Τα ρίχνει στον ΟΚΥπΥ ο Υπουργός Υγείας για τις υποδομές των δημοσίων νοσηλευτηρίων

Óå ôñßùñç óôÜóç åñãáóßáò, êáôÝñ÷ïíôáé óÞìåñá ïé Êõâåñíçôéêïß ãéáôñïß óôá ÔìÞìáôá Åðåéãüíôùí Ðåñéóôáôéêþí êáé Áôõ÷çìÜôùí (ÔÁÅÐ) ðáãêýðñéá, Ãåíéêü Íïóïêïìåßï Ëåõêùóßáò, Ôñßôç 5 Éïõëßïõ 2022. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Ακόμη αναμένει τον οδικό χάρτη για αλλαγές, όπως ανέφερε

 

Μέτωπο με τους γιατρούς του ΟΚΥπΥ και με τον ίδιο τον Οργανισμό για προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη διαδικασία αλλαγών στις εγκαταστάσεις των δημοσίων νοσηλευτηρίων άνοιξε ο Υπουργός Υγείας. Κατά τη χθεσινή συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα επεσήμανε ότι ακόμα δεν υπάρχει και δεν δόθηκε από τον Οργανισμό ο σχετικός οδικός χάρτης, κάτι για το οποίο, όπως είπε, δεν είναι ευχαριστημένος. Ανέφερε ότι το υπουργείο πιέζει συνεχώς και εκεί που παρατηρούνται καθυστερήσεις επεμβαίνει ώστε να προχωρήσουν τα έργα. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι κάθε φορά που το υπουργείο προσπαθεί να λειτουργήσει ΤΑΕΠ Παίδων, οι γιατροί με την περισσότερη δουλειά αντιδρούν και θέλουν να γίνει μακριά τους για να γλιτώσουν τη δουλειά. Επιπλέον, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ανέφερε ότι κάθε φορά που επιχειρείται η δημιουργία ηπατολογικής κλινικής, οι πρώτοι που αντιδρούν είναι γιατροί που ασκούν καθήκοντα ηπατολόγου, οι οποίοι, κατά τον υπουργό, παρουσιάζονται ως ειδικοί στην Ηπατολογία.

Στο μεταξύ, γνωστοποίησε ότι στο τέλος του μήνα θα φτάσουν στην Κύπρο ιατροί από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα δουν τις εγκαταστάσεις του ΟΚΥπΥ για να αποφανθούν κατά πόσον μπορεί να γίνει ηπατολογική κλινική. Ως προς το ΤΑΕΠ Παίδων, ανέφερε ότι θα υπάρξει συνάντηση τις επόμενες δέκα ημέρες με τον ΟΚΥπΥ και τις συντεχνίες των ιατρών και ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή πριν την πρώτη του Μάη του 2023. Ο υπουργός μίλησε παράλληλα για έλλειψη συντονισμού μεταξύ του ΟΚΥπΥ και κρατικών υπηρεσιών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πάντοτε μεταξύ ΟΚΥπΥ και Δημοσίων Έργων υπάρχει ένα «σπασμένο τηλέφωνο» και πρέπει συνεχώς οι αρμόδιοι υπουργοί να βρίσκουν λύσεις. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι την περασμένη Τετάρτη είχε σύσκεψη με τον Υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο για τα Νοσοκομεία Τροόδους και Λάρνακος αλλά και για το Τμήμα Αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Πάφου, για τα οποία υπάρχει καθυστέρηση.

Ο υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει και τις εξαγορές ιδιωτικών νοσοκομείων από επενδυτικά ταμεία. Ανέφερε ότι στο θέμα αυτό αρμόδια να παρέμβει είναι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και ότι εάν συνεχιστεί το διπλοπόρτι της αγοράς νοσοκομείων εντός κι εκτός ΓεΣΥ, τότε εξαρτάται από τον ΟΑΥ και το υπουργείο να το αντιμετωπίσουν και να αναστείλουν άδειες λειτουργίας νοσηλευτηρίων.

Όσον αφορά τα φάρμακα, το επόμενο διάστημα ο υπουργός θέλει να ενταχθούν στο ΓεΣΥ άλλα 200. Ανέφερε ότι οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και ο ΟΑΥ συμφώνησαν όπως ετοιμαστούν δύο λίστες φαρμάκων. Στη μία θα περιληφθούν τα φάρμακα που θα ενταχθούν στο σύστημα μέχρι το τέλος του έτους και στην άλλη όσα θα ενταχθούν τον Μάη του 2023. Επιθυμία του, είπε, είναι το θέμα να κλείσει τους επόμενους μήνες. Ο Ευθύμιος Δίπλαρος εξέφρασε την ικανοποίηση του ΔΗΣΥ γιατί έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει όραμα και στρατηγικοί στόχοι, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου. Εκ μέρους του ΑΚΕΛ η Μαρίνα Νικολάου υπέδειξε ότι η δημόσια παραδοχή του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η απόδειξη της εγκληματικής εγκατάλειψής τους από την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Κώστας Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.