Παρόντα όλα τα κόμματα στη Γενευή πλην ενός

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη ενημέρωσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να τον συνοδεύσουν στην Γενεύη και σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, όλα τα πολιτικά κόμματα πλην του παραρτήματος της Χρυσής Αυγής, του ΕΛΑΜ, αποδέχτηκαν την πρόσκληση και θα είναι παρόντες κατά τη διάρκεια της πενταμερούς.

Ο κ. Κούσιος ανέφερε ακόμα ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ενημέρωσε ότι πριν την μετάβαση  στη Γενεύη θα υπάρξει νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ενώ στο ενδιάμεσο θα συνεχίσουν οι συνεδρίες της συμβουλευτικής ομάδας που θα συνοδεύουν τον πρόεδρο και τον διαπραγματευτή. Αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε τόσο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ και με παράγοντες της διεθνούς κοινότητας.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Κούσιος είπε ότι ο πρόεδρος αναφέρθηκε στα του κορωνοϊού και κυρίως στα γεγονότα που έγιναν την Κυριακή στην Λεμεσό. Όπως είπε ο πρόεδρος κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν για να εμπεδωθεί στο λαό η ανάγκη για αυτοπειθαρχία και κοινωνική κατανόηση του προβλήματος ούτως ώστε, μέσα από τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας να επανέλθουμε στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό.

Θετικά απάντησε και το ΔΗΚΟ, δια του Νικόλα Παπαδόπουλου και θα παρευρεθεί στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη. Μετά το πέρας της σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι τα δεδομένα είναι πολύ δύσκολα. Πρόσθεσε ότι Τουρκία και ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας απροκάλυπτα πλέον προωθούν και επιμείνουν σε λύση του κυπριακού που θα βασίζεται στη βάση των δυο κρατών. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη Ελλάδα και Κύπρος να επιμείνουν μέχρι τέλους, έτσι ώστε ο ΓΓ του ΟΗΕ να μην επιτρέψει σε καμία από τις πλευρές να καταθέσει εναλλακτικές εισηγήσεις για λύση του κυπριακού στη βάση δυο κρατών ή συνομοσπονδίας.

Αν γίνει κάτι τέτοιο, σημείωσε, τότε η διαδικασία θα ξεφύγει από τα ψηφίσματα των Η.Ε. Όπως είπε, αν επιτρέψει ο Αντόνιο Γκουτέρες στην Τουρκία να καταθέσει στο τραπέζι λύση δυο κρατών, τότε κάποιοι καλοθελητές θα καταθέσουν τις δικές τους εναλλακτικές εισηγήσεις για να τα βρουν κάπου στη μέση, γεγονός που θα είναι καταστροφικό. Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για ένα στημένο σκηνικό που θα δουν μπροστά τους στη Γενευή αλλά σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει μια σφαιρική στρατηγική αντιμετώπισης των τουρκικών τακτικισμών. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και αυτοί που τον στηρίζουν να είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν τις λύσεις του κυπριακού που παραπέμπουν στην αποδοχή της συνομοσπονδίας δυο κρατών. Το ΔΗΚΟ πρόσθεσε, δε θα αποδεχθεί τη συζήτηση του κυπριακού στη βάση της συνομοσπονδίας.

Επίσης ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι στην άτυπη διάσκεψη πρέπει να προσκληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να είναι απούσα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει στην διάσκεψη η βάση της λύσης του κυπριακού σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε καμία πλευρά να ξεφύγει από το πλαίσιο της λύσης του κυπριακού που καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η ΕΔΕΚ δια του Μαρίνου Σιζόπουλου σημειώνει ότι η άτυπη διάσκεψη για το κυπριακό κρύβει σοβαρές παγίδες για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έπρεπε να είχε αποφύγει και να είχε αντιπροτείνει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης.

Παράλληλα, ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε ότι αν ο πρόεδρος επιθυμεί τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να τον συνοδεύσουν, παρά το γεγονός ότι είχαν πει αρχικά ότι δεν θα παρευρεθούν, τότε δηλώνουν έτοιμοι να τον συνοδεύσουν σε μια προσπάθεια να στηρίξουν επιλογές με σκοπό να αποτραπούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ πρότεινε επίσης στον πρόεδρο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να πάει στη διάσκεψη καλά προετοιμασμένη και η τακτική που θα ακολουθηθεί να είναι τέτοια που να αποτρέπει πρόσθετους κινδύνους.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη ανέφερε ότι στη Γενεύη θα ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποχωρήσει από τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και καλό περιεχόμενο όπως περιγράφεται από τους θιασώτες αυτής της λύσης. Η Ελένη Θεοχάρους είπε ότι θα πιέσουν αφόρητα τον πρόεδρο και θα του βάλουν μέγγενη για λύση συνομοσπονδίας, που θα εμφανιστεί ως υποχώρηση της τουρκικής πλευράς, στα πλαίσια της εφαρμογής του βρετανικού σχεδιασμού. Πρόσθεσε πως η Αλληλεγγύη θα είναι παρούσα στη Γενεύη. Επανέλαβε ωστόσο ότι δεν αποδέχονται τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά θα στηρίξουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να μην υποχωρήσει από αυτή τη θέση, όταν θα βρεθεί μπροστά στο φοβερό όπως είπε δίλημμα στη Γενεύη.

Για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση να μην αποδεχτεί ούτε επικαιροποίηση και αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ ούτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας εισδοχής που δεν προνοεί την αναγνώριση της ΚΔ ή σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει κατορθωτό, να αναλάβει η ΕΕ να υποδέχεται όλους τους λάθρα διακινούμενους προς τη Δημοκρατία ξένους πολίτες και την τύχη τους. Όπως είπε η πατρίδα μας δεν είναι σε θέση να αντέξει αυτό το βάρος και η ΕΕ δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τη συμφωνία επανεισδοχής.

ΓΓ ΑΚΕΛ: Στη Γενεύη θα κριθεί ποιο ειναι το μέλλον της χώρας μας – Στόχος μας να πετύχουμε κάτι το θετικό

Τεράστιας σημασίας η άτυπη διάσκεψη, θα συνοδεύσουμε τον Πρόεδρο στη Γενεύη, λέει ο ΓΓ ΑΚΕΛ
Εχει τεράστια σημασία η άτυπη διάσκεψη της Γενεύης γιατί από αυτήν θα κριθεί ποιο θα είναι το μέλλον και η προοπτική της χώρας μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ ανταποκρίθηκε θετικά και θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο στη Γενεύη.

Αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την ενημέρωση που τους έκανε σχετικά με τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αν δεν έχουμε θετικό αποτέλεσμα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι εξελίξεις να είναι ραγδαία αρνητικές και σημείωσε ότι η Τουρκία ήδη κλιμακώνει και την επιθετικότητα και την προκλητικότητά της, ενώ προχωρεί επί του εδάφους σε νέα τετελεσμένα όπως π.χ. στο Βαρώσι.

“Εχει τεράστια σημασία ο στόχος μας να είναι να πετύχουμε κάτι το θετικό από τη διάσκεψη δίχως σε καμία περίπτωση να ξεφύγουμε από τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η λύση στο Κυπριακό”, είπε.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος ζήτησε να τον συνοδεύσουν στην Γενεύη, λέγοντας ότι “εμείς έχουμε ανταποκριθεί θετικά, θα πάμε εκεί με πρόθεση να λειτουργήσουμε εποικοδομητικά, ανεξάρτητα με το αν υπάρχουν ανησυχίες, θεωρούμε ότι η πλευρά που θα αντιμετωπίσει περισσότερες δυσκολίες είναι η τουρκική γιατί είναι εκείνη που βρίσκεται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης του Κυπριακού, με τις θέσεις που διατυπώνει. Και αν εμείς λειτουργήσουμε σωστά, θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι το θετικό, που θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με στόχο να φθάσουμε το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό”.

Αυτός είναι ο δικός μας στόχος ως ΑΚΕΛ, είπε, προσθέτοντας ότι σε αυτά τα πλαίσια θα επιδιώξουν να λειτουργήσουν εποικοδομητικά.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.