Τα προβλήματα της πρώτης μέρας των σχολείων: Μάσκες, επιτήρηση και πρωτόκολλα

Η επιτήρηση των μαθητών, η χρήση μάσκας και η εφαρμογή πρωτοκόλλων απασχολούν έντονα γονείς και εκπαιδευτικούς

Ανησυχία και προβληματισμό εξέφρασε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας συνδέσμων γονέων δημοτικής εκπαίδευσης για το θέμα της επιτήρησης των μαθητών οι οποίοι προσέρχονται στα σχολεία πριν τις 7:30 το πρωί. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο Σωτήρης Χριστοφή υπέδειξε ότι τα κάγκελα στα σχολεία πρέπει να ανοίγουν στις 7.00 για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να μπορούν τα παιδιά να εισέρχονται στον εσωτερικό χώρο του σχολείου και όχι στις αίθουσες διδασκαλίας. Πρόσθεσε ότι ζητούν από συνδέσμους γονέων σε εθελοντική βάση να είναι εκεί, για τα παιδιά που φτάνουν στο σχολείο πριν τις 7.30. Επίσης είπε ότι έλαβαν παράπονα και από εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε άλλα σχολεία από αυτά που πηγαίνουν τα παιδιά τους.

Όπως είπε, απέστειλαν επιστολή στον Υπουργό Παιδείας και αναμένουν απαντήσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι είναι θέμα πρωτοκόλλου το οποίο όμως πρέπει να διαφοροποιηθεί.
Για το θέμα των μασκών, συμμερίστηκε την άποψη των εκπαιδευτικών να αφαιρούν για λίγα λεπτά τις μάσκες, προσθέτοντας ότι είναι πιο ιδανικό να βλέπουν το πρόσωπο των εκπαιδευτικών. Ο κ. Χριστοφή αναφέρθηκε και στη σημερινή σύσκεψη για το σύστημα κλιματισμού.

ΠΟΕΔ: Δύσκολη η εφαρμογή των πρωτοκόλλων

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα πολύ δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν στους σχολικούς χώρους ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ. Ο Απόστολος Σκουρουπάτης δήλωσε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι παρατηρήθηκαν διάφορα προβλήματα, προσθέτοντας ότι ειδικά στο νηπιαγωγείο η εφαρμογή του πρωτοκόλλου εμποδίζει την εκπαιδευτική διαδικασία.
Σε ότι αφορά τα κλιματιστικά, ο κ. Σκουρουπάτης τόνισε ότι οφείλει ο εργοδότης να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Πρόσθεσε ότι η εγκατάσταση κλιματιστικών θα έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια ενώ σημείωσε ότι θα εξοικονομηθούν και λεφτά σε σχέση με την χρήση του πετρελαίου για τις θερμάνσεις.
Παράλληλα, υπέδειξε ότι πρέπει να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό για επιτήρηση των μαθητών που εισέρχονται στα σχολεία πριν τις 7.30. Όπως είπε, πρέπει να επιτραπεί στους συνδέσμους γονέων να εργοδοτήσουν άτομα για επιτήρηση των παιδιών.

ΟΛΤΕΚ: Να βρεθεί λύση με τη μάσκα

Η χρήση μάσκας είναι πολύ δύσκολη τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ. Ο Παναγιώτης Λυσάνδρου σημείωσε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι αν υπάρχει κάτι που μπορεί να διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς θα πρέπει να το δουν σοβαρά οι επιδημιολόγοι. Πρόσθεσε ότι τα παιδιά συμμορφώνονται με τα πρωτόκολλα αλλά υπάρχουν μεμονωμένες αντιδράσεις. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για την μάσκα γιατί με την πάροδο του χρόνου θα προκαλέσει αναταραχή στις σχολικές μονάδες και θα κουράσει εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Παράλληλα, είπε ότι πρέπει να τοποθετηθούν κλιματιστικά τα οποία μπορούν να αξιοποιούνται και για θέρμανση τον χειμώνα. Ο κ. Λυσάνδρου αναφέρθηκε και στην επιτήρηση των παιδιών στην αυλή, σημειώνοντας ότι υπάρχει δυσκολία στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

ΟΕΛΜΕΚ: Εκρηκτικός συνδυασμός μάσκα-καύσωνας

Την απορία γιατί ο Υπουργός Υγείας δεν καλεί την επιδημιολογική ομάδα προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στο θέμα που αφορά τις μάσκες εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ σημειώνοντας ότι υπάρχουν εισηγήσεις.

Ο Κώστας Χατζησάββας ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν υποβάλει γραπτώς αίτημα όπως οι εκπαιδευτικοί αφαιρούν την μάσκα για λίγα λεπτά νοουμένου ότι τηρούν την απόσταση των δυο μέτρων. Ο κ. Χατζησάββας είπε ότι είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό παιδείας, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι θα επικοινωνήσει με τον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα με τις μάσκες στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ξεκαθάρισε ότι δεν αρνούνται να φοράνε τη μάσκα αλλά κατά τη διάρκεια λίγων λεπτών και με την τήρηση των αποστάσεων, να μπορούν να την αφαιρούν. Επίσης είπε ότι η μάσκα και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός.

Παράλληλα είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει υποχρέωση να λάβει απόφαση και για το θέμα των κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν δεν σκέφτονται τους εκπαιδευτικούς ας σκεφτούν τα χιλιάδες παιδιά.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.