Τα θύματα της… επαναστατικής πολιτικής τους

* Φύκια για μεταξωτές κορδέλες οι εξαγγελίες των κυβερνώντων για αντιμετώπιση της φτώχειας

Την πικρή γεύση της ευφάνταστης επαναστατικής πολιτικής – κατά τους κυβερνώντες – του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος άρχισαν να γεύονται σιγά σιγά οι πολίτες, οι οποίοι εναπόθεταν τις ελπίδες τους στα φούμαρα και τις μεταξωτές κορδέλες που τους πλάσαραν.

Η πραγματικότητα, δυστυχώς, είναι εντελώς διαφορετική, καθώς άτομα που δεν έχουν πού την κεφαλή κλίναι, διαπιστώνουν ότι οι αιτήσεις τους απορρίπτονται η μια μετά την άλλη, βυθίζοντάς τους ακόμη περισσότερο στην απόγνωση και την καταστροφή.

7

Η 49χρονη κυρία Ελένη Δημητρίου, άνεργη για τέσσερα χρόνια, αποτάθηκε για εξασφάλιση του ΕΕΕ, ωστόσο, η αίτησή της απορρίφθηκε, καθότι, όπως την ενημέρωσαν, η ακίνητη περιουσία που κατέχει υπερβαίνει σε αξία το επιτρεπόμενο όριο που ορίζεται από τη νομοθεσία.

Η κυρία Ελένη διαμένει σε μια οικία στο Καϊμακλί, η οποία χρονολογείται από το 1960 και μέχρι πρότινος ζούσε με τη σύνταξη της μητέρας της. Ωστόσο, πρόσφατα η μητέρα της μεταφέρθηκε σε οίκο ευγηρίας και η σύνταξη διοχετεύεται εκεί.
Η κα Ελένη διαθέτει ένα σπίτι (ετοιμόρροπο) με αυλή -όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες – και η συνολική του αξία εκτιμήθηκε το 1992 από το κτηματολόγιο σε 200 χιλιάδες ευρώ.

4

Το δημαρχείο επιδιόρθωσε πρόσφατα την πρόσοψη του σπιτιού για να μην πέσει πάνω της, ωστόσο το υπόλοιπο σπίτι και ειδικότερα οι εσωτερικοί χώροι χρειάζονται τεράστια συντήρηση, αφού οι ρωγμές στους τοίχους είναι ευδιάκριτοι, ενώ η υγρασία που διαπερνά το σπίτι εμφανέστατη.

Προφανώς οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, χωρίς να μπουν στον κόπο να ελέγξουν το σπίτι θεώρησαν ότι η αυλή … με τον ορνιθώνα (κότες δεν υπάρχουν) είναι ξεχωριστό τεμάχιο και απέρριψαν την αίτηση. Επίσης, ίσως να θεώρησαν ότι η αξία της αυλής υπερβαίνει τις 100 χιλιάδες ευρώ που είναι η προϋπόθεση για την ακίνητη ιδιοκτησία, εκτός από την κατοικία στην οποία διαμένει.

Οπως επεσήμανε η κα Ελένη, εκτός από το συγκεκριμένο σπίτι δεν διαθέτει οποιαδήποτε άλλη ακίνητη περιουσία και ως εκ τούτου δημιουργούνται ερωτηματικά γιατί απορρίφθηκε η αίτησή της. Επίσης, σύμφωνα με το νόμο, κάποιος έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση όταν το σπίτι στο οποίο διαμένει δεν υπερβαίνει τα 300 τ.μ. Το σπίτι της κας Δημητρίου μαζί με τον ορνιθώνα είναι 290 τ.μ. Κάποιος μπορεί να πει ότι το σπίτι είναι πάρα πολύ μεγάλο, ωστόσο, με μια απλή επίσκεψη θα διαπιστωθεί ότι τα περισσότερα δωμάτια είναι σε αχρησία λόγω της μεγάλης φθοράς.

3

Η εφημερίδα μας προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αρμόδιο Τμήμα Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας προκειμένου να ενημερωθεί γιατί απορρίφθηκε η εν λόγω αίτηση. Απάντηση πήραμε από την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία σε τηλεφωνική επικοινωνία πληροφόρησε την εφημερίδα μας ότι η κα Δημητρίου έχει την ευχέρεια να υποβάλει ένσταση. Μάλιστα, σημείωσε ότι θα επιληφθεί η ίδια του συγκεκριμένου ζητήματος με έρευνα την οποία θα διενεργήσει και θα ενημερώσει προσωπικά την κα Δημήτριου.

Ωστόσο θα πρέπει να υποδείξουμε ότι απόρριψης παρόμοιων αιτήσεων θα έτυχαν πάρα πολλοί συμπολίτες, μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα ίδια οξύτατα προβλήματα επιβίωσης με την κα Δημητρίου. Τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις; Και τι γίνεται όταν οι πολίτες δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες ή απογοητεύονται και δεινοπαθούν από τη γραφειοκρατική αντιμετώπιση και τα παρατούν; Οταν μάλιστα πολλοί από αυτούς δεν έχουν ούτε ένα πιάτο φαγητό για την καθημερινή τους επιβίωση;

Ηχούν ακόμη στα αφτιά μας οι πρόσφατες, στομφώδεις δηλώσεις της υπουργού, όταν ανακοίνωνε στα μέσα ενημέρωσης ότι ανακάλυψαν «άπορους» με πολυκατοικίες και χιλιάδες καταθέσεις.

Εμείς δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν κάποιοι που διαχρονικά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις, όμως αυτοί είναι μερικές μονάδες και όχι η πλειοψηφία των αιτητών.

2

Πριν μερικούς μήνες η κα Αιμιλιανίδου με έντονο το στοιχείο της ειρωνείας σε δηλώσεις της κατακεραύνωσε το ΑΚΕΛ, ότι θυσιάζει την ευημερία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και προσπαθεί να δαιμονοποιήσει το ΕΕΕ, προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες. Με την ίδια λογική και η ίδια, λοιπόν, ας μη δαιμονοποιεί τους αιτητές γιατί αυτοί που προσπαθούν να ξεγελάσουν το σύστημα μετριούνται στα δάκτυλα τού ενός χεριού.

Ας διαψεύσει με έργα την αίσθηση που έχουν οι πολίτες, ότι η μόνη εγγύηση που έχει δώσει αυτή η κυβέρνηση είναι η διατήρηση της φτώχειας.

Αθηνά Ξενοφώντος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy