Θέτει εαυτόν στη διάθεση ερευνών η Δ/ντρια ΥΚΕ

Την ευθύνη μας θα την αναλάβουμε ανέφερε χαρακτηριστικά η Διευθύντρια του Γραφείου Κοινωνικής Ευημερίας σε σχέση με την υπόθεση του 15χρονου μαθητή. Η Μαρία Κυρατζή ανέφερε ότι και το γραφείο της θα τεθεί αν χρειαστεί στη διάθεση των ερευνών, περιλαμβανομένου όπως είπε και του εαυτού της.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ανέφερε ότι δεν είναι τυχαίο που η Υπουργός Εργασίας θα διατάξει να γίνει έρευνα, αφού από τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε το γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας και δόθηκαν στην Υπουργό διαπιστώθηκαν ζητήματα.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ότι το Γραφείο δε δίνει το φάκελο του 15χρονου στην Αστυνομία, είπε ότι δεν τίθεται θέμα απόκρυψης του φακέλου. Διευκρίνισε ότι ζήτησε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα που θα στείλει το υλικό από τη στιγμή που θα γίνει ανεξάρτητη έρευνα για ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες.

Επίσης, σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις της πρώην διευθύντριας του γραφείου Ευανθίας Παπασάββα ότι οι λειτουργοί πρώτης γραμμής δεν είναι ειδικευμένο προσωπικό και δεν έχουν τα προσόντα να δουλέψουν με οικογένειες, παραδέχτηκε ότι οι λειτουργοί κοινωνικών υπηρεσιών είναι επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων που είναι συναφή με τα ζητήματα που πρέπει να χειριστούν.

Παράλληλα, η Μαρία Κυρατζή υπέδειξε ότι για την ενίσχυση των υπηρεσιών απαιτείται περαιτέρω εξειδίκευση ενώ σημείωσε ότι το γραφείο θα στελεχωθεί με 32 λειτουργούς κοινωνικών υπηρεσιών και 32 λειτουργούς που στελεχώνουν ιδρύματα στα οποία παρέχουν υπηρεσίες το γραφείο.

Δεν υπήρχε ψυχοπαθολογία αλλά οι συνθήκες διαβίωσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία του 15χρονου ανέφερε η Διευθύντρια Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, η Άννα Παραδεισιώτη ανέφερε ότι μέσω της υπηρεσίας εκπαιδευτικών ψυχολόγων παραπέμφθηκε στην Υπηρεσία για την κοινωνική του κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε λόγω της φτώχιας και όχι γιατί αντιμετώπιζε ψυχοσωματικά προβλήματα.

Επισήμανε ότι το περιστατικό ήταν γνωστό σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους.

Η κ. Παραδεισιώτη υπέδειξε ανάμεσα σε άλλα ότι πρέπει να λυθούν τα χέρια των υπηρεσιών και να βελτιωθεί η σχετική νομοθεσία και να μπορούν να παρέμβουν χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών. Επίσης είπε ότι πρέπει να ενδυναμωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες γιατί είναι υποστελεχωμένες, ενώ τόνισε ότι πρέπει να επανέλθουν και οι κοινωνικοί λειτουργοί για να είναι πιο αποτελεσματικός ο συντονισμός.

Θίγουν θέμα συνεργασίας μεταξύ των Φορέων

Υπάρχει τεράστιο θέμα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια Σουζάνα Παύλου, με αφορμή την υπόθεση του 15χρονου μαθητή.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, επισήμανε ότι πάσχει ολόκληρο το σύστημα και όχι μόνο μια υπηρεσία και υπέδειξε ότι χρειάζεται σωστή και πολυθεματική συνεργασία όλων των φορέων.

Η Σουζάνα Παύλου επισήμανε ότι η νομοθεσία δίνει εργαλεία και εξουσίες στον οικογενειακό σύμβουλο για να παρέμβει όταν υπάρχει έντονη υποψία για κακοποίηση και παραμέληση. Πρόσθεσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο οικογενειακός σύμβουλος είχε τα εργαλεία για να παρέμβει με τη συνοδεία της αστυνομίας αν δεν τους άφηνε η οικογένεια.
Επίσης είπε ότι από την έρευνα της Επιτρόπου Διοικήσεως πρέπει να διαφανεί που πάσχει το σύστημα, που υπάρχουν κενά και να δοθούν λύσεις ώστε να ανταποκριθούν ως κράτος σε αυτά τα προβλήματα.

Φακοντής: Ετοιμότητα για τροποποίηση των νομοθεσιών

Οι νομοθεσίες είναι εκεί και αν χρειάζεται να βελτιωθούν οι Βουλή είναι έτοιμη να προχωρήσει σε τροποποίησή τους όταν και εφόσον το Υπουργείο Εργασίας καταθέσει πρόταση ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής, με αφορμή το περιστατικό με τον 15χρονο μαθητή.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, υπέδειξε ότι το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς στην αναδιοργάνωση και στην περαιτέρω στελέχωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Επισήμανε δε ότι δε πρέπει να θυσιάζονται θέσεις στο βωμό της λιτότητας και της οικονομικής περισυλλογής.

Ο κ .Φακοντής πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα στην έρευνα που θα γίνει από την Επίτροπο Διοίκησεως και να δεσμευτεί το υπουργικό συμβούλιο ότι το πόρισμα της Επιτρόπου θα υιοθετηθεί και δε θα χαθεί σε κάποιο συρτάρι. Επίσης, ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας της Βουλής επισήμανε ότι στο μικροσκόπιο της έρευνας πρ΄πεπει να τεθούν επί τάπητος τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν προκειμένου να κλείσουν κενά και αδυναμίες.