Τα θετικά, οι επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης και tips για τη «ζάχαρη»

Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση απλών σακχάρων π.χ. ζάχαρης, μελιού για τους ενηλίκους δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου.

Ταυτόχρονα, για τα παιδιά η ημερήσια ποσότητα ζάχαρης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 25 γρ. συνολικά από όλα τα τρόφιμα.

Με την ευκαιρία της πρόσφατης Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι η ποσότητα για τα παιδιά συμπεριλαμβάνει την ποσότητα ζάχαρης που προσλαμβάνει ένα παιδί από κάθε τροφή και όχι μόνο από τα γλυκά, τις σοκολάτες και τα σνακ, αλλά ακόμη και από τα φρούτα. Σημειώνει δε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν περισσότερα από 3 κουταλάκια ζάχαρης ημερησίως, περιλαμβανομένης και της «κρυμμένης» σε τρόφιμα ζάχαρης.

Τα μωρά επίσης, δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν ζάχαρη τουλάχιστον μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου έτους ‒ το μητρικό γάλα που καταναλώνουν όπως και τα φρούτα, τα λαχανικά και οι κρέμες περιέχουν αρκετούς απλούς υδατάνθρακες για να καλύψουν τις απαιτήσεις τους σε θρεπτικά συστατικά και την έμφυτη προτίμηση σε γλυκές γεύσεις.

Επίσης, έχει σημασία και το τι είδους ζάχαρη καταναλώνει ένα παιδί αφού τα σάκχαρα που περιέχονται στα φρούτα και στο γάλα είναι σαφώς προτιμότερα από εκείνα των γλυκών του εμπορίου.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με  παχυσαρκία και κυρίως παιδικής παχυσαρκίας, με αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς και με τερηδόνα και με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Έτσι, ακόμα και όσοι πίνουμε τον καφέ μας σκέτο και δεν τρώμε πολλά γλυκά, μπορεί να καταναλώνουμε περισσότερη ζάχαρη από όση νομίζουμε. Καθώς πολλά από τα τρόφιμα που βρίσκονται στα ντουλάπια μας περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από ένα παγωτό και ότι τα έτοιμα γεύματα, ορισμένα δημητριακά πρωινού, ακόμα και τα τρόφιμα που είναι χαμηλά σε λιπαρά, είναι συχνά υπερβολικά γλυκά.

Από την άλλη υπάρχει και κάποια  θετική εικόνα της ζάχαρης, γι αυτό και πρέπει να υπάρχει μέσα στη διατροφή αλλά σε ισορροπημένη ποσότητα.

Τα θετικά της ζάχαρης περιλαμβάνουν όπως οι τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως π.χ. η ζάχαρη, αυξάνουν την έκκριση σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μιας ορμόνης που μας κάνει να νιώθουμε ευχάριστα.

H ζάχαρη, όπως και το μέλι και τα φρούτα, περιέχουν απλά σάκχαρα, χρήσιμα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Τα σάκχαρα αυτά αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, η οποία αποτελεί την κατεξοχήν «τροφή» του εγκεφάλου και των μυών.

Ο σύνδεσμος σημειώνει επίσης και τρόπους για να περιοριστεί η ζάχαρη. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι μικρές αλλαγές στη διατροφή μας μπορούν να μειώσουν την πρόσληψή της, όπως την επιλογή ολικής άλεσης δημητριακά και τη βρώμη αντί γι’ αυτά που περιέχουν ζάχαρη.

Προτείνει επίσης την μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών στη διάρκεια της ημέρας ενώ τον καφέ να τον πίνουμε μέτριο ή σκέτο αντί για γλυκό ή προσθέτουμε μέλι.
Καλεί επίσης το κοινό να διαβάζει τις ετικέτες τροφίμων, υπογραμμίζοντας ότι όσο πιο κοντά στην αρχή της λίστας με τα συστατικά βρίσκεται η ζάχαρη, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα που το τρόφιμο περιέχει.

Προτείνει επίσης πουρέ φρέσκων φρούτων, αποξηραμένα φρούτα, ψιλοκομμένα φρούτα ή αρωματικά (π.χ. κανέλα, βανίλια, μοσχοκάρυδο) για γλυκιά γεύση σε κέικ, ή μπισκότα ενώ φτιάχνουμε μόνοι μας χυμούς φρούτων και λαχανικών αντί να προτιμάμε τυποποιημένους, όταν περιέχουν ζάχαρη.

Σημειώνει ότι πρέπει να προσέχουμε τα προϊόντα «χωρίς πρόσθετη ζάχαρη». Αυτό σημαίνει ότι δεν προστέθηκε ζάχαρη κατά την επεξεργασία τους, όχι ότι η ίδια τροφή δεν περιέχει απλά σάκχαρα ενώ από τις τροφές που περιέχουν απλά σάκχαρα, προτιμάμε αυτές με υψηλή διατροφική αξία, όπως π.χ. τα φρέσκα φρούτα και τους φρεσκοστυμμένους χυμούς.

Τέλος, αναφέρει ο Σύνδεσμος ότι στις διατροφικές ετικέτες, μπορεί να μην αναφέρεται η λέξη «ζάχαρη» αλλά κάτι παρεμφερές, όπως σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόζη, τροποποιημένο άμυλο και άλλα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy