Τα σενάρια για την Δημαρχεία Αμμοχώστου – Δεν «προχωρά» του Μάρκου ΤράγκολαΥπό το φως φυσικών χρονικών οροσήμων συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη Δημάρχου Αμμοχώστου, για πλήρωση της κενωθείσας θέσης του αποβιώσαντος Αλέξη Γαλανού.

Πρόκειται για βδομάδα που κυοφορεί εξελίξεις κυρίως ως προς τις αποφάσεις των δύο μεγάλων κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ των οποίων η επιρροή στην πόλη της Αμμοχώστου φτάνει το 85% των ψηφοφόρων.

Οι επαφές, με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής υποψηφιότητας που θα απορροφήσει τους κραδασμούς μιας εκλογικής αναμέτρησης σε ένα κατεχόμενο δήμο συνεχίζονται και όπως πληροφορούμαστε, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ έχουν ήδη βολοδοσκοπήσει σειρά προσωπικοτήτων.

Ως προς τα ονόματα που προτείνει το ΑΚΕΛ, προστίθενται δύο νέες περιπτώσεις στο όνομα του Μάρκου Τράγκολα που φαίνεται όμως να μην κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες.

Πρόκειται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες για τον Παύλο Αναστασιάδη , διπλωμάτης ο οποίος κρίνεται στο κόμμα της αντιπολίτευσης ως μια συναινετική πρόταση και καλός γνώστης του κυπριακού και για τον Γιατρό, και πρώην διοικητικό ηγέτη της Νέας Σαλαμίνας Σίμο Ιωάννου, που για δεκαετίας συνέδεσε τη δράση του με την πόλη, ανθυποψήφιος του Αλέξη Γαλανού στις τελευταίες Δημαρχιακές εκλογές.

Καλά ενημερωμένη πηγή μας ανέφερε ότι οι επαφές συνεχίζονται σε επαρχιακό επίπεδο, στόχος η εξεύρεση ενός προσώπου που να ασπάζεται τις θέσεις του κόμματος για τη μορφή λύσης του Κυπριακού και τονίστηκε από την ίδια πηγή ότι ως την Παρασκευή πρέπει να υπάρξει κατάληξη σε πρόταση που θα υποβληθεί από την Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου προς έγκριση σε επαρχιακή συνδιάσκεψη αφού την μεθεπόμενη Πέμπτη θα πρέπει να υποβληθούν οι υποψηφιότητες.

Αποφασίζουν την Παρασκευή

Ο ΔΗΣΥ έδωσε ως γνωστόν στον Βουλευτή Αμμοχώστου Γιώργο Γεωργίου εντολή έναρξης διερευνητικών επαφών ενώ το θέμα απασχόλησε χτες και θα απασχολήσει και την ερχόμενη Παρασκευή, το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος. Επίσημη θέση του ΔΗΣΥ όπως αυτή διαμορφώθηκε στη ψεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου είναι πως η διαβούλευση συνεχίζεται, ενώ πηγές από το Δημοκρατικό Συναγερμό που παρευρέθηκαν στη συνεδρία, υποστήριξαν ότι υπάρχει τάση για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής υποψηφιότητας.

Στη συνεδρία της ερχόμενης Παρασκευής το σώμα θα ενημερωθεί για την πορεία των διαβουλεύσεων και θα λάβει, όπως φαίνεται τελεσίδικες αποφάσεις καθώς τα χρονικά περιθώρια για άλλες επιλογές στενεύουν.

Σημειώνεται ότι η επίσημη υποβολή των υποψηφιοτήτων θα πραγματοποιηθεί στις 8 Αυγούστου στην Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου και μετά την ολοκλήρωσή της η υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών θα αναλάβει το έργο της διεξαγωγής Εκλογής για ανάδειξη Δημάρχου Αμμοχώστου για το υπόλοιπο της θητείας του εκλειπόντος Αλέξη Γαλανού.

Υπόψιν ότι η Υπηρεσία Εκλογών καλείται να ετοιμάσει τα πάντα για τις εκλογές οι οποίες πραγματοποιούνται, εντός 45 ημερών από την κένωση της θέσης Δημάρχου. Το εκλογικό σώμα που καλείται να αναδείξει νέο δήμαρχο είναι 31 500 ψηφοφόροι.

Ο κύκλος υποψηφιοτήτων

Ο χορός των υποψηφιοτήτων ήδη άνοιξε καθώς έχει υποβάλει ήδη υποψηφιότητα ο Ανδρέας Λόρδος, και παλαιότερα υποψήφιος για την πόλη.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η αξία της Αμμοχώστου ως πολιτικό χαρτί. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως όσοι θέλουν να ψηφίσουν, ας παραμείνουν στα κόμματα που υποχτηρίζουν και να ψηφίσουν Αμμόχωστο.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου