Τα προβλήματα του αγροτικού κλάδου απωθούν τους νέους από το επάγγελμα του αγρότη

Τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν τον αγροτικό κλάδο απωθούν τους πλείστους νέους από το να ασχοληθούν με το επάγγελμα του αγρότη

Οι αγρότες ζητούν έλεγχο των τιμών πώλησης των γεωργικών προϊόντων

Του
Κωστή Πιτσιλλούδη

Τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας φαίνεται να έχουν διογκωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έχει προκληθεί από την πανδημία, με τα άτομα που απασχολούνται στον τομέα να προβαίνουν κατά καιρούς σε διαμαρτυρίες.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις αν και βοηθητικές δεν φθάνουν στο βαθμό που επιθυμούν οι γεωργοί, ούτως ώστε η αρχική επένδυση να εξασφαλίζει ένα βιώσιμο κύκλο εργασιών και ως εκ τούτου απωθούνται όλο και περισσότερο τα νέα άτομα να ενασχοληθούν με τον τομέα.

Επίσης, οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στη γεωργία έχουν ως αποτέλεσμα το μικρότερο κομμάτι της πίτας να καταλήγει στον παραγωγό και το μεγαλύτερο να καταλήγει στους διαφόρους μεταπωλητές.

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο γεωργός Φαίδωνας Ττοφαρή επεσήμανε ότι οι νέοι στο χώρο της γεωργίας καλούνται να αντιμετωπίσουν χρόνια προβλήματα, τα οποία μαστίζουν τον συγκεκριμένο κλάδο και τα οποία απωθούν τους πλείστους νέους από το να ασχοληθούν με το επάγγελμα του αγρότη.

Επ’ ευκαιρία του νέου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ο κ. Ττοφαρή παραθέτει τους προβληματισμούς του και τις ανησυχίες του όσον αφορά το δύσκολο επάγγελμα του αγρότη. «Καταρχήν ως νέοι στο χώρο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα τα οποία μαστίζουν τον κλάδο της γεωργίας και τα οποία απωθούν τους πλείστους νέους από το να ασχοληθούν με το επάγγελμα του αγρότη».

Ο κ. Ττοφαρή γνωστοποίησε ότι οι μεγάλοι σε ηλικία αγρότες απωθούν οι ίδιοι τα παιδιά τους από το να ασχοληθούν με το επάγγελμα, αφού γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες του.

Υπογράμμισε ότι το 55% των αγροτών στην Ευρώπη είναι άνω των 55 ετών και το ποσοστό αυτό στην Κύπρο είναι πολύ μεγαλύτερο.

«Η γήρανση του γεωργικού πληθυσμού στη χώρα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του κράτους για να ενθαρρύνει τους νέους να στραφούν στη γεωργία», ανέφερε ο κ. Ττοφαρή.

Τόνισε πως ο πρωτογενής τομέας στον τόπο μας χρειάζεται και πρέπει να παραμείνει ζωντανός.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου δήλωσε ότι το υψηλό κόστος πρώτης εγκατάστασης, αν δεν υπάρχουν προηγούμενες υποδομές, είναι αποτρεπτικός παράγοντας για ένα νέο που θέλει να εμπλακεί στο χώρο. Εν έτει 2021, πρόσθεσε, μία μονάδα η οποία θα πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και την πράσινη ανάπτυξη, στοιχίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και οι δυσκολίες δανειοδότησης είναι εξίσου μεγάλες.

«Οι ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις αν και βοηθητικές δεν φθάνουν στο βαθμό που θα επιθυμούσαμε ούτως ώστε η αρχική επένδυση να εξασφαλίζει ένα βιώσιμο κύκλο εργασιών», εξήγησε.

Δήλωσε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η μη εξασφάλιση σταθερού εισοδήματος εξαιτίας των καθημερινών αλλαγών στις τιμές των προϊόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί καταρχήν να μη γνωρίζουν σε ποια τιμή θα πωληθούν τα προϊόντα τους.

Ερωτηθείς με ποιους τρόπους μπορεί να αλλάξει η κατάσταση, ο κ. Ττοφαρή απάντησε ότι είναι αναγκαίο να καθοριστούν τιμές ασφαλείας στα προϊόντα, διότι ποιος ο λόγος να ασχοληθεί κάποιος με ένα επάγγελμα όταν στο τέλος της ημέρας δεν θα είναι βιώσιμο για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του.

«Είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στον καθορισμό των τιμών και τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές πέφτουν θύματα του όλου συστήματος», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι οι πληρωμές στους αγρότες από τους διαφόρους συνδέσμους ή τους μεσιτέμπορους μπορεί να καθυστερούν μέχρι και έξι μήνες από την παράδοση των προϊόντων.

«Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να παραδίδεις το προϊόν σου και να περιμένεις μέχρι και 6 μήνες για να πληρωθείς όταν οι υπόλοιπες υποχρεώσεις τρέχουν», ανέφερε. Το κράτος, πρόσθεσε, οφείλει να επέμβει στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπογράμμισε ότι στην Κύπρο επίσης δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στο ποιοι παράγουν και πωλούν γεωργικά προϊόντα, αν είναι δηλαδή επαγγελματίες γεωργοί ή ερασιτέχνες.

Εξήγησε πως αυτό είναι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα που οδηγεί και αυτό σε πλεονασμό των γεωργικών προϊόντων και στο τέλος της ημέρας την πληρώνει ο επαγγελματίας γεωργός βλέποντας τα προϊόντα του να καταλήγουν σε χωματερές ή να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές.

Έθιξε δε και το πρόβλημα των υψηλών τιμολογήσεων στα διάφορα φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Μία ικανοποιητική παραγωγή χρειάζεται μία σωστή θρέψη και φυτοπροστασία οι οποίες όμως στοιχίζουν ακριβά, ανέφερε, προσθέτοντας πως όταν οι τιμές των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων είναι στα ύψη και οι τιμές των προϊόντων χαμηλές, οι παραγωγοί αφήνουν τις καλλιέργειές τους διότι είναι ασύμφορες.

Ο κ. Ττοφαρή σημείωσε ότι οι τιμές του νερού, του ηλεκτρισμού και του πετρελαίου αποτελούν χρόνιο πρόβλημα για τους γεωργούς.

«Η ανομβρία που ταλαιπωρεί τη χώρα μας κατά καιρούς αυξάνει το κόστος παραγωγής. Εμείς ως νέοι γεωργοί επιβάλλεται να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης του πιο πάνω προβλήματος με τη σωστή χρησιμοποίηση της νέας τεχνολογίας και τεχνογνωσίας με πρώτιστο μέλημα το σεβασμό μας προς το περιβάλλον», επεσήμανε.

Χαιρέτισε, παράλληλα, την αύξηση της χορηγίας για τους νέους γεωργούς, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα όμως ότι το κράτος θα πρέπει να σταθεί περισσότερο στο πλευρό του νέου αγρότη για να παραμείνει ο πρωτογενής τομέας ζωντανός.

Πρόσθεσε πως κράτος και γεωργοί οφείλουν να μπουν σε διαβουλεύσεις για την εξεύρεση τρόπων μείωσης των τιμών των αγαθών.

Τόνισε ότι οι νέοι που ασχολούνται ή θα ασχοληθούν με το επάγγελμα δεν ζητούν καμία ελεημοσύνη από το κράτος. «Ζητάμε από το κράτος να σταθεί αρωγός, ούτως ώστε ο πρωτογενής τομέας να παραμείνει ζωντανός και να εξελιχθεί στις απαιτήσεις του αύριο. Ο κλάδος της γεωργίας έχει εξελιχθεί, έτσι και στη χώρα μας οι νέες καινοτομίες που αξιοποιούν την τεχνολογία μπορούν να καταστήσουν το επάγγελμά μας πιο ανταγωνιστικό. Οι αλλαγές όμως είναι επιβεβλημένες», κατέληξε.

Το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της λήψης επιπρόσθετων μέτρων στήριξης των γεωργών

 

«Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες ήταν επί μήνες κλειστές, ο πρωτογενής τομέας δεν μπορούσε να προωθήσει τα προϊόντα του, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτόν να υποστούν βαρύτατες οικονομικές επιπτώσεις», ανέφερε στη «Χ» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ.

Γνωστοποίησε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας ο καταναλωτής μπορεί να συνέχιζε να αγοράζει στις ίδιες περίπου τιμές τα προϊόντα με αυτές που υπήρχαν προ πανδημίας, όμως είναι οι μεσιτέμπορες που επωφελούνταν και όχι οι παραγωγοί. Υπογράμμισε ότι ο πρωτογενής τομέας, για να μπορέσει να επιφέρει αποτελέσματα, θέλει περισσότερη στήριξη από τους υπόλοιπους τομείς, ειδικά τώρα που δέχθηκε πλήγμα από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. «Θα μπορούσε να ήταν πιο στοχευμένα τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Γεωργίας για στήριξη του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα», ανέφερε. Τόνισε ότι το ΑΚΕΛ άσκησε πολλές φορές πιέσεις για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων στήριξης τόσο εντός της Βουλής όσο και εκτός και για τους κτηνοτρόφους και για τους γεωργοπαραγωγούς, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου.

Σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση στην ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου όπου πολλά άτομα απασχολούνται στον τομέα της γεωργίας, επεσήμανε ότι είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, καθώς οι πολίτες που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες που εξήγγειλε το Υπουργείο Γεωργίας ζουν με 500 ευρώ εδώ και 19 μήνες.

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy