Τα «θέλω» των εργοδοτικών οργανώσεων για το νέο έτος

Έλα στο Google News

Ζητούν κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο και ποινικοποίηση των απεργιών

Με παλιές αλλά και νέες απαιτήσεις υποδέχονται το νέο έτος οι εργοδοτικές οργανώσεις, τόσο στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα όσο και στα εργασιακά.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ζητά επιτακτικά τη συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, προώθηση νομοθεσίας για ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, κατάργηση διά παντός την ΑΤΑ και κατάργηση κάθε είδους αυτοματισμού στην αύξηση του εργατικού κόστους. Ζητά επίσης την προώθηση μεταρρυθμίσεων στους τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημόσιας διοίκησης, Παιδείας, Υγείας και του δικαστικού συστήματος. Αναφέρει μάλιστα ότι «η κατάσταση με τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη είναι τραγική, εξελίσσεται ήδη σε νεοπλασία και απειλεί με ανήκεστο βλάβη το επιχειρηματικό γίγνεσθαι». Ακόμη, ο πρόεδρος της ΟΕΒ ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών οι οποίες αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την 4η βιομηχανική επανάσταση, ενώ χαρακτηρίζει ως προτεραιότητα μείζονος σημασίας τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την απομόχλευση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση βιώσιμων αναπτύξεων και επενδύσεων στη βιομηχανία, την Παιδεία, την Υγεία, την ναυτιλία, τον τουρισμό, την έρευνα και την καινοτομία.

«Πρέπει να τελειώνουμε με τις μεταρρυθμίσεις. Με σύνεση αλλά και με γενναιότητα, με όραμα αλλά και με αδιαπραγμάτευτο ρεαλισμό, με σεβασμό στις θεμιτές ευαισθησίες αλλά και με απόλυτο ορθολογισμό, πρέπει να μεταμορφώσουμε το Κράτος», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΒ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ζητά «τολμηρές τομές στην οικονομία» και άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων οι οποίες αφορούν τους τομείς της Δημόσιας Υπηρεσίας, Δικαιοσύνης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ζητά επίσης την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στον ανταγωνισμό, καθώς και τη «σωστή εφαρμογή» του ΓεΣΥ, του σχεδίου Εστία, των κόκκινων δανείων και της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος. Ακόμη, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ ζητά τη δρομολόγηση οριστικών λύσεων για τα «προβλήματα του υψηλού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, του υπέρογκου κρατικού μισθολογίου, του υπεράριθμου προσωπικού στον ευρύ δημόσιο τομέα, τις δυσλειτουργίες των κρατικών και ημικρατικών υπηρεσιών, τη γραφειοκρατία και άλλες στρεβλώσεις». Επιπρόσθετα, ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και την ευρύτερη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στις επιχειρήσεις.

«Η νέα χρονιά και οι επόμενες αυτής της 10ετίας θα είναι αρκετά κρίσιμες. Εσωγενή προβλήματα και αδυναμίες και εξωγενείς προκλήσεις θα βρεθούν στο δρόμο μας. Τώρα, είναι η ώρα για μια νέα αρχή που θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», αναφέρει ο Χρ. Αγκαστινιώτης.

Επίσης ο πρόεδρος της ΟΕΒ Γ. Πέτρου αναφέρει ότι «έχουμε χρέος ιερό σε όσους πλήρωσαν τα επίχειρα της ακηδίας μας να εξασφαλίσουμε συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης και να εγγυηθούμε αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο σε έναν λαό φιλόπονο και φιλοπρόοδο, μιας πατρίδας που δεν της αξίζει τίποτε λιγότερο από το “Triple AAA”».

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.