Τα σύνορά μας να παραμείνουν στην Κερύνεια

Του Χρίστου Χριστόφια*

 

Αντί να ξηλώσουμε το συρματόπλεγμα της ντροπής, έστησαν κι άλλο. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ώρα που ο Πρόεδρος καλείται να πείσει στην πράξη διεθνή κοινότητα και Τουρκοκυπρίους ότι διεκδικεί επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό με ειλικρινή βούληση. Τέτοιες ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δυναμώνουν αυτούς που διεκδικούν λύση δύο κρατών και οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Ένθεν και ένθεν της Πράσινης Γραμμής. Ωσάν να μην μας έφταναν η περιπλάνηση σε «νέες ιδέες» και οι τόσες πληροφορίες ότι ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης πρότεινε λύση δύο κρατών στην Τουρκία και σε διάφορους άλλους.


Κάθε φορά που έχουμε εκλογές, ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνησή του προσπαθούν να ικανοποιήσουν όλο τους το ακροατήριο. Και αυτούς που θέλουν ομοσπονδία κι επανένωση και αυτούς που δεν θέλουν. Και αυτούς της κοσμοπολίτικης δεξιάς και αυτούς της εθνικιστικής. Κι ας προκαλούν τεράστια ζημιά στο πρόβλημα επιβίωσης του λαού μας, το Κυπριακό.

Την ώρα που ο Αβέρωφ Νεοφύτου θεατρικά μοιρολογεί και αγωνιά για το Κυπριακό, η κυβέρνησή του απευθύνεται στα κατώτερα ξενοφοβικά ένστικτα μερίδας των ψηφοφόρων τους τοποθετώντας συρματόπλεγμα στον Αστρομερίτη. Αυτή η απόφαση λίγες μέρες πριν την πενταμερή διάσκεψη στέλνει εντελώς λανθασμένα μηνύματα, ενώ προκαλεί τεράστια προβλήματα στους ανθρώπους της περιοχής, κυρίως στους γεωργούς.

Οι κυβερνώντες καλούνται να απαντήσουν το αυτονόητο: πού, σε ολόκληρο τον κόσμο, λύθηκε το μεταναστευτικό με τείχος, φράκτη ή συρματόπλεγμα; Πουθενά.


Το πιο σημαντικό που αφήνει πίσω της αυτή η ενέργεια είναι ο πολιτικός συμβολισμός που αφήνει το στίγμα του στο Κυπριακό. Η τοποθέτηση συρματοπλέγματος παραπέμπει σε οριοθέτηση συνόρων. Μάλιστα, είχαν το θράσος οι κυβερνώντες να επικαλεστούν το παράδειγμα του φράκτη στον Έβρο, ο οποίος βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας!

Τα σύνορά μας όμως είναι στην Κερύνεια. Δεν είναι στον Αστρομερίτη. Αυτό διεκδικούμε τόσες δεκαετίες. Τα σύνορά μας να παραμείνουν στην Κερύνεια.

Ο μόνος τρόπος να επανορθώσει η κυβέρνηση Συναγερμού και να πείσει με πράξεις ότι θέλει επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και των συγκλίσεων, είναι να ανακαλέσει την επαίσχυντη απόφασή της και να μαζέψει το συρματόπλεγμά της.


Εμείς θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για απελευθέρωση κι επανένωση. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μην ολοκληρωθούν τα σχέδια του ιμπεριαλισμού για διχοτόμηση του νησιού μας. Αυτός μας ο αγώνας περνά μέσα και από την εκλογική ενίσχυση του ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές. Πάμε Δυνατά!

* Υποψήφιος βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Κερύνειας

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.