Δεκάδες διπλοκάμππινα καταφτάνουν στο Υπουργείο με τον χαρακτηριστικό ήχο των “καμπανελιών” τα οποία φέρουν τα ζώα στο λαιμό τους.

Μαζικά προσήλθαν έξω από το Υπουργείο Εμπορίου οι αιγοπροβατοτρόφοι στην κινητοποίηση που οργάνωσαν για το χαλλούμι.

Παρούσες είναι και οι αγροτικές οργανώσεις οι οποίες διευθέτησαν την κάθοδο αιγοπροβατοτρόφων στη Λευκωσία από όλες τις επαρχίες.

Στην κινητοποίηση οι επηρεαζόμενοι από την μη πιστοποίηση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ εξέφρασαν την δυσφορία τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς ενώ χαρακτηριστικά των αντιδράσεων τους είναι τα σχόλια στα πανώ έξω από το Υπουργείο Εμπορίου.

«Τελικά θα εισάγουμε το χαλλούμι;» «ανοχή τέλος» «Χαλλουμι, μόνο ΠΟΠ ή το χάνουμε» είναι μερικά από τα πανώ που ανήρτησαν οι επηρεαζόμενοι επαγγελματίες έξω από το Υπουργείο Εμπορίου, οι οποίοι ζητούν να δουν τον Υπουργό, Γιώργο Λακκοτρύπη.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος της εταιρείας αιγοπροβατοτρόφων Παναγιώτης Κωνσταντίνου κάλεσε τους κυβερνώντες να ευαισθητοποιηθούν για κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισε, το αγροτικό κίνημα θα προχωρήσει σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμη και σε καταγγελίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για παραβίαση της νομοθεσίας από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας επισήμανε ότι είναι ασήκωτες οι ευθύνες της κυβέρνησης, τους οποίους κατηγόρησε ότι παρανομούν και δεν εφαρμόσουν τον νόμο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αφήνουν ανοικτές καμαρόπορτες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα. Ο Πανίκος Χάμπας είπε ακόμα ότι στην κινητοποίηση, το αγροτικό κίνημα ενωμένο θα κτυπήσει τις καμπάνες των ζώων τους, σε μια προσπάθεια να τονίσουν τους κίνδυνους που ελλοχεύουν. Πρόσθεσε ότι αν δεν κατοχυρωθεί το χαλούμι ως ΠΟΠ, τότε θα χαθεί ο λευκός χρυσός της χώρας.

Ο ΓΓ της ΠΕΚ Μιχάλης Λύτρας είπε από την πλευρά του ότι η σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας είναι η αρχή των κινητοποιήσεων των αιγοπροβατοτρόφων γιατί όπως ανέφερε έφτασε ο κόμπος στο κτένι. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για σιωπηλή παρανομία και αδιαφορία με αποτέλεσμα να χαθεί και το εμπορικό σήμα του χαλουμιού.

Πρόσθεσε ότι το αγροτικό κίνημα απαιτεί από την κυβέρνηση να προστατεύσει στην πράξη την γεωργική παραγωγή. Σημείωσε ακόμα ότι οι αγρότες ζητούν ανάμεσα σε άλλα το Υπουργείο Εμπορίου να εφαρμόσει μέχρι το 2024 το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μίγμα αλλά και να ελεγχθεί η γαλακτόσκονη που χρησιμοποιείται στην Κύπρο.