Τα βρήκαν για το χαλούμι μετά από… μαραθώνιες διαβουλεύσεις – Τι συμφωνήθηκε

Σε τελική συμφωνία για ομαλή καθιέρωση του χαλουμιού, ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης στην Κύπρο, κατέληξαν αργά χθες το απόγευμα ύστερα από διαβουλεύσεις πέντε ωρών οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων, των αιγοπροβατοτρόφων, των τυροκόμων και του ΚΕΒΕ με τον υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας πρόκειται για ιστορική μέρα, ενώ όπως πρόσθεσε έγιναν υπερβάσεις από όλους ώστε να καταλήξουν σε συμφωνημένο πλαίσιο δράσεων, που θα κατοχυρώνει οφέλη για την οικονομία, την κοινωνία, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής του χαλουμιού.

Η συμφωνία μεταξύ άλλων προνοεί:

– Άμεση εγγραφή όλων των τυροκομείων στο σύστημα πιστοποίησης για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ,

– Παραχώρηση αυξήσεων από τους τυροκόμους στους αιγοπροβατοτρόφους, σε ύψος που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και εύλογο κέρδος

– και Προσπάθεια διαφοροποίησης του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η μεταβατική περίοδος για πλήρη εφαρμογή του προτύπου να μεταφερθεί στο 2029.

Με βάση τη συμφωνία το κατώτατο ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος για φέτος θα μειωθεί στο δέκα τοις εκατόν και, από τον επόμενο χρόνο, να αυξάνεται ετησίως κατά πέντε τοις εκατόν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy