απόψεις ξεκάθαρα. Πιστεύω ότι ήταν η ώρα να μιλήσουμε, με τη δύναμη του διά ζώσης εκπροσώπου. Πέρα από λάθη, ανεπάρκειες και ναι μεν αλλά, που βρίσκετε. Στο βαθμό που οι ανθρώπινες ελευθερίες βρίσκονται στην καρδιά του εγχειρήματός μας, η κατάσταση απαιτούσε σθεναρή παρουσία. Δεν ήθελα να συγκρίνω Ναβάλνι με κάποιον Καταλανό ευρωβουλευτή που μπορεί εύκολα να έρθει στο ευρωκοινοβούλιο να μιλήσει. Έχει καμία σχέση αυτός με το Ναβάλνι; Προφανώς και όχι. Προτίμησα να επαναλάβω και να πω το μήνυμα για το οποίο πήγα”, ξεκαθάρισε.

“Πιστεύω πάντως ότι υπήρχαν και θετικά: Ξέρουμε πού πατάμε, τι αντιδράσεις περιμένουμε από Ρωσία. Για όλους τους λόγους από εδώ και πέρα όλα τα θεσμικά όργανα να αναλύσουμε με εξυπνάδα και νηφαλιότητα τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον για τη σχέση μας με τη Ρωσία”, τόνισε ο Μπορρέλ.

“Υπάρχουν θέματα επί των οποίων πρέπει να συνεργαστούμε, αλλά αυτό χρειάζεται δύο. Αν οι ρωσικές αρχές δεν θέλουν συνεργασία, πρέπει να βρούμε άλλες μορφές ανάπτυξης αυτής της σχέσης”, πρόσθεσε.

“Να παραδεχτούμε ότι η ερμηνεία των μέσων ενημέρωσης και η πλειοψηφία των βουλευτών θεωρούν ότι δεν ήταν επωφελής η επίσκεψη. Γιατί όμως; Πρέπει να αναλύσουμε τους διαφορετικούς λόγους αν δεν θέλουμε να μη γίνει τσίρκο. Γιατί αλλιώς ο τελικός νικητής θα είναι το Κρεμλίνο που θα βλέπει διαιρέσεις και θα χαίρεται. Εμείς πρέπει να απαντήσουμε με ενότητα και αποφασιστικότητα, να μην αφήσουμε διαφορές μας να μας αποδυναμώσουν. Να χτίσουμε στην ενότητα των αρχών και των θεσμικών οργάνων. Και στο συμβούλιο των Υπουργών και  στη Σύνοδο Κορυφής να δούμε ποια η θέση μας απέναντι στην Ρωσία”, κατέληξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy