Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα σήμερα στο Βερολίνο όπου θα γίνει η διάσκεψη για την Λιβύη..

Η διάσκεψη θα αρχίσει στις 3 το απόγευμα και τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Παρόντα θα είναι τα αντιμαχόμενα μέρη στη Λιβύη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελας Μέρκελ με τον Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο μεταξύ ενώ από την διάσκεψη αποκλείστηκε η Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε και χθες τις δικές του διαβουλεύσεις επικοινωνώντας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν.

 

 

Κατάπαυση του πυρός και τήρηση του εμπάργκο όπλων, φαίνεται να περιλαμβάνει το προσχέδιο της Διάσκεψης για Λιβύη.

Το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος χωρίζεται σε έξι τομείς, οι οποίοι αφορούν επίσης μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Προστίθεται επίσης ότι οι συμμετέχοντες στην σημερινή Διάσκεψη δεσμεύονται για την επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία, για συμμόρφωση με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το σχετικό έγγραφο είναι επιστολή των Ηνωμένων Εθνών και φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και ημερομηνία 15 Ιανουαρίου.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της διάσκεψης η Τουρκία επιτέθηκε εκ νέου φραστικά εναντίον της Ελλάδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε ότι η παρουσία του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα και οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια, υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρήνη στη Λιβύη.

Είπε επίσης ότι θέλει να υπενθυμίσει στους Έλληνες φίλους τους ότι αυτές οι άκαρπες προσπάθειες είναι μάταιες.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ανεβάσει εκ νέου τους τόνους στην ρητορική του, υπογραμμίζοντας πως η χώρα του δεν θα υποχωρήσει σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερτοάν είπε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας σε θέματα που αφορούν σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στη Ανατολική Μεσόγειο, όπως και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ.