Τα ρουσφέτια ουκ ελάττω παραδώσω, διαμηνύει αλαζονικά ο Αναστασιάδης

Κατέθεσε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη νομοθεσία των κομμάτων για τους συνεργάτες του

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιδιώκει να νομιμοποιήσει τα ρουσφέτια που έγιναν με τη μετατροπή της αδελφότεκνης και των συνεργατών του σε δημόσιους υπάλληλους με μισθούς μέχρι 3 χιλ. ευρώ τον μήνα.

Συγκεκριμένα, χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης ανακοίνωσε ότι «μετά από οδηγίες του Προέδρου Αναστασιάδη, καταχώρισε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο» για τις νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες επέφερε η Βουλή μέσω του περί Προϋπολογισμού του 2022 και οι οποίες αφορούν το καθεστώς λήξης της θητείας των συνεργατών/συμβούλων της κυβέρνησης, καθώς και της αμοιβής των συμβούλων/συνεργατών που αυτοί αποσπούνται από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στο Προεδρικό.

Σημειώνεται ότι μετά την αποκάλυψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι η αδελφότεκνη του Αναστασιάδη καθώς και τρεις ακόμη συνεργάτιδές του, οι οποίες εργάζονταν στον ΔΗΣΥ, έγιναν παράτυπα δημόσιοι υπάλληλοι με μισθούς μέχρι 3 χιλ. ευρώ το μήνα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν τροπολογία κατά την έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022, με την οποία καθορίζεται ρητά ότι η απασχόληση των συνεργατών/συμβούλων της κυβέρνησης «τερματίζεται το αργότερο με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης», καθώς και ότι «σε περίπτωση που σε θέση συμβούλου/συνεργάτη διοριστεί δημόσιος υπάλληλος, ή υπάλληλος οργανισμού δημοσίου δικαίου, ή εργοδοτούμενος αορίστου χρόνου που απασχολείται στη Δημόσια Υπηρεσία ή σε οργανισμό δημοσίου δικαίου […] θα συνεχίσει να λαμβάνει τις ίδιες απολαβές και να υπόκειται στις ίδιες αποκοπές, μειώσεις ή/και συνεισφορές, όπως στην οργανική αυτού θέση, χωρίς να του παραχωρείται οποιαδήποτε άλλη αμοιβή ή επίδομα λόγω του διορισμού στη θέση συμβούλου/συνεργάτη». Η τροπολογία κατατέθηκε από κοινού από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγους και ψηφίστηκε απ’ όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ.

Έσπασε το στόχο της μεταρρύθμισης του Δημοσίου

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, «η προσφυγή αναδεικνύει σύγκρουση αρμοδιοτήτων λόγω παραβίασης της Αρχής της Διάκρισης των Εξουσιών, η οποία απορρέει από το Σύνταγμα, παραβίαση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου και αμφισβήτηση εξουσίας λόγω παραβίασης της συνταγματικής αρχής της ελευθερίας του συμβάλλεσθαι και της ίσης μεταχείρισης».

Επισημαίνεται πάντως ότι η προσφυγή του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ανώτατο Δικαστήριο για νομιμοποίηση των ρουσφετιών που έγιναν με την αδελφότεκνη και τις υπόλοιπες συνεργάτιδές του έγινε την ίδια μέρα που η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το πακέτο για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου, το οποίο -θεωρητικά τουλάχιστον- έχει ως πρώτο στόχο την ενίσχυση της αξιοκρατίας.

Επισημαίνεται επίσης ότι η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη αναμένεται να οδηγήσει αναπόφευκτα σε νέα θεσμική κρίση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ από τη μία πλευρά και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και των υπόλοιπων κομμάτων από την άλλη.

Κατέθεσε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη νομοθεσία των κομμάτων για τους συνεργάτες του

 

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, προκειμένου να νομιμοποιήσει τα ρουσφέτια που έγιναν με τη μετατροπή της αδελφότεκνης και των συνεργατών του σε δημόσιους υπάλληλους με μισθούς μέχρι 3 χιλ. ευρώ το μήνα.

Το ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης του Συναγερμού να αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο τη νομοθεσία της Βουλής για τους συμβούλους του Προεδρικού αποτελεί διπλή πρόκληση σε βάρος της κοινωνίας». Επεσήμανε επίσης ότι:

• Δεν φτάνει που οι κυβερνώντες νομιμοποίησαν παράνομα στο Δημόσιο τρεις έμμισθους του ΔΗΣΥ και μια αδελφότεκνη του κ. Αναστασιάδη, που προσλήφθηκαν με πολιτικό διορισμό ως ειδικοί σύμβουλοι, δεν φτάνει που περιφρονούν την πλειοψηφία της Βουλής και την Ελεγκτική Υπηρεσία, τώρα θέλουν να νομιμοποιήσουν την παρανομία προφασιζόμενοι ζητήματα άλλα από την ουσία.

• Η μεγαλύτερη πρόκληση της κυβέρνησης του Συναγερμού στρέφεται όμως σε βάρος της κοινωνίας. Σε βάρος των χιλιάδων εργαζομένων τους οποίους η κυβέρνηση ετσιθελικά έθεσε σε καθεστώς αγοράς υπηρεσιών, αφαιρώντας τους έτσι το 1/3 των εισοδημάτων τους. Αυτοί οι χιλιάδες εργαζόμενοι δεν μονιμοποιούνται, αλλά σε βάρος τους οι κυβερνώντες αναποδογύρισαν τους νόμους, τη δεοντολογία και τη λογική.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy