Τα τύμπανα προσάρτησης δεν είναι… πυροτεχνήματα!

Μονόδρομος η εμμονή στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης

Νυν και πρώην διαπραγματευτής τονίζουν την κρισιμότητα της παρούσας φάσης του Κυπριακού και του τόπου, αλλά και την ανάγκη να μην παρεκκλίνει κανείς από τα συμφωνηθέντα για λύση.  

Μιλώντας στο μνημόσυνο των πεσόντων Λεόντιου Γερασίμου και Απόστολου Κούρρη στα Περβόλια ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας και πρώην διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε ότι το Κυπριακό πρέπει να τεθεί ξανά σε τροχιά διαπραγμάτευσης, με απόλυτη επιμονή στη συμφωνημένη βάση λύσης, κερδίζοντας ξανά τη χαμένη αξιοπιστία μας έναντι της διεθνούς κοινότητας. Επεσήμανε παράλληλα πως η Τουρκία δεν θα φύγει εύκολα από την πατρίδα μας και δεν θα διστάσει να επιδιώξει τη δημιουργία νέων τετελεσμένων. «Το επιβεβαιώνουν οι πρόσφατες ενέργειές της στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στις θαλάσσιές μας ζώνες, οι εξαγγελίες της για τη δημιουργία ναυτικών και αεροπορικών βάσεων, οι ιαχές και τα τύμπανα της ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία, οι επεκτατικές της βλέψεις σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε.

Ο Α. Μαυρογιάννης υπογράμμισε πως οι προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να εντατικοποιηθούν και να ενισχυθούν από την Ευρώπη και τον διεθνή παράγοντα. «Η παρέλευση του χρόνου δυσχεραίνει περισσότερο τις προοπτικές και εξανεμίζει την ελπίδα. Και η διαίρεση κρατά τον τόπο και τους ανθρώπους μας όμηρους. Οφείλουμε να μην το βάλουμε κάτω και να δράσουμε άμεσα και αδιάκοπα, για να δημιουργήσουμε τις οργανικές συνθήκες της ειρήνης και να οικοδομήσουμε τον τόπο μας ως χώρο ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας για όλα τα παιδιά του».

Παράλληλα, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ο νυν διαπραγματευτής κ. Μενέλαος Μενελάου προειδοποιεί πως ο κίνδυνος προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία είναι πλέον πραγματικός. Σημειώνει πως η ενσωμάτωση των κατεχομένων θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εξισλαμισμού που εφαρμόζεται, της πίεσης που ασκεί η Άγκυρα στις προοδευτικές φωνές της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της οικονομικής εξάρτησης του ψευδοκράτους από την Τουρκία. Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής χαρακτηρίζει οριακό το σημείο στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό. «Μοναδική επιλογή», αναφέρει ο κ. Μενελάου, είναι η αταλάντευτη προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο.

Πραγματική λύτρωση με την επανένωση της πατρίδας

Η πραγματική λύτρωση για όσους αντιστάθηκαν, για όσους έδωσαν τη ζωή τους για τον τόπο μας, αλλά και για το σύνολο του λαού μας, θα έρθει μέσω του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας. Θα έρθει με την επανένωση των δύο κοινοτήτων του νησιού, τόνισε ο Α. Μαυρογιάννης μιλώντας στο μνημόσυνο των ηρώων Λεόντιου Γερασίμου και Απόστολου Κούρρη στα Περβόλια.

«Ζητούμενο όλων μας, η επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού ζητήματος. Για αυτήν τη λύση πρέπει να εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά, για να επιτύχουμε την αναστροφή της πορείας που έχει λάβει σήμερα το Κυπριακό και να την επανατοποθετήσουμε στις ράγες της λύσης στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.