Τα σχέδιο για Ακάμα επί τάπητος στην Συντονιστική Επιτροπή ΟΠΟΚ

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) κατά την τελευταία της συνεδρία συζήτησε την διαδικασία στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και ειδικής οικολογικής αξιολόγησης του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα, καθώς και των υπό εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων Κοινοτήτων Ακάμα και Δήμου Πέγειας.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΌπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΔΠ Ακάμα, εκπονήθηκε από το Τμήμα Δασών. Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει τα Κρατικά Δάση Ακάμα, Πέγειας, Μελέτη, Χάλαβρον, Πετράτης – Ανδρολίκου, Λαόνα, Κυπάρισσος και Άγιος Γεώργιος Πέγειας. Η περιοχή μελέτης εμπίπτει εξ’ ολοκλήρου εντός και καλύπτει περίπου το 75% των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Χερσόνησος Ακάμα. Εκπονήθηκε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΜΕΟΑ), στο πλαίσιο εξέτασης των οποίων εκδόθηκε Έκθεση ΜΕΟΑ και Γνωμάτευση ΣΜΠΕ από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται, ότι το Τοπικό Σχέδιο Κοινοτήτων Ακάμα εκπονήθηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει τα διοικητικά όρια των κοινοτήτων Νέο Χωριό, Ανδρολίκου, Φάσλι, Δρούσεια, Ίνεια, Πάνω Αρόδες, Κάτω Αρόδες και Κάθικας. Η περιοχή μελέτης καλύπτει περίπου το 85-90% των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 ΕΖΔ και ΖΕΠ Χερσόνησος Ακάμα. Εκπονήθηκε ΣΜΠΕ και ΜΕΟΑ, στο πλαίσιο εξέτασης των οποίων εκδόθηκε Έκθεση ΜΕΟΑ και Γνωμάτευση ΣΜΠΕ από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Όπως προκύπτει από τις εν λόγω μελέτες και εκθέσεις / γνωματεύσεις, αρκετές πολεοδομικές πρόνοιες και προτεινόμενες πολεοδομικές ζώνες του Τοπικού Σχεδίου Κοινοτήτων Ακάμα θα επιφέρουν σοβαρές, αρνητικές, μακροπρόθεσμες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην ακεραιότητα και τη συνοχή των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 ΕΖΔ και ΖΕΠ Χερσόνησος Ακάμα.

Το Τοπικό Σχέδιο Δήμου Πέγειας εκπονείται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει τα διοικητικά όρια του Δήμου Πέγειας. Η περιοχή μελέτης καλύπτει περίπου το 10-15% των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 ΕΖΔ και ΖΕΠ Χερσόνησος Ακάμα. Παρότι η εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Δήμου Πέγειας ξεκίνησε παράλληλα με την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Κοινοτήτων Ακάμα, μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί ΣΜΠΕ και ΜΕΟΑ για το υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο Δήμου Πέγειας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei